Oscar 2010, The Hurt Locker -9/10
Fără a se incurca în polemici politice, "The Hurt Locker" este o capodoperă instant... un film despre războiul din Irak, plin de acţiune şi suspans non-stop... ce desenează cu atenţie imaginea iadului pe pământ: Bagdad.In ziua de astăzi filme cu Chihuahua, poliţişti de mall, masini ce se transformă în megaroboti şi tot felul de alte tâmpenii... sunt promovate non stop şi oferite în toate cinematografele în timp ce filmele dincolo de bune... bestiale se pot găsi doar pe internet.
Pentru Hurt Locker de exemplu... nu există nici o intenţie a distribuirii în România, poate cu excepţia (destul de probabilă) a căştigării de către acest film a multor premii importante (eu îl văd la Oscar).
Povestea pe scurt:
Auzim aproape in fiecare zi la ştiri: "un atentat cu bombă a omorât zeci de oameni în Irak"; "soldat român rănit în urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat" etc... însă astfel de stiri ar fi şi mai dese... şi ar prezenta detalii şi mai săngeroase dacă nu ar exista trupele de genişti.
Pentru o astfel de echipă, motivele pentru care se află în Irak nu mai contează, trebuie să dezamorseze în fiecare zi dispozitive plantate de oameni a căror acţiuni sunt diabolice, lipsite de orice justificare... şi dincolo de toate, încearcă să scape cu viată dintr-un iad urban fierbinte în care totul e nisip... sau are culoarea nisipului.
Suspansul domneşte la fiecare pas... odată cu descoperirea fiecarei bombe mai ales că noul membru al echipei de genişti James (Anthony Mackie ce din partea mea are o nominalizare la Oscar) pare să depăşească realitatea cruntă a războiului printr-o dependenţă de adrenalină (“War is a drug.”) ce îl impinge să îşi asume riscuri aparent inutile... dar logice şi explicabile. Riscuri ce nu de multe ori sunt cea mai bună solutie.
James găseşte în dezamorsarea bombelor, arta pentru care trăieşte spre deosebire de echipa sa de suport (condusă de total opusul - domnul reguli - Sgt. Sanborn) ce nu îâi doreşte decât să scape cu viaţă.
Rezultatul e un film ce defineşte Irakul înainte de încheierea propriuzisă a războiului, o peliculă ce crează scene puternice si memorabile capabile să se alăture panteonului marilor scene din filmele de război.
O recomandare din inimă! Un super-film
4 comentarii:
am vazut filmul...totusi cam boring...trebuie sa ai putina rabdare.
Am vazut filmul la recomandarea ta. Sincer m-a dezamagit. La scor 9/10 ma asteptam la altceva. I-ai acordat prea multe puncte. In primul rand e nerealist(ca si "Body of Lies"): americanii trag la prima miscare gresita a irakienilor(nu se roaga de ei sa ridice bratele, ...), nimeni nu-si pune viata in pericol sa salveze un irakian, nimeni nu se intoarce in Irak din motive umanitare, ... E jenant filmul.
@Anonim nu ai prins ideea filmului. Personajul nu se intoarce din motive umanitare, ci pentru el insusi. El e dependent de ceea ce face, razboiul e locul unde el devine stapan pe sine si pe propriul lui destin. Se intoarce pentru ca el are nevoie de razboi, nu pentru ca razboiul are nevoie de el.
@andrei, exact... nimeni nu o putea spune mai bine.
apropo... ce zici, e capabil sa il bata pe Avatar pentru cel mai bun film? Eu unul chiar sper...
Trimiteți un comentariu