(2007) No Country for Old Men (Nu exista tara pentru batrani) -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

21 ianuarie, 2008

(2007) No Country for Old Men (Nu exista tara pentru batrani) -9/10

O tranzacţie cu narcotice eşuată tragic în deşert, o valiză cu 2 milioane de dolari, şi mustrarea de conştiinţă a unui veteran al războiului din Vietnam sunt ingredientele unui thriller sângeros… marcat de apariţia, greu de uitat, a maleficului Anton (Javier Bardem). Până la un anumit punct totul e minunat…, însă finalul neconvenţional m-a lăsat descumpănit.

USA/ Engleza/ min 122

Nu mi-au plăcut niciodată finalurile deschise pentru că se bazează exclusiv pe imaginaţia şi dispoziţia spectatorului atunci când vine vorba de transmiterea mesajului complet al filmului. O idee generoasă în sine, devine in practică un supermarket de păreri şi interpretări care de care mai docte şi pretenţioase… din care fiecare ia ce vrea.

Din nefericire producţia fraţilor Coehn este un exemplu evident al impactului devastator pe care un astfel de final îl poate avea asupra spectatorului obişnuit. In locul succesiunii fulminante de evenimente care să ne ducă la un adevărat punct culminant plin de tensiune (ceea ce ar fi fost cu adevărat genial având în vedere materialul de la care s-a pornit), avem parte de inutile filozofări la adresa Americii ca o societate a violenţei…

Ok, acum motivele pentru care acest film se merită a fi văzut:

În primul rând este magnific din punct de vedere vizual, imensitatea peisajelor Texasului nu au fost aşa de bine redate nici în era marilor Westernuri ale anilor 60.

Apoi pentru că… pentru o mare parte din durata peliculei, acţiunea… suspansul şi violenţa confruntărilor o să te ţină cu ochii pe ecran, aşteptând înfrigurat continuarea jocului dintre vânat şi vânător.

Umorul cinic şi sarcastic a cărui sursă este invariabil bătrânul serif Bell (Tommy Lee), ce regretă Texasul populat de cowboy şi pistolari… şi nu se simte deloc capabil să înfrunte anii 80, cu drogurile, traficanţii şi… adolescenţii cu frizuri verzi.

Însă motivul principal pentru care se merită să vedeţi acest film este… Anton Chigurh (Javier Barden) şi arma lui neobişnuită, un pistol (folosit în uciderea vitelor) al cărui nit retractabil (acţionat cu o imensă butelie de aer comprimat)… sparge ţestele umane şi broaştele uşilor cu o remarcabilă versatilitate.

Trebuie să recunosc că acesta e cel mai înfricoşător personaj ce a apărut pe marile ecrane de la Hannibal Lecter încoace. O maşină de ucis, lipsită de remuşcări (cu vagi apariţii a la Terminator).

În rezumat, dacă puteţi suporta valuri de sânge dar şi un hiper-pretenţios final… asta e cel mai bun film al anului... până acum. Dacă nu… o să fiţi extrem de dezamăgiţi.

Subtitrare aici (RegieLive)


10 comentarii:

Unknown spunea...

download
;)

danezia spunea...

mrr... crr... brr.. (legat de commentul de mai sus)

Oricum ca idee, nu o sa ma opun postarii unor astfel de linkuri (indirecte), dar trebuie sa mentionez ca descarcarea de chestii de pe net e riscanta din 2 motive:

1. e ilegala (nu neaparat si imorala ;)

2. sursele pot fi fakes... sau contaminate cu "miscatori"

Si desigur pt a termina pomelnicul...

Fair Use Notice: The material on this site is provided for educational and informational purposes. It may contain copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. It is being made available for review purposes and in an effort to advance the popular understanding of the seven art and the movie industry. It is believed that this constitutes a 'fair use' of any such copyrighted material as provided for in section 107 of the US Copyright Law. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, the material on this site is distributed without profit (access charge) to those who have an interest in using the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond 'fair use', you must obtain permission from the copyright owner.

Except where otherwise noted (see above), content on this [daneziafilme.blogspot.com] site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

Utilizatorii isi asuma raspunderea pentru parerile exprimate pe acest site[daneziafilme.blogspot.com]. Acestea pot fi eliminate(motivat)contactand administratorul siteului.

