California Dreamin' (nesfârşit / endless / forever) – 9(8*)/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

12 iunie, 2007

California Dreamin' (nesfârşit / endless / forever) – 9(8*)/10

Un film despre cine suntem noi, acum... O doză neiertătoare de realitate ce nu e deloc stânjenitoare, ci dimpotrivă capabilă să te distreze şi să te pună pe gânduri. O capodoperă nefinisată a cărei strălucire e aproape ascunsă de Media ProTMstisme...

România/ Română, Engleza, Spaniolă/ min. 153

Dispariţia lui Cristian Nemescu e întradevăr o pierdere uriaşă în lumina acestui film neterminat. Pentru prima oară cineva reuşise să capteze esenţa realităţii României de astăzi, fără plimbări pe după deget şi fără fardări... Cu toate astea nu sunt atât de sigur că acest film ar fi putut ieşi mai bine după post-producţie. Invazia mizeriilor ce sunt deja marca producţiilor Media Pro era deja extrem de avansată, şi după montajul de rigoare ce ar fi trebuit să scurteze din lungimea exagerată a filmului mi-e teamă că am fi rămas cu mizeriile şi fără ceea ce ar fi contat cu adevărat...

Stop-cadru şi pelicula imortalizează pentru posteritate o Românie a anului 1999 ce se pregătea de un alt drum. UE e intangibilă şi NATO doar o speranţă slabă de care guvernanţii se agaţă cu disperare. Aşa că necesitatea amplasării unui radar în Ro care să ghideze mai bine rachetele americane către ţintele din Serbia... e o ocazie nemaipomenită de a demonstra slugărnicia şi devotamentul nostru până când un şef de gară decide să oprească trenul NATO pentru o stampilă. (şi înrăutăţind lucrurile şobolanii roşii câştigă alegerile într-un scenariu de coşmar iar România e expulzată din Occident... până la 11 septembrie 2001).

De aici începe povestea filmului, satul e acum unul din imensitatea pustie a Câmpiei Române (o evoluţie degenerată a Siliştei din Moromeţii), în care oprirea forţată a unui tren militar ce conţine un misterios vagon container... are efectul prăbuşirii unei nave intergalactice.

E nemaipomenit de ciudat să priveşti această poveste din perspectiva americanilor, şi personal nu mi-am putut inhiba tentaţia de a asemăna totul cu un episod prost din Star Trek în care atât de evoluata Federaţia intră în contact cu o civilizaţie primitivă, cam neînţeleasă dar care vrea să fie prietenoasă si sa impresioneze cu orice pret.

Cât despre sat, el nu e deloc unul liniştit ci fierbe, ca orice cătun din ţara asta, de frustrări, eşecuri , injuştiţie, prostie şi speranţe... iar şocul cultural produs de contactul cu americanii este scânteia ce face ca totul să explodeze.

Mi-a plăcut enorm să descopăr intercalate în film, iţele unei poveşti de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Am avut o enormă satisfacţie pentru felul în care acestea fac ca flexarea ridicolă de muşchi a şefului de gară să capete o dimensiune şi adâncime nebănuită. Scenele arată nemaipomenit şi sincer l-aş sfătui pe Sergiu Nicolaiescu să le privească cu atenţie, să ia notiţe şi să mai salveze ce mai poate din „Comisarul Bolovan reloaded”.

În rest, eterna şi fascinanta Românie se descoperă în faţa noastă şi a ochilor noştrii de aproape-occidentali (după 7 ani în care am părut că am evoluat cu viteză) şi observăm cu detaşare: disperarea oamenilor de a pleca spre mai bine (materializată ulterior de valul de căpşunari), uşurinţa cu care putem fi manipulaţi, credulitatea, naivitatea, corupţia la toate nivelurile şi lehamitea unei birocraţii feudale. Ce să mai zic de scena faxului ce vomită foaie după foaie în sertarul special deschis pentru a face mai uşoară misiunea femeii de serviciu... de o simplitate şi forţă fenomenală.

Ce nu mi-a plăcut a fost, după cum am mai zis, infestarea progresivă cu mizerii Media Pro. Primele 60 de minute sunt geniale, următoarea oră începe să scârţăie în timp ce ultima parte te lasă puţin cu un gust amar.

Scena ce culminează cu măcelul din sat (razboi civil) este o exagerare voită (ce ar trebui să transmită o idee interesantă) a cărei realizare de kkt (material numai bun de reconstituire pentru Stirile de la ora 5)... e totuşi incompletă fără vocea sufocată de emoţie a lui Catalin Radu Tanase care să comenteze mişcările din ciomag...

SPOILER ALERT!

