20 martie, 2011

The China Syndrome (Sindromul chinezesc - 1979) - 9/10

În pofida inacurateții cu care sunt reprezentate unele elemente tehnice ce ţin de funcţionarea centralelor nucleare şi de producerea unor accidente ce ţin de pierderea răcirii (LOCA), "Sindromul China" e un thriller excepţional ce reuşeşte să răspundă cu adevărat la adevărata întrebare ce ţine de securitatea nucleară: dacă tehnologia este sigură în teorie... putem să credem cu adevărat că aplicarea ei în lumea reală se va face "ca la carte". Fukishima, Three Miles Island şi Cernobyl ne dau destule răspunsuri....
2h si 3 min.

Jane Fonda joacă rolul unei reporteriţe (Kimberly Wells) de ştiri uşoare, însă e sătulă de gradini zoologice, grădiniţe, reportaje plătite şi telegrame vorbitoare... caută un subiect adevărat alături de Richard, un cameraman independent ce simte ştirile adevărate spre disperarea şefilor ce nu îşi doresc decât rating şi banii sponsorilor.

Un pseudo-reportaj reclamă despre siguranţa centralelor nucleare se transformă într-o ştire bombă atunci cand Richard (Michael Douglass) filmează pe ascuns un accident nuclear ce pare să fi fost mult mai aproape de catastrofă decât oricine şi-ar fi imaginat. Povestea apoi se axează pe drama lui Godell (şeful de tură al centralei jucat admirabil de Jack Lemmon) odată ce realizează gravitatea problemei şi faptul că centrala de care şi-a legat viaţa este de fapt nesigură... nu din cauza tehnologiei nucleare ci a felului în care a fost aplicată: lucrări şi suduri de mântuială, instrumente de măsură ieftine poziţionate prost, ignorarea siguranţei în faţa profitului etc...

Filmul devine astfel un thriller palpitant ce evită astfel amestecul în problemele teoretice ale siguranţei nucleare ci se leagă ce realitatea ce a produs deja 3 accidente severe (unul dintre ele catastrofal... cel in desfăşurare cu rezultat incert): nimic nu este 100% sigur, şi este prea costisitor să faci ceva 100% sigur. Cum Murphy ne spune că tot ceea ce poate să meargă prost o să meargă prost... inginerii japonezi ar fi trebuit să se gândească de două ori înainte de a pune generatoarele de urgenţă sub nivelul mării acolo unde au fost înnecate cu atâta uşurinţă de tsunami. Centrala e la Fukushima era sigură... cutremurul şi tsunamiul nu au afectat în mod direct reactorul. Sistemele auxiliare erau în schimb vulnerabile si odată pierdută răcirea (LOCA) centrala a devenit instabilă...

Cu toate acestea, poate că la fel ca şi in "Sindromul China" tot ce a început prost se poate termina bine... dacă există oameni capabili să facă sacrificiul suprem pentru siguranţa celorlalţi.

Respect Fukushima 50!
Respect Fukushima 180!

Citeste tot articolul si Comentariile!

17 martie, 2011

If shit hits the fan...

Accidentul nuclear de la Fukushima s-a desfăşurat pana acum după principiul: cel mai prost scenariu devine realitate. A venit momentul ca Japonia sa aibă parte şi de puţin noroc..
Situatia in prezent:
3 reactoare fierbinţi... (numarul 3 un adevar pericol public) si 3 reactoare oprite.

Marele ghinion face ca reactoarele oprite sa găzduiască la faţa locului combustibil nuclear "epuizat", adică uraniu în care concentraţia de U235 este prea mică pentru a alimenta reactoarele de tipul BWR. Acest uraniu... mai puţin îmbogăţit nu este inofensiv... ci dimpotrivă poate alimenta reactoare gen CANDU (Cernavodă). In principiu distribuiţia combustibilului nuclear in aceste bazine de stocare face imposibilă atignerea masei critice...

Insa!
  • Daca TEPCO (operatorul centralei) si-a continuat tradiţia incalcarii normelor de securitate si a pus mai mult uraniu in bazine...
  • atunci socul creat de cutremur şi tsunami,
  • plus exploziile de la reactoarele 1,2 si 3 şi pierderea apei de racire...
...pot duce la incendierea şi topirea uraniului din aceste bazine de stocare cat si atingerea masei critice.

