4 luni, 3 saptamani si 2 zile (deocamdata 9/10) ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

19 septembrie, 2007

4 luni, 3 saptamani si 2 zile (deocamdata 9/10)

„Love it or hate it... asta e soarta filmelor cu adevărat bune. O poveste bine scrisă, superb filmată şi o recreere fidelă a Romăniei sfărşitului de deceniu opt capabilă să îţi dea fiori pe şira spinării. Nu tocmai un film plăcut de urmărit.”

Ei, 432 a avut până la urmă premiera... şi m-am ferit să mă apropii căteva zile de cinematograf pentru a evita să împart sala, la vreo mare premieră de gală, cu tămpiţeii şi aplaudacii ce se duc la film doar atunci când trebuie să îi vadă lumea.

Aşa că după ce televiziunile, preşedinţii, premierii, primarii, „vedetele”, Sergiu Nicolaiescu şi diplomele de cetăţean de onoare s-au dus pe la casele lor, mi-am luat inima în dinţi şi împreună cu alţi 40 de spectatori (marea lor majoritate chiar născuţi ca şi mine între 1980 şi 1989) am călcat, cu destulă teamă, pragul cinematografului Victoria din Iaşi. Potenţialii clienţi pot de curiozitate să treacă pragul WC-ului din incintă (pentru o mai bună imersiune în atmosfera vremii).

Am aşteptat cu destulă nervozitate începerea filmlui, mai ales că îl lăudasem pe Cristian Mungiu fără să văd filmul şi înainte de Palme d’Or sau de când a devenit atât de cool ca să îl feliciţi. Nu am fost deloc dezamăgit, ci încântat de faptul că filmul mi-a mai păstrat destule surprize deşi citisem aproape totul despre el.

E infricosător să descoperi cum trecutul prinde viaţă în cele 113 minute ale filmului. Sunt aproape două ore.... dar ele trec ca văntul chiar dacă atmosfera e apăsătoare şi te cuprinde un puternic sentiment de nelinişte şi nesiguranţă. Iar atenţia la detalii şi tonalitatea rece palidă a culorilor nu îţi dau nici o şansă să evadezi din tema peliculei. Un film de groază realizat în acest fel ar avea mari şanse să te lase marcat pe viaţă... dar 432 e un film despre oameni a căror acţiuni le poţi înţelege şi în locul cărora te poţi pune cu uşurinţă.

432 nu exagerează şi nici nu dă o aură artistică realităţii. E brutal în exprimare şi are sinceritatea implacabilă a primelor imagini de la locul unei catastrofe. Poate că e şi meritul camerei care ştie să se mişte atunci cănd trebuie să se mişte şi... stea naibii locului, lungi perioade de timp, atunci cănd trebuie să stea. Aceste scene lungi si neîntrerupte sunt momentele ce fac din acest film unul genial.

Revenind la detalii... doar garajele şi căteva termopane post-decembriste (imposibil de evitat de altfel) separă 432 de perfecţiune. Detalii ce dau savoare poveştii... şi nebănuite surprize plăcute celui atent la ele. În plus Mungiu are talentul de a completa firul narativ pe parcurs şi de a răspunde la toate nelămuririle. Chiar am fost plăcut impresionat de faptul că în timpul discuţiei de la cina, am putut afla şi de ce fetele stăteau doar 3 în cameră. Nimic nu a fost lăsat la voia întămplării.

Buunn..., multă lume s-a plăns de faptul că momentul aniversării mamei lui Adi ar fi nepotrivit şi că ar contraveni ritmului şi logicii interne al filmului. Nimic mai fals, în plus acea discuţie în jurul mesei e probabil cea mai onestă radiografie a unei societăţi gata de prăbuşire. În căteva minute avem parte de totul: de la repartiţii, preoţi cu caschetă, la stagiul militar... şi inevitabila, dar extrem de bine plasată, referinţă la tinerii din ziua de astăzi ce au parte de totul pe tavă şi pentru care viaţa e atât de simplă şi usoară. Nu e de mirare că în centrul unui ocean de inepţii şi superficialităţi se găseşte Otilia în care sentimentele fierb gata de explozie.

