If shit hits the fan... ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

17 martie, 2011

If shit hits the fan...

Accidentul nuclear de la Fukushima s-a desfăşurat pana acum după principiul: cel mai prost scenariu devine realitate. A venit momentul ca Japonia sa aibă parte şi de puţin noroc..
Situatia in prezent:
3 reactoare fierbinţi... (numarul 3 un adevar pericol public) si 3 reactoare oprite.

Marele ghinion face ca reactoarele oprite sa găzduiască la faţa locului combustibil nuclear "epuizat", adică uraniu în care concentraţia de U235 este prea mică pentru a alimenta reactoarele de tipul BWR. Acest uraniu... mai puţin îmbogăţit nu este inofensiv... ci dimpotrivă poate alimenta reactoare gen CANDU (Cernavodă). In principiu distribuiţia combustibilului nuclear in aceste bazine de stocare face imposibilă atignerea masei critice...

Insa!
  • Daca TEPCO (operatorul centralei) si-a continuat tradiţia incalcarii normelor de securitate si a pus mai mult uraniu in bazine...
  • atunci socul creat de cutremur şi tsunami,
  • plus exploziile de la reactoarele 1,2 si 3 şi pierderea apei de racire...
...pot duce la incendierea şi topirea uraniului din aceste bazine de stocare cat si atingerea masei critice.

Singura veste buna e ca o linie de înalta tensiune construită în regim de urgentă ar putea realimenta centrala (reporni pompele de racire) şi salva situaţia.

Maine e ziua decisiva...
  • ori valorile radiatiilor vor impiedica orice fel de actiune capabile sa stopeze un dezastru ce se prefigureaza... a fi catastrofal (Cernobyl sau chiar mai mult de atât).
  • ori... linia de înalta tensiune va intra în funcţiune, uraniul va începe sa fie stabilizat şi poate... ne vom putea gândi la luminiţa de la capătul tunelului.
Sa speram ca sacrificiul celor 180 de lucratori-kamikaze ce infrunta radiatiile de la Fukushima sa nu fie inutil..

Niciun comentariu:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.