Moon - 9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

31 octombrie, 2009

Moon - 9/10

Un film science-fiction puternic şi captivant ce ne arată dincolo de toate că logica rece a unei maşini poate fi mult mai umană decât lăcomia criminală o oricărei corporaţii fără scrupule.


USA, 97min

Seriozitatea genului SF, atât în literatură cât şi în film, este deseori pusă la îndoială de nenumăratele "creaţii" ce sunt prea mult ficţiune decât ştiinţă. Porcăriile comerciale produse pe bandă rulantă ascund realitatea existenţei acelor capodopere SF "hard" ce ne pot arăta mai mult decât provocările pe care ni le pregăteşte viitorul: ne arată cine suntem ca oameni, de unde venim... şi ceea ce putem fi, atât în bine cât şi în rău.

Dacă în District 9, era vorba despre dificultatea reală a umanităţii de a accepta... uman... o altă civilizaţie (ce nu vine să ne domine ci se dovedeşte a fi vulnerabilă), în Moon ni se arată cât de solicitantă poate fi singurătatea şi depărtarea de umanitate, chiar dacă ţinta explorării spaţiale e doar umilul nostru satelit Luna.


Începutul e promoul unei companii coreene, ce se mândreşte că a rezolvat criza energetică şi ecologică a lumii, oferind energie nucleară sigură prin exploatarea Heliului 3 (izotop al heliului ce se preconizează că va fi fuzionat în centralele nucleare ale viitorului.)... totul e bine şi frumos, însă care sunt costurile ascunse?

Prin mâinile lui Sam Bell trece 60% din energia Pământului. El este un muncitor supracalificat ce supraveghează singur operaţiunile de "recoltare" a heliului de pe jumătatea "întuneacată" a lunii (faţa pe care luna nu o arată niciodată). Din nefericire satelitul ce ar trebui să îi permită comunicarea cu Pământul este defect şi compania e aparent prea zgărcită pentru a îl repara, aşa că e nevoit să comunice cu soţia lui prin intermitente mesaje video.

Alături de Sam, pe avanpostul lunar activează inteligenţa artificială GERTY, a cărei rol este foarte asemănător cu cel jucat de HAL în "2001", şi care spre deosebire de acesta pare să fie programat cu mai multă grijă şi responsabilitate.

Sam Bell se apropie de finalul contractului său de 3 ani, însă începe să aibă halucinaţii... una din ele îl face să piardă controlul în timpul unei misiuni pe suprafaţa lunară şi să se ciocnească de una din "combine" suferind răni grave.

Conducerea corporaţiei nu este foarte încântată de cele întâmplate, îl consideră pe Sam mort şi decide "rotaţia" rapidă a personalului şi aducerea de pe Pământ a unei misiuni de "salvare". Pentru a nu strica prea mult din farmecul filmui, o să spun că "înlocuitorul" lui Sam nu ascultă ordinele şi se duce să vadă ce problemă are "combina" defectă fără a aştepta "salvatorii"... restul e absolut captivant!

Filmul e aproape dincolo de reproş şi funcţionează foarte bine şi ca thriller (pentru cei pe care cuvântul SF îi inhibă). Însă împofida scenariului solid şi a regiei la obiect nu pot să nu regret absenţa unei atmosfere un pic mai convingătoare care să redea: măreţia spaţiului, senzaţia singurătăţii şi uluirea aceea că te aflii pe suprafaţa lunii. Pe de altă parte vorbim de exploararea corporatistă a spaţiului... si imi inchipui că cei care vor avea în viitor slujbele în spaţiu vor fi la fel de plitisiţi şi deznădăjduiţi ca şi lucrătorii de la 9 la 17 de astăzi.

În rezumat filmul se merită văzut, nu e deloc plictisitor ci dimpotrivă e interesant, dinamic şi o să îţi dea de gândit prin numeroasele dileme morale pe care le ridică.

Un adevărat festin pentru orice fan al genului SF, şi un film pe care îl recomand cu plăcere pentru oricine...

6 comentarii:

me spunea...

Dupa a doua vizionare din Ostrovul...pe care ti-l recomand daca nu l-ai vazut inca(sunt tare tare curioasa ce reactii ai avea) orice merge...sper...
Hai sa-i dau o sansa...

danezia spunea...

Ostrov 1973? Fyodor Khitruk?

me spunea...

hmmm...era vorba despre cel din 2006 regizat de Pavel Lunghin. dar cum minunata curiozitate impinge pisica la fapte nebunesti am sa caut si Ostrov(1973) ca pare foarte interesant. Revin cu amanunte...

me spunea...

Ai cautat si vazut filmul? eu nu am hard-ul ala mare ca s-a stricat un cablu si ma oftic...:(( dar rezolv eu...nu-i bai

danezia spunea...

las pe weekend, ca saptamana asta fac si ore suplimentare...

danezia spunea...

nu l-am gasit la magazinele de unde "cumpar" de obicei...


Apreciez un hint pe mail ;)

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.