Bebe e un nume potrivit pentru individul în cauză, şi ironia crudă nu mi s-a părut deloc deplasată. De fapt dacă nu mi s-ar fi repetat la nesfărşit acest lucru... chiar aş fi considerat ironia ca un lucru demn doar de a fi remarcat. Numele degajă subteranitate, infractionalitate, e genul de poreclă pe care îl poţi citi de prin dosare penale. Ce sochează la personaj nu e numele şi nici momentele de brutalitate ci atitudinea calmă, prietenoasă şi remarcabil de profesională pe care o afişează odată ce şi-a atins scopul. De o ciudăţenie înfricoşătoare....

Pănă şi mult hulita scenă cu fătul, nu e în plus şi nu înţeleg de ce a fost considerată aşa. Camera nu stăruie prea mult asupra acestuia, ci doar atât căt să ne convingă asupra realităţii: o viaţa tocmai a fost pierdută. Apoi consider că e normal să avem o bună idee asurpa a ceea ce poartă Otilia în poşetă în lunga ei epopee nocturnă ce ridică suficient ritmul filmului pentru finalul deschis al acestuia.

Doar acum pot aminti de Gabiţa, pentru că acest adevărat „magnet pentru necazuri şi încurcături” deşi cauză principală a felului în care se va desfăşura totul prin suita sa nesfărşită de greşeli, pare să nu mai controleze nimic din destinul ei odată ce lucrurile se pun în mişcare. Oare face şi ultima ei greşeală atunci când ia prima sa decizie (din film) şi coboară să ia masa... hmm... febră nu?


In rezumat un film cum rar poţi să vezi în ziua de astăzi, o realizare ce va deveni uşor „cult”. Din nefericire am citit „şoc şi groază” sau priviri confuze din partea spectatorilor, aşa că nu prea văd cum se va schimba opinia publicului faţă de filmul romănesc. În plus realismul nud al pelicului mă face să îi dau puţine sanşe la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Nominalizarea e sigură, dar la secţiunea asta am văzut unele dintre cele mai bune filme din ultima vreme şi capodopera lui Cristian Mungiu poate o să pice rău la Hollywood... mai ales că atinge un subiect ce divide de ceva vreme SUA în două.


Dar poate că Academia e din nou în dispoziţie de a preda lecţii... deh... dacă l-au reciclat şi pe Al Gore....

PS.

Am avut mari probleme să înţeleg o parte din dialoguri, şi nu sunt sigur unde e vina: sonorizarea defectuoasă din sală sau chiar filmul. Lucrul ăsta m-a deranjat enorm şi deocamdată... până când apuc să „aud” şi DVD-ul (SCR of course) trebuie să dau deocamdată doar nota 9/10. Voi reveni oricum cu notele, imaginile şi trailerul.

18 comentarii:

Anonim spunea...

long time no 'post ... :))

welcome back - with a vengeance ...:)

Anonim spunea...

Deja ne faceam griji ca nu mai apari :) Bafta la filme!

Anonim spunea...

o daaaaaaaaaaaaaaa ai dreptate cu sonorizarea :) clar,io tot la Victoria l-am vazut (si nu in prima zi cand s-o adus sonorizare din Germania!!!! ) :) (Aiurila :)

Anonim spunea...

idem cu sunetul :)

Anonim spunea...

