Zodiac -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

06 aprilie, 2007

Zodiac -9/10

Pentru fanii joii de „Crime night” de pe Discovery, filmul asta e indeplinirea unui vis. Un thriller al carui scenariu captivant si extrem bine scris face dreptate perimatei expresii „based on true events” (bazat pe fapte reale). O compozitie intunecata, plina de tensiune si neliniste... ce poate fi comparata doar cu miticul Seven (se7en).

USA/ Engleza/ min 158

Daca iti propui o seara distractiva, cu un filmulet plin de explozii, urmariri, poante rasuflate, cafteala si ... ahh pachetele de muschi, evita Zodiac. Nu de alta, dar in fiecare saptamana Hollywood-ul se da peste cap incercand sa iti satisfaca poftele... furnizand cate o jumate de duzina de astfel de mizerii.

Insa daca doresti sa vezi un film cu adevarat bun, atunci fa rost de cea mai mare punga de popcorn posibila si de destul material care sa astampere setea si pregatete pentru o lunga si palpitanta calatorie in timp, ce o sa iti pui serios creierasul la contributie.

E adevarat ca filmul e cam lung pentru marea majoritatea a gusturilor, dar e palpitant si plin de continut... fara a isi pierde firul narativ sau sa te bage in ceata. Pana la urma e o poveste reala despre realitate, atat de palpabila, credibila si cu o atmosfera atat de apasatoare incat e imposibil sa nu iti dea deseori fiori reci pe sira spinarii.

Oricum inceputul cu prezentarile extrem de violente (si... ahh... mult prea misto...) ale crimelor o sa iti captiveze imaginatia si o sa iti dea destula motivatie de a urmari restul filmului si de a incerca sa iti creezi propriile idei asupra criminalului.

Pot sa iti garantez totusi ca filmul nu o sa se termine cu un cap intr-o cutie (daca tot e sa vorbim de Seven), si nici nu o sa contina restul exagerarilor ce fac fictiunile atat de placute... asa ca nici vorba de super-politisti sau super-criminali... o sa avem parte doar incompetenta, obsesie, paguboase juristictii asupra bucatelelor din caz si o nemaipomenit de interesanta prezentare a misterului cazului, din punctul de vedere al fortele de ordine dar si al mass-media.

Filmul asta ar fi putut sa fie perfect in lipsa a doua hibe majore:

Finalul e putin cam... ahh... nesatisfacator... insa pana la urma asta e natura cazului ce nici in ziua de astazi nu a fost rezolvat. Si l-as fi lasat sa treaca asa, in lipsa catorva faulturi repetate la logica...

Robert Graysmith, personajul oarecum focal al filmului si autorul cartilor ce au reprezentat sursa scenariului (contributor si major la scrierea acestuia). Personajul e slab conturat pare artificial si nu isi face rolul de ancora a filmului. Motivatiile lui sunt greu de inghitit... nu prea merge atitudinea de „cercetas”. Mi-ar fi placut sa vad mai mult din atitudinea obsesiva de pe final... si o recunoastere a faptului ca pana la urma, misterul lui Zodiac e o cale al naibii de buna de a face o caruta de bani. (e posibil ca filmul sa esueze lamentabil aici)

Nu pot sa inchei fara sa aplaud nemaipomenita recreere a orasului San Francisco din anii `70. E dincolo de orice stereotipuri si te transporta pur si simplu in acele vremuri... si apoi subtilele referinte la acel „ev mediu” de dinaintea computerelor sunt absolut delicioase!!! (si ar mai fi multe de laudat.... insa ma opresc aici)

P.S. desigur filmul se lanseaza in Romania la dreaq in praznic (iunie), insa recomandarea mea e sa asteptati DVD-ul, dk intelegeti ce vreau sa zic!

Subtitrare aici (Mysubtitles.ro >>> subtitrare in engleza, asa poate se pun si traducatorii nostrii la lucru)


5 comentarii:

danezia spunea...

e posibil sa il vedem nominalizat sau castigator la Oscarurile de la anu'... voi ce ziceti?

Anonim spunea...

unde ai vazut filmul? ca as vrea si eu sa-l vad

Anonim spunea...

Salve..Idem Alex

danezia spunea...

Pai mai bine mai asteptati oleaka, deocamdata exista in circulatie "publica" doar doua CAM-uri mediocre ce nu prea merita a fi multiplicate.

Oricum pana in iunie (premiera la cinematograf in RO), o sa apara si DVDRip-ul.

Din nou mare rusinica distribuitorilor de filme de pe la noi. Aduceti toate magariile... insa filme bune ba..

Bravo ma!!!... ii fortati si pe aia care s-ar duce la cinema sa pirateze! (@!@! voastra de incompententi)

Anonim spunea...

:wave:
A trecut ceva timp de cand am vazut filmul, da nu am uitat de blogul cu filme putine si bune..lol

Filmul e destul de ciudat, ireal, reveric.. Trendul asta al detectivilor specialisti tocmai de el infiripat cu 7, l-a ajuns dinapoi si ca un bumerang i s-a inplantat in tampla-i :D, un regizor de film artistic, cu pelicule puternice prin originalitatea lor. Asta nu e unul din ele, evident.
E incredibila ..indiferenta cu care trateaza regizorul delasarea, confuzia, slabiciunea politistilor, nimeni nu e creionat clar in film, de la Cercetasu principal, pana la realizatorul ala tv (bine jucat de actorul englez). Dupa mine decoratorii, recuzita, in special cu masinile din anii 70 - frumoase-foc -, sunetul, si-au facut treaba muult mai bine decat David Fincher.
Dar singurul lucru remarcabil 100% e Robert Downey JR.
Doar cateva scene intr-adevar bune. Unde Fincher a gasit potrivit sa inceteze documentarul si sa creeze in schimb ceva. Interogarea lui Leigh, vizita la proiectionist, cina la restaurant cu blonda (a doua sotie).
Robert Downey a jucat excelent, de departe cel mai talentat si bogat in exprimare. Pur si simplu aduce viata filmului care altfel e tern, flat si insipid. Eu ia-s da un Oscar, fata de alti figuranti care l-au primit pentru mai nimic.
7.5/10. Un fan putin dezamagit.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.