(2007)El Orfanato (Orfelinatul, The Orphanage) -10/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

14 aprilie, 2008

(2007)El Orfanato (Orfelinatul, The Orphanage) -10/10

Îmi face mare plăcere să recomand un film cu un final aproape perfect, o poveste cu fantome plina de suspans, momente terifiante, ce e mai mult decât capabilă să te emoţioneze. Unul din acele multe filme mari ce au fost lăsate pe dinafară la Oscarurile din acest an.

Spania, Mexic/ Spaniolă/ min 105

Aşa cum am mai spus de mai multe ori, selecţia de anul acesta a Oscarurilor pentru cel mai bun film străin a fost dubioasă. Geniile de la Hollywood poate chiar nu pot sa accepte că astăzi cele mai bune filme se fac în afara SUA.

Propunerea Spaniei de acest an a fost „El Orfanato”, un film ce mi-a plăcut mai mult decât „El Laberinto del fauno”… scris superb, cu o atmosferă teribilă, apăsătoare… capabilă să te răscolească şi să îţi manipuleze felul de a simţi. Un horror ce ia câte puţin din motivele clasice ale filmelor cu fantome… fără însă ca să transforme: farul, peştera, casa bântuită… în clişee. Un peliculă în aparenţă simplă, directă… dar cu un scenariu plin de genialitate ce conduce totul atât de bine spre un final cum rar mai vezi astăzi.

Pe de altă parte… pot reproşa începutul cam greoi (însă asta depinde şi de cât de rapid de captivează povestea)… în cazul meu, nu am simţit că văd nimic deosebit în primele 30 de minute. E de la sine înţeles că am rămas mut de uimire pe final… si da… recunosc, pentru prima oară după foarte multă vreme… am văzut un film care să îmi umezească ochii. De fericire, de tristeţe… de încântarea de a vedea un final aşa cum trebuie, asta o să rămână un mister atâta timp cât nu o să îl vedeţi şi voi.

Căutaţi un film de groază, cu adevărat puternic, care să nu implice adolescenţi ce suferă morţi extrem de sângeroase? Pai nu mai aşteptaţi… go for it!

Subtitrare aici (regieLive)


7 comentarii:

danezia spunea...

câteva gunoaie de la Hollywood consideră că ar fi nimerit un remake...

Incă un film făcut varză în "cetatea viselor"

Anonim spunea...

imi pare rau sa'ti spun,iar acest comentariu este pt TOT blogul,ca parerea mea este ca tu,draga mea,esti ULUITOR de proasta.Nu cred ca ai vazut macar 100-150 de filme la viata ta,iar ce'ai vazut sunt filme din ultimii ani.Te rog,scuteste'ne pe viitor de comentariile tale "inteligente" despre filme.Cinefilii adevarati cunosc filmele de reala calitate,iar cei ce nu au inca o cultura formata chiar nu au nevoie de o pers. complet paralela care sa'i dezinformeze.Ma doare sufletul sa vad in ce hal s'a ajuns.Sfat pt cei care sunt intr'adevar interesati:cautati informatii despre filme pe blogurile de afara.Domnisoara asta nu merita timpul pierdut.

Anonim spunea...

Soro, lasa-te de publicat recenzii de filme...tine-ti parerile pentru tine. Nu de altceva dar mai sunt unii care se mai uita pe blog cautand idei de filme de vazut (desi a trecut mai bine de 100 de ani de cinematografie)si or sa-si piarda timpul aiurea, ca si mine...Scuze, nu chiar, m-am amuzat foarte tare de aberatiile tale...

danezia spunea...

uluitor de proasta?

esti uimitor(e), anonim (aka. gabriel). Soro... esti varza tu... :)). Nici macar nu ai habar cu cine vorbesti si iti mai si iese inteligenta pe nas.

Ahh... spui ca nu ti-a placut tot blogul (de parca l-ai fi citit...), sa imi spui si mie ce nu ti-a placut... asa din imensa cultura a ta cinematografica...

mai bine taci din gura si uita-te la cateva din recomandarile mele.

L'emmerdeur spunea...

de ce s-ar uita la filmele "recomandate" de tine? :))

Veronica spunea...

Danezia, fa abstractie de la analfabetii astia care au comentat...ei se uita numai la "Vacanta mare", am vazut recomandarea ta dupa ce am vazut filmu, cautam informatii despre el, ce premii a luat. Filmul asta "El orphanato" m-a lasat cu gura cascata, sincer, din inca primele minute de cand am inceput vizionarea lui...i-am zis iubitului meu..."Ce bine realizat e filmul asta". E o capodopera(pentru mine cel putin). Nu a avut nevoie de nu stiu, ce efecte speciale, Sf-uri sau eu mai stiu ce siretlicuri specifice americanilor. Spaniolii chiar au stiut sa realizeze un film impresionant. Felicitari pt. blog. Pupici.

danezia spunea...

ms.Veronica, cu ceva vreme in urmaa as fi sters comentariile abuzive ale "desteptilor"... acum las "geniile" sa se manifeste in voie.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.