... pheeww....

cred ca trebuie sa fac o pagina separata pentru chestia asta

Unknown spunea...

am zis ca poate vrea cineva sa il vada daca nu la vazut :P

Unknown spunea...

```Însă motivul principal pentru care se merită să vedeţi acest film este...```

nu se spune ``se merita`` ci doar simplu...merita

danezia spunea...

Buna marini, sunt "incantat" ca ti-ai gasit timp sa imi analizezi gramatical parerile. Nu iti fa nici o grija... dar sunt lucruri mai savuroase de descoperit pe aici... daca vrei sa cauti cu atentie. Imi recunosc pacatul> Imi place sa scriu murdar... repede si murdar, visceral... nesimtit si murdar...

Oricum sa stii ca ma astept la mai multe de la cei care imi comenteaza articolele, o injuratura, o vorba de incurajare... o critica pe fondul.. si nici de cum una legata de forma.

Acum daca tot am deschis problema asta pot sa mentionez ca parerea mea... umila si personala cu privire la "corectitudinea limbii romane" se poate rezuma doar la un singur cuvant "bullshit".

Mie nu imi place sa scriu "simplu", si cred ca suntem chit atata timp cat tu poti sa intelegi ceea ce vreau sa zic in cronicile mele.

Si nu uita ca greselile de astazi (cele frecvente... ce vin de la sine) sunt de fapt viitorul. Si nici tu... si nici macar o armata de Pruteni nu puteti impiedica un proces evolutiv cat se poate de normal.

Ne vedem la aparitia lui DOOM 3... se merita.

Anonim spunea...

Pentru o persoana care se pretinde formator de opinie este de-a dreptul jenant sa scrie gresit d.p.d.v. gramatical. Corectitudinea gramaticala reflecta in primul rand nivelul cultural si se asimileaza in clasele 5-8. Una e sa scrii "simplu", alta e sa scrii gresit. Poti sa scrii murdar si corect in acelasi timp.

danezia spunea...

Formator de opinie... uuuuu... ce cuvânt mare.

Trebuie să recunosc că muşc la vrăjeală şi mă simt obligat să răspund fiecărui astfel de comentariu. Mă amuză la greu...

Oricum personalitatea de mai sus, nici măcar nu s-a obosit să zică ceva despre film. Ce vrei, unii chiar au rămas la nivelul clasei a opta. Ştiu numai gramatică săracii..., orice altceva se dovedeşte o mare încercare pentru ei.

Ca idee apreciez plângerile cu privire la informaţia din acest blog.

Plângerile legate de nivelul meu de cultură şi capacităţile mele gramaticoase pot fi adresate editorului meu... adică lu' m474 $1 £µ 74(7µ

Anonim spunea...

Rayg

Vorbind acu de film, m-am contrat mult si bine impotriva lui dar tinta e gresita.

Atata vreme cat industria se bazeaza pe critici, saituri si lingai care stau cuminti si complimenteaza EJECTIILE neoriginale, furate din 10 locuri si care nici macau nu au vreo logica, atunci "popoarili ii urmeaza"

Asa ca mister DANEZIA, vreau sa citesc si eu la tine lucruri precise clare pro contra si de fapt ce gandesti intr-un mod mai direct.
Am vazut ca poti ;)deci..sa ai curaj si minerva!

PS watch The Getaway, un film de Sam Peckimpah cu Steve McQueen, din 1971.

bafta

danezia spunea...

back, mersi de feedback.

O sa incerc sa dau pareri mai directe , chiar daca tendinta mea e una mai moderată... de a incerca sa prezint cam tot ce cred despre un film si sa ma feresc de un verdict direct.

Nu as vrea totusi ca blogul meu sa fie unul din multele bloguri in care autorul arunca o momeala... scrie o fraza (maxim) cat mai agresiva... si dupa aceea asteapta ca cititorii sa se inghesuie cu comentarii care din care mai OTV-iste

Anonim spunea...

Rayg

Good answer
Nu as vrea un blog de racneli nici in ruptu capului :D Dimpotriva, cand parerile autentice sunt bine spuse influenteaza alte opinii la randu lor (or smth like that anyway)
Salve

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.