Legaturi Bolnavicioase 3/10 (Artificial, boring... depressing) ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

12 mai, 2006

Legaturi Bolnavicioase 3/10 (Artificial, boring... depressing)

„Film suferind de vechea meteahna a cinematografiei romanesc: de a face pelicule care sa lase spectatorul rece, chiar si cand ai parte de un subiect (scenariu) cat se poate de incitant si interesant, si maschand mediocritatea in spatele iluziei filmului de festival” DANEZIARomania/Franta (Libra Film Productions - release Transilvania Film)/Romana/ min: 85.

Gen: Drama, In Cinematografe din 07.04.2006.

Ma asteptam la mult mai multe..., aveam ideea preconceputa ca o sa vad un film cu un puternic mesaj, capabil sa provoace controverse insa dezamagirea a fost imensa. Doar o alta penibila coproductie romano-franceza. (cat de mult urasc influneta cinematografiei franceze asupra felului in care se fac filmele la noi).

Ideea e simpla: filmul povesteste relatia dintre Kiki (Maria Popistasu) si Alex (Ioana Barbu), de la inceput continuad cu evolutia fireasca si pana la inevitabilul si previzibilul final, aici avand si „bonusul” prezentarii relatiei incestuale dintre Kiki si Sandu (Tudor Chirila).

Din nefericire pentru film..., numai Mircea Diaconu si Virginia Mirea, dovedesc ca stiu diferenta dintre a juca un rol si a te face de ras..., restul e un dezastru, iar penibilul scenelor nu este ajutat nici de replicile artificiale. Si nelipsista Mihaela Radulescu face si aici un rol „stelar” cum ne-a obisnuit in ultima vreme.

Personajele principale sunt niste stereotipuri ambulante, niste carcase reci lipsite de emotii, cu care pentru nici un moment nu poti sa stabilesti un dram de legatura emotionala.

De altfel filmul traieste intr-o lume a lui..., o Românie in care din nou nu ma regasesc, in care si Bucurestiul dar si „satul provincial” mi se par ca exista pe o alta planeta. Revenind totusi la „sat” nu pot decat sa admit ca aici se petrece singura scena cu adevarat memorabila a filmului...., cea a conflictului fizic si verbal in care Sandu o incaseaza bine de la Profesorul Mihailescu. Superb... scena e dinamica, amuzanta si pare chiar sa se apropie "tangential" de realitate.

Din punct de vedere al stilului..., se pare ca filmul asta are o obsesie cu antiteza, o separare brutala intre oras si sat, care in cel mai cretin determinism provoaca profile psihologice diferite, familiile sunt si ele total opuse (filmul indemnand spectatorul sa simpatizeze viata intelectualilor de tara). Mai avem desigur cateva momente de de antiteza alb/negru...., si ca ultim exemplu de „exprimare elevata in limbaj cinematografic” apare si un pisoi (pisica?) neagra.... Uao! Ce m-a pus pe ganduri..., oare ce semnificatie obscura poate sa aiba aceasta metafora extrem de bine gandita!! (I’m ironic here : )

Din punct de vedere tehnic, filmul e realizat decent..., chiar bine. Impresia vizuala este deosebita (de altfel dupa prima scena ma asteptam la atatea!...), la fel si sunetul..., insa e grav cand ajungi sa apreciezi un film numai din astfel de perspective.

Am totusi serioase dubii legate de „product placement” –ul din acest film, aproape ca mi-am venit sa vomit cand l-am vazut pe Mircea Diaconu batand pe capota FIAT-ul ala sau scena din birt in care fetele comanda BECK’s comentand daca o sa inceapa sa vorbeasca nemteste dupa aia..., insa si imaginea sticlei de „COLA” lipsita de eticheta a spus multe..., bravo baieti penibili pana la capat!

Scriu acest review de la un computer, voi o sa il cititi folosind acelasi mediu de comunicare, multi dintre voi o sa vada filmul tot pe un ecran de 17”, numarati computerele din film, daca nu o sa fie 0, va las sa ma injurati. Sunt milioane de computere in tara asta, insa intentionat sau nu nici unul nu apare in filmul asta, nici macar la biblioteca aia..., bine ca au telefoane de ultima generatie nu?... huh!

