The Da Vinci Code 5/10 (Remember people… it’s just a FICTION!)
„Mult prea lung, cu un final lipsit de dramatism si ferindu-se sa supere prea tare pe vreo cineva, Codul lui Da Vinci nu merita controversa ce s-a iscat in jurul sau si de pe urma careia a beneficiat de destula publicitate gratuita. E doar un film mediocru de actiune-aventura cu ceva conotatii religioase ce penduleaza intre mister si conspiratie” DANEZIA.
USA(Columbia Pictures- release Sony Pictures)/Engleza, Franceza, Latina/ min 149 (!)
Gen: Drama, Actiune, Aventura, Mister, Thriller.
A fost o vreme in care de abia asteptam sa pun mana pe cartea lui Dan Brown, din fericire un articol din Academia Catavencu m-a ferit de o lectura inutila. Din nefericire tot „scandalul” iscat in jurul ecranizarii respectivului roman, a facut inevitabila intalnirea cu aceasta pelicula ce pare sa fie subiect de conversatie universal zilele astea.
Acum la cald pot zice ca se putea si mai rau..., filmul nu e chiar atat de prost precum insinueaza criticii insa nici capodopera nu e. Dar tot circul media va genera un succes nemeritat acestei pelicule, deoarece multi dintre noi se vor duce sa o vada doar din curiozitate (asa cum a fost si cazul meu).
In general ideea filmului e urmatoarea: Robert Langdon (Tom Hanks) se gaseste implicat fara voie intr-un caz de crima in care devine principalul suspect. Victima lasa o serie de indicii ciudate ce o determina pe Sophie Neveu (Audrey Tautou) sa i se alature lui Langdon intr-o cursa infernala de a elucida misterul „sfantului Graal” si in acelasi timp de a scapa de sub urmarirea politiei conduse de Capitanul Bezu Fache (Jean Reno). Urmeaza descoperirea unei conspiratii extraordinare cu rolul de a acoperi adevarul despre religia crestina si despre urmasii lui Isus.
„National treasure” asta a fost primul lucru care mi-a trecut prin minte in timpul acestui film: cursa contra cronometru pentru descoperirea comorii, indiciile cretine lasate peste tot, dezlegarile pe atat de alambicate pe cat de improbabile ale unor mistere... totul un semn clar al culturii de consum actuale si o dovada ca filmul nu trebuie luat in serios. Pacat ca realizatorii au avut alta parere..., si nu poate fi o greseala mai mare decat sa faci un film serios si cu nasul pe sus despre o teorie ce a fost pur si simplu desfiintata de comunitatea stiintifica (ce nu are nici un interes de a tine isonul bisericii ci dimpotriva). E pur si simplu vorba de o fictiune si atat, nu veti gasi aici raspunsuri la dileme religioase ci doar o idee frumoasa menita parca de a starni scandal.
Dar daca scenariu poate fi iertat ca urmareste prea cu fidelitate cartea, regia neinspirata a lui Ron Howard este jalnica. O impresie vizuala de duzina, cadre inutile, lipsa cronica de imaginatie si cel mai grav tensiunea si suspansul de la inceput ce scad treptat si iremediabil catre final fac cele peste doua ore insuportabile.
Parul lui Tom Hanks reuseste sa arate ca naiba in filmul asta (chiar mult mai rau decat parul meu si... asta in sine chiar ca e o realizare), si din nefericire asta nu e cea mai mare problema ci faptul ca am vazut probabil cel mai prost rol al sau. Nu ii sta bine si nici nu e credibil in rol, si cazul sau nu e singular caci Audrey Tautou e departe de Amelie... La partea de actorie Ian McKellen face un rol mare, si Paul Bettany (in rolul calugarului gata de a da de lucru celor de la stirile de la ora 5) mi-a placut chiar daca nu spune prea multe (ci se limiteaza de a imprastia cu pumnul binecuvantari).
Jean Reno in schimb, devine deja un cliseu in rol de politist francez... ultima oara l-am vazut facand aproape acelasi lucru in „The Pink Panther” (si aia era o comedie!) . Si daca tot vorbim de clisee si de politie, e atat de penibil sa tot ii vezi pe oamenii legii fiind dusi de nas si ajungand tot timpul mult prea tarziu.
Pentru un film de actiune „Codul lui Da Vinci” se descurca onorabil, avem parte de urmariri spectaculose, impuscaturi, ceva violenta exagerata ..., hmm tot tacamul. Insa de indata ce incep teoriile religioase totul se duce in jos. Pelicula te face sa iti pui intrebari insa nu sunt cele pe care le sperau producatorii....
O jumatate de film bun, 5 puncte. A..., in cazul in care am uitat sa va reamintesc: E vorba doar de o fictiune ce incearca sa combata cea mai frumoasa poveste din istorie. Atat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu