Pan's Labyrinth / El Laberinto del Fauno (Labirintul lui Pan) - 9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

05 ianuarie, 2007

Pan's Labyrinth / El Laberinto del Fauno (Labirintul lui Pan) - 9/10

"O poveste cu zane si printese pentru cei mari, poate cel mai violent film de arta din istorie, dovada vie ca europenii sunt capabili de a realiza un horror clasic blood&gore si nu in ultimul rand demonstratia ca poti face un film extraordinar, plin de efecte speciale cu doar 5 milioane de dolari "

Spania, Mexic, USA/Spaniola/ min 119

Synopsis aici

De data asta mi-am gasit nasul, un film ce nu a semanat deloc cu ceea ce ma asteptam de la el dar care pana la urma a reusit sa ma convinga ca isi merita cu adevarat cronicile entuziaste.

Si pentru ca este vorba de un film european, povestea este supusa interpretarilor. Parerea mea este urmatoarea:

In Spania anului 1944 traieste Ofelia, o fetita visatoare, ce este fortata sa paraseasca orasul si ajunge intr-o marginala regiune montana din nordul tarii, acolo unde este pusa brutal in contact cu realitatea barbara a unei operatiuni sangeroase de eliminare a rebelilor ( ce se opun regimului fascist al lui Franco), operatiune condusa cu un incredibil sadism de noul sau tata adoptiv. Din cartile pline cu povesti in care isi gaseste refugiul se naste o incredibila lume a fantasticului ce se impleteste nefericit peste cosmarul vietii de zi cu zi.

Labirintul lui Pan este un film aflat la rascrucea genurilor... e o superba poveste nerecomandata minorilor, e plin de momente specifice filmului de actiune iar la capitolul sange, cadavre si imagini socante depaseste cu mult peliculele jenante produse la Hollywood.

Ce sa mai zic de atmosfera aproape de cosmar, de frumusetea vizuala aproape ireala a unor scene sau de regia si distributia superba.

Cu toate acestea, evolutia aproape schiopatand din prima jumatate si anumite momente de stangacie si neconcordanta in deciziile luate de Ofelia (ceva in neregula prin scenariu) ma fac sa ma opresc deocamdata la 9/10. Insa daca filmul o sa reziste trecerii timpului si o sa placa si unui public mai larg... o sa revin asupra deciziei.

P.s. Cand spun ca acest film e nerecomandat minorilor ... nu glumesc. Asta e un film capabil sa iti termine rapid copilaria. De altfel si cei cu stomacul sensibil sa se abtina de la vizionare si de la comentarii.

Subtitrare aici

6 comentarii:

Anonim spunea...

copii ar trebui sa se lase de reviews pentru filme... textul este pueril si nu reuseste sa se apropie de o compunere de 6. faptul ca vezi un film nu iti da si dreptul sa-l comentezi. incearca sa citesti niste critica de film, niste carti, studiaza filmografia clasica si revino cand mai cresti. nu e ok sa induci lumea in eroare, doar pentru ca nu ai reusit sa percepi si interpretezi un film.

danezia spunea...

hmm... tot ce e posibil. Din nefericire nu imi place nici sa aberez degeaba in constructii alambicate ca da "suntem destepti ashe domnle" opinia ta nu e relevanta pentru ca nu e la subiect (mai ai un "comentariu extrem de matur" din trei cuvinte pe care sunt nevoit sa il sterg pentru ca e pur si simplu un alt trollism).

Te astept cu un comentariu mai pertinent, la subiect daca se poate... sa imi demonstrezi de ce am judecat gresit acest film. Iar daca ai un blog chiar as fi onorat sa iti citesc compunerile tale marete...

Daca nu... si aceasta opinie inutila va disparea cat de curand.

Anonim spunea...

Bravo, lasati mai oamenii sa comenteze asa cum simt, ca doar nu suntem cu totii Doctori in Cinematografie.
Revenind la film, pot spune: impresionant.
Te rog sa te razgandesti, sa-i dai 10. Poti trece cu vederea orice "stangacie".
Ia povestea, la final, mie una mi s-a parut foarte clara.

Anonim spunea...

pe mine m-a terminat finalul...ma asteptam cu totul la alta chestie, dar presupun ca merge si ideea de poveste care se termina cu bine...
inca ceva...parca neterminata faza cu tipul care vedea prin palma...cumav bucata aia de creat scapata la el parca merita o continuare.....

Anonim spunea...

un film foarte bun !Recomandat celor care cred in idealurile copilariei !

Anonim spunea...

A fost altfel decat ma asteptam. Un + pt. treaba asta. Insa nu a reusit sa ma captiveze asa cum o fac de obicei filmele de fantezie.De la mine 8.Cu felicitari!

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.