Singura veste buna e ca o linie de înalta tensiune construită în regim de urgentă ar putea realimenta centrala (reporni pompele de racire) şi salva situaţia.

Maine e ziua decisiva...
  • ori valorile radiatiilor vor impiedica orice fel de actiune capabile sa stopeze un dezastru ce se prefigureaza... a fi catastrofal (Cernobyl sau chiar mai mult de atât).
  • ori... linia de înalta tensiune va intra în funcţiune, uraniul va începe sa fie stabilizat şi poate... ne vom putea gândi la luminiţa de la capătul tunelului.
Sa speram ca sacrificiul celor 180 de lucratori-kamikaze ce infrunta radiatiile de la Fukushima sa nu fie inutil..

Citeste tot articolul si Comentariile!

14 martie, 2011

Fukusima update, sau de ce cred ca ne indreptam spre un accident nuclear major

The New York Times, ne prezinta un scenariu realist, la rece... insa scenariul optimist in situatia de fata!
Chiar si asa viitorul nu suna bine..

Tot New York Times ne ofera cu generozitate...

Un ghid multimedia extrem de util al centralei de la Fukusima

Insa nu optimismul pare sa reflecte realitatea acolo unde explozia produsa la reactorul 3 a produs pagube semnificative si a intrerupt alimentarea cu agent de racire a reactorului 2 (ce era stabil si se dorea a fi salvat). A fost inceputa pomparea cu apa de mare insa pare sa fie deja prea tarziu. BBC informeaza ca reactorul a pierdut aproape toata apa si ca uraniul pare sa fie expus (si in pericol de topire).



Tot eroismul sinucigas  (sunt aproape 10 raniti, unul in stare graza) al personalului de la centrala (ce lucreza in conditii extreme in incercarea de a stabiliza situatia) pare acum un sacrificiu inutil... daca reactorul 2 nu poate fi stabilizat in nici un fel.

Daca miezul reactorului 2 va fi compromis (cu eliberarea de masive doze de radiatii), atunci mi se pare imposibil ca se va putea mentine in zona personalul si generatoarele de urgenta... ceea ce va compromite si integritatea reactoarelor 1 si 3.

Partea cea mai proasta a povestii urmeaza de abia acum... vantul incepe sa isi schimbe directia si va bate de la centrala catre zonele locuite (in special Tokio)

Citeste tot articolul si Comentariile!

KBUUUMMM; a doua explozie la Fukushima...


Am dubii ca a doua explozie e una cauzata de acumularea de hidrogen in sala macaralelor.

Suflul primei explozii parea a fi dirijat in toate directiile (provenea din partea superioara a reactorului)... insa aceasta explozie pare directionata doar in sus (ca dintr-un tun). Mie imi pare ca vine de undeva mai jos... si sper ca aceasta explozie (ce pare sa aiba ca origine tot acumularea de gaze inflamabile /hidrogen) sa nu fi fisurat vasul reactorului (daca a venit de undeva de mai jos).

Nu de alta dar imediat sub firava constructie a salii macaralelor se afla componentele mult mai vitale ale reactorului.

Citeste tot articolul si Comentariile!

13 martie, 2011

Inceput dezamagitor al lui 2011, mai toate filmele noi sunt gunoi...

O tsunami de filme proaste năvăleşte peste noi în 2011.

Insa din oceanul de gunoi va pot recomanda doua filme (cam nasol avand in vedere ca acusica se apropie sfarsitul lui Martie):

  • Rango,
  • The Adjustment Bureau
Nu ne ramane decat sa scormonim in lista de Oscaruri si sa vedem ce mai putem vedea /revedea...

Citeste tot articolul si Comentariile!

12 martie, 2011

Accident nuclear major la centrala nuclear FUKISHIMA I (Potential de catastrofa nucleara)


Explozia vazuta la TV a fost impresionanta... insa ce s-a intamplat de fapt?

