Capitalism: A Love Story -8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

10 mai, 2010

Capitalism: A Love Story -8/10

Desi unele relevatii din acest documentar o sa te faca sa fierbi de furie, excesul de sentimentalism si... deficitul de logica saboteaza per total incercarea lui Michael Moore de a ne arata cat de imoral este capitalismul. Chiar daca am inceput parca sa ne saturam de acelasi scamatorii ale lui Moore... nu putem totusi sa nu ii dam dreptate: capitalism = lacomie.
USA, Engleza 127min.

Se spune despre capitalism ca este cel mai prost sistem care functioneza... insa din pacate evenimentele recente ne arata ca am ajuns aproape de fundul sacului si aici... si ca deficitul de moralitate al capitalismului contemporan poate sa il treaca cat de curand in istorie... alaturi de Sclavagism, Feudalism, Comunism, Fascism, Socialism... si restul ISM-urilor ce s-au rezumat doar la a favoriza pe unii... cu costul suferintei si exploatarii majoritatii.

Michael Moore se chinuie greu de tot... sa ne explice ca nu trebuie sa ne putem prea multe sperante in Capitalism. Nu e sistem economic in care sa pornim avem sanse egale... sau macar sa avem dreptul la fericire, chestiile astea sunt rezervate pentru cei ce se nasc cu bani ii mostenesc sau isi doresc sa faca fara prea multe scrupule... si ca povestile de success "de la zdrente la bogatii" sunt doar povesti.

Documentarul e admirabil atunci cand ne deschide ochii asupra pericolelor "externalizarii" unor anumite servicii ale statului: justitia (sa vedeti numai cum e facuta de o firma privata), sanatatea (imposibilitatea americanilor de a plati ipotecile poate fi motivata de cretinul sistem de sanatate privat descris atat de bine in Sicko), si ne arata cat de cinice sunt companiile si bancile in relatia cu noi: asigurarile pentru "tarani" ii fac sa iasa in castig in cazul decesului nostru (oare nu il si urmaresc cu programele de lucru extinse, orele suplimentare neplatite si targeturile tot mai mari?) insa cel mai mult m-au impresionat referintele la istorie si mai ales la ideile incredibil de avansate ale lui Roosvelt, ce in timpul celui de-al doilea razboi mondial nu isi propunea cine stie ce utopie... ci o societate normala... una a bunului simt.

Moore nu vede totusi o alternativa in Socialism, si eu unul nu vad una nici in economiile socialiste de piata (modelul European). Cand statul se "ingrasa" inventand reguli, comisii si agentii doar pentru a mari numarul functionarilor plimbatori de hartii si emitatori de avize pe baza de hartii... colapsul este inevitabil. Pacatul e ca atunci cand se iau masuri... se taie cretin in carne vie. Doar functionarimea fara rost ar trebui pedepsita, nu si serviciile sociale: Sanatate, Invatamant, Politie...

Aici vine esecul "curbelor de sacrificiu" ce ni se propun astazi: fara o debirocratizare, fara o curatare a administratiei... fara a elimina umilinta si spaga in relatia noastra cu "institutiile statului" nu poti sa speri vreodata ca economia reala isi va reveni.

Privind euforia din aceasta primavara (cu actiunile la valori superioare celor de dinainte de criza) cu zvonuri ca "totul va creste" nu imi venea sa cred ca o criza putea sa treaca inainte de rezolvarea problemelor fundamentale ce au dus la ea... insa totul nu a fost decat un frumos balon de sapun, un "bull trap"... preambulul pentru reala criza, cea care ne va duce spre adevaratul fund al sacului: Panica, disperare, resemnare...

La fel cum a descoperit si Ungaria, problemele economice din interior nu o sa fie niciodata cauzate de conjuncturi externe ci de propriile pacate. Si aici in contrazic pe Moore... lacomia si imoralitatea ce stau la bazele capitalismul sunt de fapt singurele forte ce pot rezolva o situatie fara iesire... asa cum este cea in care ne gasim.

De alfel superficialitatea expunerii lui Moore, excesul de sentimenalism (cred totusi ca emotiile lui sunt sincere) cat si deja obositele gaguri ce au in prin plan paznicii de pe la diverse institutii fac ca relevanta acestui documentar sa fie destul de limitata. Pana la urma deciziile economice reale se fac urmarind logica si nu sentimentele. Problema e ca bogatii lumii au uitat ca e nevoie si de o minima moralitate in ecuatie...

2 comentarii:

Anonim spunea...

A imbatranit Moore si lupta lui deja sa fasait. Cand spui aceleasi lucruri sub forme diferite te plafonezi si devii monoton. Deja nu prea mai impresioneaza. Stii cum e la teorie suntem buni toti, practica ne omoara...

Unknown spunea...

of ,bine c-ai revenit.mai vrem si alte recenzii.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.