(Oldie 1975) One Flew Over the Cuckoo's Nest 9,5/10 (An truly great experience) ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

28 mai, 2006

(Oldie 1975) One Flew Over the Cuckoo's Nest 9,5/10 (An truly great experience)

„Doar trei filme in istorie au castigat, toate cele 5 mari categorii ale premiilor Oscar: Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu; Cel mai bun actor; Cea mai buna actrita; Cel mai bun regizor” DANEZIA

USA /Engleza/ min 133

Gen: Drama.

Ciudat sau nu, de abia acum am apucat sa vad acest film. Ocazii au mai fost multe in trecut, iar tentatia mare. Momentul decisiv a fost probabil avalansa de filme foarte proaste cu care m-am delectat in ultima vreme (multe dintre ele recompensate cu note extrem de generoase). In mod clar imi pierdusem mintile si aveam nevoie de un mic „reset”.

Iar o capodopera ca „Un zbor deasupra unui cuib de cuci” (sper sa nu fi zbarlit traducerea : ), este un remediu excelent. Un film puternic, ce pentru nici un moment nu pare sa sufere de pe urma trecerii timpului, o productie pe care evit sa o comentez pentru ca nu ma simt in stare de asa ceva.

A..., dar nu va speriati, asta nu e un film neaparat de arta, plictisitor si arogant. Ce naiba, nu e saptamana filmului francez aici!. Daca reusesti sa supravietuiesti primului sfert de ora, ai sansa sa descoperi o pelicula pe care o sa o urmaresti de placere. Mica evadare din spital, conflictul cu asistenta Fletcher pe tema meciurilor de baseball, relatiile dintre pacienti.., totul are un umor deosebit iar nebunia apare ca o aventura plina de naivitatile copilariei. Cu toate astea sub aspectul degajat se aduna tensiuni ce vor rabufni intr-un final exploziv.

Recomand din toata inima acest film. A nu il vedea echivaleaza cu a merge la Paris si a nu vizita Turnul Eifel.

Nu am dat 10/10, pentru ca nu am fost convins in totalitate de mesajul filmului, am serioase dubii legate de caracterul lui McMurphy (Jack Nicholson), de rautatea unilaterala a asistentei Fletcher, si nu am chef sa citesc cartea pentru a mi le lamuri. Nu imi place ca povestea poate fi interpretata in doua moduri complet diferite, si ca in ambele ipoteze unele situatii si intamplari sunt departe de plauzibil. Pur si simplu nu pare de nota 10. Un film foarte bun insa dupa umila mea parere departe de perfectiune

Urmeaza.... „X-man whatever” probabil 4. Revin la „normalitate”.

2 comentarii:

Anonim spunea...

cartea nu merita citita. acesta este unul din cazurile cand filmul este mult mai bun decat cartea.

gabi spunea...

ce ai vazut tu la filmul asta asa de interenast nu stiu :| e urat rau

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.