3 puncte..., 1 pentru Mircea Diaconu, 1 pentru realizarea tehnica (am fost placut surprins si de montajul pe coloana sonoara a acelei povesti pusa la pickup), si intr-un final 1 punct pentru curajul si determinarea celor care au fost in spatele acestui film. Insa din nefericire trebuie sa pui si pasiune si talent in ceea ce crezi.

Pacat, o dezamagire ca multe alte filme romanesti!

P.S. in pofida unor momente in care ai senzatia ca urmaresti scenele intermediare ale unei pelicule XXX (vocile neconvingatoare, replicile penibile), gradul de incarcare cu erotism si sexulitate al acestui film este 0. Mai bine spus avem de aface cu destula nuditate non-sexuala.

Daca nu va intereseaza subiectul..., nu va uitati..., a-ti fost avertizati!


8 comentarii:

danezia spunea...

Gata!... e ultima oara cand mai fac un review la un film romanesc..., nu de alta dar cred ca am pierdut jumatate din cititori...., multa lume nici nu a mai intrat cand probabil au vazut care e noul articol pe care l-am scris...

Asta imi da de gandit ca cele 3 puncte au fost prea multe... OVERRATED!!!

Apropo se pare ca echipa filmului are si un blog.... (pacat ca nu au dovedit si in film ca romanii ar sti sa foloseasca computerele..., macar un Ymess acolo...)

http://www.legaturibolnavicioase.ro/ro/blog

apropo..., valul (inexistent) de hate mail la reviewul meu vizibil partinitor si rautacios..., se va solda pana la urma cu 0 comentarii, de la fanii filmului.

Dovediti ca existati..., prove me wrong!

Anonim spunea...

mie mi-a placut filmul..parerea cu film de nota 0 iti apartine si nu e general valabila..iar data viitoare cand mai scrii comentarii"filozofice" si mai dai"sfaturi" scrie corect..de exemplu"a-ti fost..." lame!!

Anonim spunea...

Ai fost prea bland cu aprecierile. Nota 0 si din partea mea. Pacat de banii consumati degeaba pe pelicula si sunet (ca scule au avut oamenii). Comentariul tau este rara avis pe internet, ceea ce e foarte trist...

Anonim spunea...

IO is de parere ca filmul e destul de bine realizat, deci parerea ta de 0 puncte e degeaba :P.Filmul ilustreaza destul de bine relatiile foarte dese dintre fete de la tara si fete de la oras (felul in care de obicei doar fata de la tara se schimba pentru a fi in "moda" cu cea de la oras, intr-un fel distrugandusi viata pentru un lucru trecator). Ur awfully wrong dude :P ;)

Anonim spunea...

...Bei eo nu inteleg d c atatat scandal...si panarama pt un film...mie mi se pare un film f reusit...atinge un subiect senzibil care multi nu-l privesc ca atare...e chiar oky...dak sunteti voi mai destepti faceti voi un fiml romanesc care sa aiba succes...felicitari pt film...

danezia spunea...

@anonim: vezi California Dreaming

Anonim spunea...

Da, filmul nu e genial dar sunt unele cadre interesante, niste bucati de montaj aparte. Coloana sonora acceptabila, pe alocuri intriganta si bine asezata.

Tema este superficial aleasa si nu trateaza ceva intalnit des prin mediul romanesc iar medoicritati precum reclama la beck's sau ne-reclama la cola nu cred ca deranjaza (sau nu cred c0ar trebui sa deranjeze) asa multa lume.

Nu este unul dintre cele mai bune filme romanesti dar nici de 3 nu e, fara suparare.

Anonim spunea...

e interpretabil..fiecare are parerea lui si fiecare simte altfel un film. chiar cred ca a fost un film care te atinge la suflet la un moment dat. depinde acum cum il privesti.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.