Ştim prea bine că în lipsă de suporteri/mineri/”tigani”/”unguri” chestii din astea nu au fost pe la noi decât la ... mmmm... „revoluţie”. Err.... şi dacă e să interpretăm aşa discursul colonelului ce îndeamnă oamenii la revoltă şi unitate împotriva „tiranului” promiţând ajutor... ca după aia să abandoneze totul aşa cum i-au abandonaţi pe siiti la finalul primului război din golf... povestea capătă într-un final acea dimensiune universală pe care o laudă toţi. END OF POSSIBLE SPOILERS

Absolut de văzut!!!

Subtitrare (N/a)

*lungimea exagerată şi lipsa de finisare a acestui film (ce oricum se vede şi mai ales se aude aşa cum trebuie), m-ar face să îi dau în mod normal nota 8. Însă acesta e un film excelent şi rămânem la un binemeritat 9!!!

P.S. cat despre "povestile de dragoste" ce umplu timpul si sunt scuza aparitiei sanilor in filmul asta, nimic de povestit... pentru ca nu conteaza...


6 comentarii:

Cornel spunea...

Multumesc mult Danezia!

Anonim spunea...

Salut

:D Mi-a placut mult!
Te fura filmu asta, perfect zis. E prima oara cand vad unul necizelat, netuns, si cred ca e mai bine asa. Treci prin niste stari ca intru nici un alt film; am intepenit cu gura cascata ca un debil, fascinat de ceea ce vazusem si eu in diverse ocazii, tarisoara mea cu oamenii din ea. Ce mai, ceva special. Dar cred ca se putea mai mult cu 'doiaru' vs USA, voiam un protest brutal si direct fata de ce e America acuma.
Parabola (si antiteza) este intai de toate revelatoare, dar are mai multe nivele: confuzia asta imbecila in care innotam..massele in asteptare vesnica, respectiv alt nivel, mai adanc, atunci cand Jones sta izolat, cu nervii intinsi, iar lumea din jur se distreaza. Apoi tema iubirii nu apare degeaba - e feliata in doua: adica un barbat care pleaca si pustiul care in schimb ramane.

Incredibil de bun!
Bravo regizore roman mort.. /gatanumaiscriu ..doare!!

fufu spunea...

Salutare
Chiar a fost un film foarte misto ... Eram curios sa-l vad, mai ales prin prisma reclamei care i s-a facut din pricina nefericitei treceri in lumea cealalta a regizorului... ma asteptam la mult mai putin din partea filmului, chiar la un film slabut si doar mai bine mediatizat decat altele... am fost foarte placut surprins de ceea ce am vazut...parca citeam morometii2 (dupa 20 de ani si ceva-ca si continuarea muschetarilor). Foarte faina prezentarea satului romanesc...si putin spus realista...scenele din timpul razboiului au fost bine gandite, surprinzatoare si bine realizate...bataia de la sfarsit cam aiurea...si intr-adevar parca iesea mai bine dc aparea catalin radu tanase sau corespondentul de razboi- adelin petrisor... un film ce merita vazut in concluzie, o alta palma data regizorilor vechi, batrani si care au bugete pt a-si face filmele lor slabute...
ps. tot la capitolul filme romanesti bune/foarte bune as include si 'examen' al lui titus muntean peste care am dat din gresala incercand sa dau de '4luni....'. Foarte fain si filmu asta si inca o dovada ca noua generatie poate, stie si face filme f bune

Unknown spunea...