Se pare ca o acumulare de Hidrogen in partea superioara a clădirii reactorului (sala macaralelor) a fost detonata si astfel partea cea mai fragila a cladirii a fost facuta pulbere. Restul cladirii pare sa fie OK si poate fi capabil de a retine mare parte din emisiile radioactive in caz de topire completa a miezului reactorului

Faptele:


  • un reactor nuclear vechi de 40 de ani;
  • concept invechit, inerent instabil in cazul fierberii in excess a lichidului de racire (puterea creşte cu cat avem parte de mai multi vapori de apa in reactor);
  • siguranta reactorului e dependenta de siguranta circuitului de racire;
  • Pompele primare de racire - Nefunctionale (electricitatea nu a putut fi restabilita in urma seismului)
  • Pompele secundare de racire - Nefunctionale (motoarele diesel au fost scoase din functiune de tsunami)
  • sistemul final de siguranta - baterii electrice si pompe de rezerva a functionat corect insa doar pentru 7-8 ore.
  • Baterii de rezerva si apa distilata pentru racirea reactorului au fost aduse cu ajutorul Armatei SUA.
  • la 2 zile de la cutremur au fost aduse generatoare diesel de rezerva.
  • in a 3 zi de la declansarea urgentei nucleare, reactorul a fost sacrificat prin pomparea apei de mare (se spera la racirea completa a acestuia in 10 zile)
Situatia actuala:
  • Evacuarea locuitorilor pe o raza de 20 de km,
  • Explozie de hidrogen aburi (probabil din sala macaralelor sala turbinelor /sau prin intermediul valvelor de siguranta)
ne indica un comportament aproape critic supercritic al reactorului:
  • structura interna a vasului sub presiune a fost afectata;
  • una sau mai multe bare de uraniu sunt topite;
  • uraniul "balteste" undeva in interiorul reactorului si ca urmare reactia in lant se produce poate incepe chiar daca reactorul a fost oprit.
  • daca temperatura reactorului nu scade, tot uraniul se poate topi (si acumula in interiorul reactorului)... ducand la reactia in land,si cel mai probabil o excursie super-critica ce va duce o explozie de gaze necontrolata ce ar trebui sa fie retinuta in interiorul structurii de beton ce protejeaza reactorul.
Speculativ putem spune ca:
  • reactorul este afectat dincolo de orice posibila reparatie (nu mai poate fi utilizat ulterior) 100%
  • reactorul scapa total de sub control (din ce in ce mai putin probabil din cauza inundarii cu apa de mare) 50% (in crestere rapida daca nu poate fi racit / elibarari, explozii controlabile de vapori)
  • se ajunge la reactie in lant (excursie supercritica) a miezului reactorului (improbabil in acest moment) 30% (explozie catastrofala a reactorului)
  • distrugerea invelisului protector de beton (imposibil) 10%
Situatia pare sa fi depasit accidentul nuclear de la Three Mile Island:

Citeste tot articolul si Comentariile!

11 martie, 2011

2011 Tsunami

Cum arata distributia valului Tsunami generat de cutremurul din 11 Martie 2011 "Marele cutremur si Tsunami Sendai"

Citeste tot articolul si Comentariile!

O noua tragedie de proportii apocaliptice...

Cutremurul cel mare in Japonia? Poate ca nu... dar catastrofa a lovit dintr-o directie neasteptata aducand un tsunami distrugator..

Gandurile mele sunt alaturi de toti cei din regiune.

Citeste tot articolul si Comentariile!

06 martie, 2011

How to Train Your Dragon (Cum Sa Iti Dresezi Dragonul) -9/10

Depărtîndu-se mult de cartea ce îl inspira, How to Train Your Dragon pierde din elementele comice gen "Harry Potter" și cîștiga enorm în adîncime dramatica, uluitoare efecte 3D prin intermediul unui scenariu isteț prin de surprinzătoare răsturnări de situație.

USA, 1h. 28min

Într-o realitate paralela.... inspirată din jocurile video (si care o sa inspire cu siguranta multe alte jocuri video) vikingii nu ataca si praduiesc popoarele de peste mari si tari ci stau cuminti in satul lor, aparandu-se de atacurile "daunatorilor" locali... dragoni de toate felurile. Hiccup (Sughit) e un copil viking atipic (pentru ei... dar prea tipic pentru noi) ce pare sa cunoasca din nastere toate cunostintele si abilitatile necesare dresarii dragonilor si pilotarii acestora.

Impreuna cu noul sau prieten Toothless (Faradinţi) ei reusesc sa puna capat unui conflict de generaţii, si prin intemediul unor lupte aeriene demne de "Batalia Angliei" sa distruga adevaratul personaj negativ...un super level-boss :).

