There Will Be Blood (Va curge sânge*) - 10/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

29 ianuarie, 2008

There Will Be Blood (Va curge sânge*) - 10/10

Defectele… mari de tot, nu pot umbri faptul că acest film fenomenal de bun este capodopera cinematografică a începutului de secol XXI!

USA/ Engleza/ min 158

Pentru cei nepregătiţi să îşi pună atenţia şi scoarţa cerebrală la lucru… filmul acesta o să pară lung şi nemaipomenit de plictisitor (poate chiar şi foarte prost). Dar dacă o să laşi ca povestea lui să te captiveze… nu mai ai scăpare: o să te gândeşti la el pentru multă vreme de acum încolo.

Sincer, cam rar mi se întâmplă să văd un film… să îmi fac o părere iniţială… şi apoi sub impulsul unei nelămuriri să decid să îl revăd (toate cele 2 ore şi 40 de minute ale sale) ca apoi să rămân blocat zile întregi înainte de a putea scrie la cronica lui. There Will Be Blod a făcut chestia asta… şi a reuşit să modifice şi sistemul meu de rating al filmelor. Lucru mare domnle’…

… mai ales pentru un film atât de departe de perfecţiune!

Am fost dezamăgit să descopăr lipsa de tărie în prezentarea încleştării primordiale dintre credinţa oarbă a religiei şi capitalismul în cea mai pură formă de viclenie…cele două boli crunte ce rod o ţară (SUA) ce de peste o sută de ani se închină de fapt unui singur Dumnezeu: Atotputernicul Petrol. (regizorul nu înţelege de fapt atât de bine religia pentru a o lua cu adevărat în serios… şi o caricaturizează mult prea facil)

Nu m-a încântat nici felul în care a fost extrasă povestea din romanul lui Upton Sinclair (Oil! de citit foarte… distractiv) stilul narativ al filmului, cum de altfel am suportat cu greu ciudăţenia coloanei sonore (o versiune cam dureroasă pentru timpane a testelor de sunet THX)… ce mi-a întărit şi mai mult suspiciunea unei inspiraţii cam necioplite din Stanley Kubrick.

Vizual filmul este impresionanat… dar coloana sonoră face ca efectul să fie aproape strivitor.

Dincolo de aceste nemulţumiri… totul e minunat. Eşti transportat în timp.. şi devii parte a poveştii înainte de a fi rostite primele cuvinte. 15 minute (geniale) lipsite de dialog îl descriu pe titanicul Daniel Plainview (Daniel Dan-Lewis într-un rol mitic) şi lumea pe care urmează să o conducă… mai bine decât orice introducere clasică.

Curând însă determinatul şi lipsitul de scrupule petrolist descoperă un adversar pe măsură... falsul profet Eli Sunday (un Paul Dano superb… dar vizibil eclipsat). În duelul dintre cei doi se intercalează povestea fiului adoptiv şi a fratelui lui Daniel ce vor suferi amândoi răzbunarea biblică a cruntului Petrol.

În rest îmi este greu să descriu valenţele artistice ale acestui film fără cuvinte mari şi fără formulări exagerat de pretenţioase… capodoperă zic că e destul.

Mă voi opri totuşi asupra finalului… singurul final ciudat din ultima vreme (plină de epiloguri controversate) ce mi-a plăcut la nebunie. Din nefericire tocmai acest extrem de îndrăzneţ final (ce se potriveşte la… nebunie cu tonul deprimant al filmului) mă face să gândesc că acest film va fi înghiţit cu greu de ceata de făţarnici din Academie (ce să mai zici când 432 nu intră în lista celor 15?). O să ia căteva premii Oscar... însă nu și pe cel mare!.

(*Later edit: se pare că nu vorbesc totuși cu pereții: pe Cinemagia traducerea titlului acestui film a fost modificată din formularea cretină: Scandalul petrolului în traducerea directa: Va curge sânge. Deci vâd că tre să stau cu ochii pe voi!)

Subtitrare aici


Un comentariu:

Anonim spunea...

Am citit multe review-uri petru "There will be blood" si pareri pe blogurile de afara; cu siguranta filmul a reusit sa nasca destule controverse; insa dc neaparat filmul trebuie sa fie placut de toata lumea? Eu il ador, dar poate altii deloc; C'est la vie, oricum Daniel Day Lewis este un actor adevarat si un om foarte umil, din ce am vazut in interviuri si discursuri; Daniel Day Lewis joaca rolul carierei sale, si merita toata atentia publicului!

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.