(1987) Full Metal Jacket -10/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

06 aprilie, 2008

(1987) Full Metal Jacket -10/10

Prima jumătate a filmul e absolut genială… a doua jumătate e pur şi simplu foarte bună. Dacă lucrurile ar fi stat invers… acesta nu ar fi fost doar cel mai „adevărat” film despre Vietnam ci cu siguranţă capodopera carierei lui Kubrick.

USA/ Engleza/ min 92

Se spune în glumă că „Apocalypse Now” ar fi fost mai real decât Vietnamul însuşi… nici vorbă de aşa ceva în Full Metal Jacket, al cărui final se învârte la nesfărşit printr-un decor vizibil artificial ce ar trebui să reprezinte iadul asiatic…

Însă în stângăcia scenelor de luptă de pe final (ce par mai mult a cel de-al doilea război mondial) şi în simplitatea lor brutală stă tocmai o revelaţie importantă. Vietnamul nu a fost o succesiune nesfârşită de misiuni de comando. Pentru o bună parte a acestui război… şi în marile ofensive reflexul armatei americane a fost de a duce un conflict clasic, ceea ce până la urmă a fost o mare greseală.

În definitiv… partea finală a filmului nici nu are cum să arate altfel decât o mare ameţeală atunci când vine după 44 de minute ce ar trebui să fie vizionare obligatorie pentru oricine pretinde că se pricepe la filme. Însă mie îmi place aşa… cu decorurile înflăcărate de parcă ar fi scenele unor nivele de joc, cu personajele noi de care nu prea apuci să te ataşezi… şi cu un punct culminant ce te lasă un pic mai rece decât ar trebui. Totul pare atât de convenţional în comparaţie cu începutul filmului…

… ce e pur si simplu cel mai convingător material pentru oricine crede că înrolarea în armată e o idee genială. Kubrick e de neoprit, absolut dezlănţuit în descrierea fără perdele a felului în care oameni obişnuiţi sunt transformaţi cu brutalitate… în maşini de ucis.


Scenele sunt memorabile (sursă pentru nesfârşite imitaţii), pline de cel mai întunecat umor… ce izvorăşte dintr-un limbaj nemaipomenit de colorat ce abundă cu referinţe sexuale. Pot să bag mâna în foc că pentru multă vreme nu vom mai vedea un film atât de incisiv şi dur ca Full Metal Jacket.

Personal îmi place mult filmul şi asta nu numai pentru că am o slăbiciune pentru Stanley Kubrick. La fel ca şi în cazul lui 2001, partea finală e serios detaşată de restul peliculeio, însă… în mod curios aici lucrurile îmi par să funcţioneze aşa cum trebuie, în logica internă a producţiei. Impresia mea e că Full Metal Jacket mai trebuie revizitat… mai ales de critica de film. Cât despre voi, cei ce nu aţi văzut încă acest film… o recomandare ce nu are cum să dea greş… toate bunătăţile filmului sunt la început, o să vedeţi apoi că se merită să îl suportaţi până la ultima scenă.

Subtitrare aici (regieLive)


3 comentarii:

Anonim spunea...

desi nu sunt fan Kubrick...un film excelent...nu doar viziunea asupra razboiului ci si sondajul psihologic

Anonim spunea...

am vazut filmul mai demult si citind articolul mi`as dori sa`l revad. a avut unele scene, nici nu stiam daca sa rad sau nu, asa o combinatie de umor negru cu ororile razboiului, mai rar.

Anonim spunea...

Ce film! L-am vazut mai demult pe TCM, nu stiam nici cum se chema, am adormit ca abia incepea la 12 si a trebuit sa caut pe net "quote"-urile pe care mi le mai aminteam ca sa vad ce film era.
Citind articolul mi-a venit asa, un chef sa il revad cat mai curand, ceea ce o sa si fac.
Engleza mea nu e cea mai buna dar reusisem sa inteleg in parte filmul. O ilustrare excelenta a contextului de razboi, cu tot ce poate sa insemne.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.