Din fericire comportamentul dragonilor (aflat undeva intre pisica si un Grivei-pufos cu aripi) asigura destul atasament sentimental pentru povestea de pe ecran si astfel filmul o sa placa atat adultilor cat si copiilor.
Divertisment pentru toata familia... 

Citeste tot articolul si Comentariile!

Kynodontas (Dogtooth - Maseaua de caine) -8/10

O incredibila satira, tulburătoare, greu de suportat insa ireal de captivanta ce avertizează asupra vulnerabilității copiilor ce au părinti disfuncționali... cat și culmile absurdului la care poate ajunge "scoală făcuta acasă"
Grecia, 1h 34min
Știu ca sunteți sătui sa auziți de Monica și Irinel însa voi începe analiza acestui film apelând din nou la realitatea curenta. "Divorțul anului" dezvăluie secretele din partea fericirii aparente, felul în care unii oameni nu sunt făcuți pentru a fi părinti... cât și traumele pe care le pot suferi cei mici de pe urma unor părinti dezechilibrați. Oamenii își spala rufele în public, vedem suferința copilului devenit moneda de schimb într-un crunt și cinic război pe avere și noi privim fascinați de pe margine cu aceeași curiozitate morbida ce ne face sa privim atenți la un oribil accident.

Kynodontas ne pune la incercare curiozitatea morbida propunandu-ne o maxima a familiei defecte. Doi frati si o sora captivi pe o imensa proprietate izolata acolo unde tatal (un om de afaceri destul de prosper) si sotia lui casnica creeaza o alta lume (cu scuza ca vor sa ii apere de lumea cruda de afara). Cuvintele isi pierd intelesurile, avioanele cad prin curte drept cadou pentru cel ce a rezolvat cel mai rapid problema de matematica... in timp ce pisicile devin inamici, fiare capabile sa sfasie si sa ucida.

Parintii sunt absurzi si "invataturile" lor clar ridicole... insa ce ne facem atunci cand lucrurile nu sunt chiar atat de clare. In realitatea noastra, mamele isi invata copii sa devina teroristi sinucigasi pentru a isi razbuna tatal sau fratele, in SUA parintii isi retrag copii de la scoala pentru a le putea preda acasa "adevaruri" despre pamantul vechi de 6000 de ani si felul in care dinozaurii si oamenii convetuiau inainte de potop... in timp ce pe la noi tot felul de sectanti interzic copiilor accesul la medicamente iar familii aparent normale isi condamna copii la boli grave si chiar moartea ne fiind de acord cu asistenta medicala sau vaccinarea.

Filmul ocoleste aparent toate aceste realitati insa duce la absurd tot mecanismul extrem al "educarii" ilogice si inflexibile pana la culmile paroxiste ce tin de abuzurile sexuale (o referinta vaga dar putenica la viata de iad a celor nascuti si crescuti prin beciuri pentru a fi abuzati de parintii lor dementi). Statul si biserica apara, promoveaza si ocrotesc familia... insa oare se ocupa cineva cu adevarat daca copii sunt tratati cu un minim de luciditate in interiorul celulei familiale? Kynodontas e de parere ca dincolo de cuvintele frumoase nimanui nu ii pasa... si realitatea (plina de copii arsi de viu prin case, legati cu lanturi sau scosi de la scoala pentru a merge la prasit) ne confirma acest lucru.

In fine, un film ce ne pune de multe ori la incercare rabdarea si rezistenta, dar care ne face pana la urma sa ne apreciem parintii cu toate imperfectiunile. Pana la urma au fost normali... insa o sa reusim si noi sa crestem copii normali sau nu o sa reusim niciodata sa pastram balansul intre control si libertate, protectie si nepasare...

Citeste tot articolul si Comentariile!

01 martie, 2011

Un salut pentru toti cei mai grozavi cititori ai mei...


O zi mare astazi... 100 de feed-uri (sper ca nu toate de la roboti :) , si ceva peste 500 de postări pe acest blog.

Mulţumiri tuturor celor care mai arunca un ochi pe aici... şi vă aştept in cadrul acestui post cu comentarii oricat de oftoppic  (regulile cu privire la spam şi bun simt se menţin).

(pentru cei ce nu ma au încă în feed... sper ca butonul ăla mare de mai sus sa va tenteze...click it)

Citeste tot articolul si Comentariile!
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.