United 93 7,5/10 (A stunning and emotional docu-drama) ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

09 mai, 2006

United 93 7,5/10 (A stunning and emotional docu-drama)

USA(Universal Pictures - release United International Pictures (UIP)/Engleza-araba/ min 111

Gen: drama/istoric (fictiune)
(in Romania sub numele de “Zborul United 93” din 08.09.2006)

!!! a nu se confunda cu “FLIGHT 93” (film de televiziune) !!!

„United 93 reuseste sa redea confuzia si senzatia de suprarealism a acelei zile senine de septembrie cat si momentele atat de dramatice de la bordul zborului 93 ce au culminat cu prabusirea acestuia. Pacat de numeroasele licente artistice si omisiuni ce stirbesc enorm din credibilitatea peliculei” DANEZIA

United 93 scapa de tentatia de a pune din nou sub lumina reflectoarelor familiile celor de la bordul zborului fatidic (nu de alta dar nu as mai fi suportat alte scene cu bebelusi sau momente penibile de patriotism desantat), si se concentreaza pe actorii acelor zile: controlorii de trafic din Boston, New York si cei din buncarul NORAD din Cheyenne mountains si desigur pasagerii si teroristii de la bordul avionului. Intram intr-o lume de spatii inchise intunecate luminate doar de tuburile reci de catod ale monitoarelor. Iar la senzatia continua de neliniste aproape claustrofobica contribuie si filmarea cu camere tinute in mana ce subliniaza senzatia de veridicitate.

Iar senzatia de realism este subliniata si de utilizarea unor actori necunoscuti (deseori chiar persoanele ce au luat parte la evenimente) ce joaca niste roluri lipsite de exagerari eroice dramatice si care nu incearca sa creeze o mitologie a eroilor sau sa ii demonizeze pe atacatori. Mi-a placut si coloana sonora linistita si decenta ce nu incearca sa forteze sau sa accentueze momentele si asa dramatice ale peliculei.

Nu mi-a placut faptul ca se insista extrem de mult pe momentele premergatoare deturnarii zborului 93, si cred ca foarte multi o sa se plictiseasca urmarind puncte pe ecranele radarelor, si asta nu ar fi fost foarte rau daca povestea celui de-al patrulea avion nu ar fi fost inghesuita spre finalul filmului.

Chiar daca nimeni nu stie adevarul complet despre cele intamplate la bordul zborului 93, prezentarea din acest film este serios denaturata si poate una dintre interpretarile cele mai departe de adevar. Motivele sunt usor de inteles..., se doreau niste momente pline de tensiune si un final intens si cutremurator.

Din punct de vedere artistic, realizarea este exceptionala si sincer nu cred ca se va realiza un alt film mai bun despre 9/11. Insa nu pot sa accept fictionalizarea intamplarilor de la bordul avionului si numeroasele omisiuni (ce desigur ar fi taiat din elanul artistic). Din momentul deturnarii totul se intampla mult prea repede, si desfasurarea evenimentelor e fortata. Stewardesele intra in panica ca niste scolarite (exact singurele persoane de la bordul avionului ce nu ar fi facut asta) si toata lumea se agita si se zbate (cand din inregistrari se poate vedea ca majoritatea pasagerilor au ramas calmi petrecandu-si timpul cu lungi convorbiri telefonice cu familiile, chiar sub ochii teroristilor)

Punctul forte al filmului este faptul ca surprinde incompetenta si panica autoritatilor cat si incapacitatea lor de a reactiona coerent si poate bomboana de pe tort este ironica prezentarea a faptului ca in acea zi Armata SUA executa un exercitiu de interceptarea a unor bombardiere strategice nucleare, si cu toate astea nu reusesc sa ridice in aer decat 4 avione (si alea neinarmate) pe intreaga lungime a Coastei de Est.

As fi dat din toata inima acestui film nota 10/10 daca la inceput pe ecran ar fi aparut mare si clar..., „Based on a true story, some elements have been fictionalized” si precizarea asta nu ar fi aparut undeva pierduta printre creditele de final acolo unde nu este vazuta de nimeni.

Asa toata impresia de realism si incercarea regizorului de a realiza un film care sa fie credibil si lipsit de exagerari sau patriotisme devine un exercitiu cinic de prezentare a unei fictiuni, menit sa impresioneze, sa aduca niste bani studioului, si nu in ultimul rand de a ne reaminti „WHY WE FIGHT”

2 comentarii:

Anonymous spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
danezia spunea...

SF said "www.prisonplanet.com/articles/may2006/040506admitsdefeat.htm

Universal Admits Defeat, Removes Flight 93 Forum"

linkul e foarte valid si la obiect..., (pacat de confuzia dintre numele filmelor..., dar confuzie a fost si pe 9/11).

De asta am si zis ca filmul e o docudrama..., este o compunere libera pe explicatiile oficiale care sincer sa fiu nu explica multe..

Forumul celor de la Universal a fost intradevar un lucru extraordinar, eram cat pe aci sa dau 10/10 acestui film

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.