Buna ziua !
daca d-vs sunteti nascut in 80-89 (deci erati la virsta la care nu traiati in mod direct problemele eroinelor din film) ce sa mai spun eu care am fost student in perioada 78-83 !?
Intr-adevar, cind am iesit de la film m-am uitat in jur (eram la un Mall din Buc) si m-am bucurat de lumini, de ideea de societate libera si de consum (chiar daca de ce le mai multe ori superficialitatea de azi ma deranjeaza). Aveam senzatia ca ma trezesc dintr-un cosmar (pe care il credeam uitat) si ma bucuram ca era "doar" un vis pe pelicula ! Brrrr !
La filmul acesta (mai ales daca ai cunoscut epoca) este bine sa mergi cu o doza serioasa de optimism.... ai nevoie de ea din plin. Iar filmul este bun, bun, bun. Abia astept sa apara pe DVD si O SA-L CUMPAR. Citeam undeva ca in unele tari cetatetnii prefera sa cumpere produsele indigene pt a-si ajuta economia, adica pe ei insisi. Cumparind DVD-ul este cel mai mic ajutor pe care pot sa-l acord unui cineast care (pina la urma) traieste din ceea ce produce.
Si va indemn sa faceti la fel !
Cit despre audio - sa stiti ca si la Mall am avut mici probleme cu el. A trebuit sa fiu numai ochi SI URECHI ca sa nu pierd nimic din el.

Anonim spunea...

si inca ceva !
Nu sunt anonim. Ma cheama Dan.
2. Cind veti vedea filmul pe DVD reluati de mai multe ori secventa de la receptie cu cei doi politisti grobieni si plini de ei. 2 minute doar dar Este "esentza de esentza" in ceea ce priveste atmosfera acelor ani!!!
Si sa mai stiti ca unii dintre iubitii nostri politicieni cam asa ceva si-ar dori si acum. Nu in aceleasi date brute ci in aceeasi atmosfera de "voi sunteti mici, stati in banca voastra daca vreti sa va fie bine"!

danezia spunea...

Buna Dan,
Iti multumesc pentru comentarii, si sunt incantat de faptul ca filmul chiar are efectul unei calatorii in timp pentru cei care au apucat sa indure mult din comunism.

Eu unul am avut norocul ca nu au mai apucat sa ma mai faca si pionier... s-a terminat totul in clasa I.

Din nefericire, ghinionul meu a fost ca a urmat tranzitia... la carma careia au fost aproape acelasi fel de oameni.

Asa am apucat sa prin camere de camin, mai distruse ca cele din film... si in care eram cazati acum 5 oameni.

Sistemul poate ca s-a schimbat brusc, dar oamenii si atitudinea lor... se transforma mai greu. Bine macar ca cei 3 milioane de romani plecati... o sa reuseasca pana la urma sa deschida ochii tuturor.

Anonim spunea...

Trebuia facut un film despre avorturile impus ilegale din comunism, probabil se va face unul si despre nebunia celor legale de dupa revolutie. Un film ce duce realimul atit de departe incit devine hidos. Ma bucur ca varianta rip intirzie, sper ca va apare atunci cind faza elogiasa va trece si filmul va fi perceput ca un alt film romanesc (deci o prostie/porcarie). Recomandat tuturor celor interesati de natura umana ca obiect de studiu sau ca obiect al muncii (special pentru sociopati si mizantropi) nerecomandat celorlati - acest film nu este o justificare.

danezia spunea...

@anonim,

Mie filmul asta nu imi place neaparat din pricina subiectului... aici lucrurile sunt intradevar destul de discutabile, si disputa e imposibil de arbitrat.

Filmul asta e genial, e o capodopera... pentru felul in care e realizat. E cu ani lumina peste orice s-a facut in Romania pana acum, si este privit cu invidie se de multa lume de pe afara...

Avorturi... chh... Romania comunista... deja nu mai conteaza, o poveste care se compune din simple miscari ale camerei: PRICELESS!

Anonim spunea...

Salut,

Stiti cumva de unde se poate cumpara DVDul? ca tocmai am vazut DVD Rip aparut pe torrente, dar saptamana aceasta in Cluj nici vorba de DVD prin magazine. Mersi

Savin BADEA spunea...