Imi pare rau ca a murit tipul asta, regizorul, ca orice comentariu fac pe tema filmului o sa-mi fie luat in nume de rau, cel mai probabil.
Mda, imi era dor de alta perspectiva sumbra! Mi-a placut atat de mult filmul, incat mi-e jena ca sunt capabil sa scriu in limba romana. Se face atata tevatura legata de filmele americane....si asta e la fel.
Are dragoste...da...emotionant dar neinteresant si trecut cu vederea! Oare asta inseamna sa fii adolescent? Pricep de aici ca natia asta e de "panarame", si asta de la fetiscanele de cls a XII-a pana la dom' primar, nu? Au venit americanii, sariti! Prinde cine poate si ce poate.
Are sex....pricep ca la romani inca se foloseste sexul scarbos in filme la fel cum se folosea si dupa '90 cu toate porcariile gen "a II-a cadere a Constantinopolului" si celelalte ceva mai recente in care scenele de sex sunt de-a dreptul scofalcite. In Romania se pare ca lumea nu prea stie sa si-o traga! Altfel nu imi explic cum dracu se face, ca in filmele astea mereu se ajunge la grotesc in loc sa se ilustreze ceva mai mult sentimentul. Oi' fi eu barbat dar asta nu inseamna ca filmul trebuie facut din perspectiva misoginilor. Niste cadre in care sa se mascheze un pic goliciunea poate ca ar fi fost ceva mai inteligente avand in vedere ca ne vrem a fi romani cu bun gust si bun simt, si nu consumatori de filme americane.Nurii domnisoarei ar fi putut lipsi de pe ecran si va spun ca rezultatul ar fi fost poate chiar mai bun. Un plus este ca lipsesc injuraturile gratuite gen "Asfalt Tango".
Inteligenta nativa a "taranului" portretizata aici ma face sa cred ca a plecat o data cu rusii de p'aici. De ce trebuie sa fie atat de critic , sau autocritic, punctul de vedere al regizorului roman!? La asta ne rezumam? Tarani imputiti fara o singura ideie despre ce se petrece in jurul lor?! Fara chef de nimic exceptand micii lui dom' primar?! Cand apare cate ceva prin media occidentala legat de Romania si romani nu ne convine, luam foc! Asa daca ne denigram noi e OK! Sau, poate, aici e vorba de faptul ca ai nostri sunt toti sunt pramatii, de la ministru' la domnu' plutonier. Ma mir ca nu s-a furat nimic de la americani, un ceas, un telefon...ca sa fie treaba...treaba!
Tipa (Monica, chiar nu i-am retinut numele) isi face rolul bine dar din pacate primeste prea putin, de fapt nimic de la care sa plece.De fapt pana una alta mi-a placut castingul si toti s-au descurcat misto in opinia mea. Cam fortata engleza americanilor pe alocuri dar per total, in regula. Figuratia...ca in orice film romanesc....miroase a balega. Aici nu se face casting pentru "onelineri", trag concluzia. Ii iei de pe ulita, le dai 500k si ii inveti replica...nu conteaza cum o spun.
Mi-a placut jocul cu camera care este destul de antrenant. Din punctul asta de vedere exceleaza filmul. Sunetul nu e prea bun dar totusi e oarecum neterminat filmul, asa ca nu as avea dreptate sa-l judec. Totusi nu reusesc sa inteleg de ce mai e asa motivat "sa-i taie pe tigani" Doianu asta cand deabia cu putin in urma a aflat ca e inlocuit din functie. Aceasta functie e si catalistul filmului, ca doar de la asta porneste toata intriga, omul potrivit cu functia potrivita. Isi pierde slujba care era de asa natura incat putea scoate multi bani pe langa, dar era perturbat de "tigani", pierde prilejul sa chinuie un pic americanii pe care ii ura atat de tare, fie-sa ii zice ca pleaca de acasa...nu cred ca ii mai ardea de razbunare cand micul lui imperiu se destrama cu repeziciune. Poate ca asta ar fi fost una din partile taiate la montaj.....
Un strain care vede filmul asta, si nu numai, se intreaba "cum dracu de se poate face ceva in tara aia?". Din experienta proprie pot spune ca lucrurile nu stau chiar asa, nici macar prin satele uitate printr-o cuta de la harta.
Una peste alta, imi pare rau ca asa se face arta la noi, injosind o clasa sociala. Regizorul nu cred ca e de vina, scenariul imi pare de rahat, dar daca nu iti place ceva, nu faci. Pacat ca e premiat! Juriul ala a vazut o imagine occidentala.... exact ce stiau ei ca se petrece pe aici...Asta nu inseamna ca e o imagine corecta.
In fine, cui i-a placut sa fie sanatos, cui nu, sa nu se mai uite la fime romanesti cu toate ca astea sunt alea bune nu porcariile alea americane....hmmm.
Imi cer scuze pentru eventualele greseli de ortografie si/sau gramaticale dar e cam tarziu pt. mine si pe langa asta nu-s nici prea educat.
alex

danezia spunea...

Foarte interesante si la obiect comentariile voastre. Sincer mi-ati cam pus mintea la contributie.

@roibu, don't wory... poti sa scrii cum vrei tu, atata timp cat ai ceva interesant de zis. Te mai astept pe aici

Anonim spunea...

-un film care mi-a lasat de la inceput pana la sfarsit impresia de fals pentru ca: prezinta un sef de gara care nu ar fi facut niciodata in realitate ce a facut in film, razboiul civil din sat atat de exagerat incat nu mai are nici o legatura cu romania, la noi mamaliga nu explodeaza, iar scenele in care un pluton american se angajeaza de capul lui in acte de justitie satesti mi se pareau deja delir ;
-singurul lucru autentic-in sensul de legatura cu realitatea din Rom. mi sa parut comportamentul fetei sefului de gara

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.