432
N-am văzut filmul, dar îmi închipui o dramă sau o tragedie, de care nu se face vinovată numai Epoca de Aur (sau N. Ceauşescu), ci şi împrejurări meschine. Politica demografică o face într-un fel China (pe vremea lui Mao şi a Revoluţiei Culturale; acum), SUA (ziceţi) este împărţită pro şi contra avortului; după revoluţie - desfrîu şi nebunie! Eu, personal, consider avortul o crimă: viaţa nu începe de la naştere, ci de la prima secundă a embrionului, cînd se aprinde scînteia vieţii, şi culminează prin "focul viu", cînd omul este inteligent şi crează. În Epoca de Aur se făceau şi avorturi legale (justificate de acte medicale), dar pe atunci, în Epoca de Aur, a existat şi multă prostie (la toate nivelurile) şi oameni avizi de îmbogăţire (ca şi astăzi, cînd s-a dat libertate şi Prostiei, la toate nivelurile). Cunosc situaţia unui coleg, a cărui soţie, asistentă, a fost închisă pentru avorturi ilegale, eliberată şi re-închisă, căci nu se putea abţine de la "Ochiul Dracului": familia lor s-a destrămat, copila lor a suferit mult. Îl felicit pe Dl. Cristian Mungiu, în primul rînd pentru film şi în al doilea rînd pentru premii, roade ale actului de creaţie. Considerînd "432" "aversul medaliei", îi propun regizorului Mungiu,un subiect "la fel" , dar pentru "reversul medaliei": ce drame puteau fi în jurul unui avort legal, în Epoca de Aur, şi nu numai (nici acum nu au vindecare rănile de atunci - de vină şi societatea de azi!)- îi propun un film "în oglindă". Iar copiilor, să nu le pută a WC o epocă a istoriei naţionale, în care n-au trăit şi n-au chinuit: noi am construit "socialismul" pe care v-aţi clădit voi "capitalismul" de "cacao" - veţi înţelege odată şi odată că nu s-a născut încă "societatea inteligentă", ca societate perfectă. Atacaţi-mă, să pot să v-o explic. Cu stimă, Savin BADEA (pe www. blogger.com – pentru DANEZIA şi regizor)

Anonim spunea...

Indezirabilul spune:

Ave!
Am ramas masca si in timpul filmului si dupa ce el s-a terminat.
Pentru ce s-au oferit premii acestui film?!
Care sunt calitatile din p.d.v.d. cinematografic?
Un cacat cu motz! care pute a vedetism insa neavand un pic de valoare inside.
M-am plictisit asteptand miscarea acelei camere (cum spunea cineva "geniala"), m-au scarbit cadrele si actorii care n-au avut de jucat aproape NIMIC.
Poate doar subiectul merita "aplaudat" - insa valorificarea a fost ...
Nu inteleg de ce il laudati atat - daca nu ar fi fost subiectul, restul era "cafea din cicoare".
Priviti filmul "Human trafficking" nu dau alte exemple (e suficient) si veti putea face o diferenta de calitate - asta daca subiectivismul romanesc va permite.
In opinia mea este un film de 0,2 lei. Insa pentru subiect merita 1 leu.
Ma gandeam la filmul "Morometii" - un film de Oscar, avand in vedere distributia - complexitatea rolurilor, cadrele, miscarea camerei etc.
Domnilor, va plac rahaturile doar pentru ca aduc in prim plan subiecte "tabu" si un pic de vulg?
Va plac rahaturile premiate de altii doar pentru ca mai pun o pata pe obrazul romanului?
O tara in care femeile sunt "curve" si gata de a face orice - pana si aruncarea in gunoi a propriului lor copil; o tara in care barbatii sunt mitocani si speculeaza orice moment pentru a-si satisface poftele animalice indiferent de context?
Pentru ca acest lucru a fost premiat de catre straini, nu calitatea filmului.
De altfel, care calitate??????

Dan Mărăşescu spunea...

nene, dumneata du=te si te culca si nu mai opina pe siteruri despre filme care te depasesc
arta nu tine de un anu;it canon, de o regula adica numai un anumit gen de film e bun

Anonim spunea...

imi zice si mie cineva de unde pot sa descarc filmu asta?

Multumesc anticipat!

Anonim spunea...

N-am aaaauzit nimic de la voi despre actori!eu zic,ca li se datoreaza f.f. mult pt aceasta aureola spectaculoasa ce inconjoara filmul...sunt extraordinari!iar Anamaria Marinca...e pur si simplu de neuitat!si, a trecut ceva vreme de cand am intrat si eu la "Victoria" sa vad filmul...Este o actrita ex-cep-tio-na-la!!!-de acord?:)Salut!

Anonim spunea...

Indezirabilul spune:
Filmul il poti descarca de pe orice hub! Dar nu ai pierdut nimic daca inca nu l-ai vazut... insa pentru a-ti satisface curiozitatea go one! (imi poti da adresa de mess si ti-l dau chiar eu)

Nu ai auzit nimic despre actori,pentru ca actorii sunt absenti! Sunt mumii fara nici un rol! Ha ha ha - cica actori!

Tradofilo, nu ma duc la nani, pot opina oriunde, cu sau fara acceptul tau.
Fireste ca m-a depasit filmul... pentru ca nu e film, e o pleasca de cacat pe fata romanilor si atat.
Dar voi va puteti mandri, ca, oricum, alt film recent productie romaneasca nu a prins viata internationala. Va inteleg empatia.
Dar el (filmul) tot un cacat ramane. Cu acceptul tau sau nu.

Anonim spunea...

va rog daca se poate as vrea cumva sa vad si eu filmul asta.sunt foarte curioasa.am auzit atata vorbindu-se de el incat vreau neaparat sal vad.dupa asta promit sa postez si eu comentarii .mersi. mihalcamarcela{adresa mea de mes.

Anonim spunea...

Trecand peste faptul ca nu gasesc util sa ne plictisim unii pe altii cu texte care sa puna la punct o anumita opinie cu cuvinte neacademice, as vrea sa spun ca citind in totalitate comentariile de aici, as spune fara rezerva ca cei care au simtit cu adevarat ce inseamna acest film sunt deopotriva cei din generatia mea, anii 70, si cei contemporani, mai ales cei din occident, care au vazut pe viu cum se traia in Romania acelor vremi.
Filmul te tine de la inceput la final cu sufletul la gura. Parca te intorci intimp si te vezi student cu preocupari diverse, cu mereu alergatura sa rezolvi una, alta, cu fuga pe la baietii mai instariti din camin de la care poti lua cafea, Kent sa mai rezolvi una alta. Doamne cat e de real! Cum de i-a venit acestui om ideia? Ca cutremur si ma-nfior, caci in romania acelor vremi au murit foarte multe femei din cauza avorturilor provocate. Multe mor si azi din cauze numite cancer uterin, de fapt urmare a ceea ce au fost silite sa faca, asta pentru a se salva de la o anumita situatie.
Protagonistii sunt teribil de bine alesi. Fetele iti dau realmente senzatia ca te afli in camin si ca stai de vorba cu colegi si colege. Totul e extraordinar de natural. Pentru ieseni, imaginile surprinse pron urbea lor le aduc cu siguranta nostalgii, nu numai lor, ci si celor care au studentit la Iasi.
Nu ma pricep la critica de film. Totusi cu toata puterea spun ca acest film e de departe unul din cele mai bune ale noastre.
Sigur, ar fi pacat sa facem un comentariu numai la superlativ. As spune ca sunetul m-a dezamagit total, dar sa nu fiu rau, poate ca acea a cata cine stie copie pe un CD ajunsa la mine, foarte proasta ca imagine, un fisier avi era de vina. Totusi, cat ar fi de proasta o copie a unui film, iti poti da seama da sunetul din original.Aici cred ca s-a gresit masiv si cu intentie. Fetele au pasaje intregi cand vorbesc excesiv de incet si chiar trunchiaza cuvinte determinandu-te sa faci eforturi pentru a le intelege ce spun. Esti silit sa dai drumul tare la volum, dar zgomotele adicente impiedica si mai mult auditia. De fapt, as vrea sa spun ca mai in toate filmele noastre poti detecta aceasta scapare: nu se acorda atentie serioasa sunetului.
In rest, totul e perfect si regizorul merita toate aplauzele.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.