27 februarie, 2010

Alerta de Tsunami, pentru intregul Pacific! In curand e posibil sa inceapa evacuarile!

In cazul in care am cititori ce locuiesc pe orice tarm al Pacificului: USA, Japonia, America Latina, Indonezia, Noua Zeelanda, Rusia si Australia .... recomandarea urgenta este ca sa se pregateasca de evacuare si sa asculte ordinele autoritatilor.

Alerta de Tsunami este in vigoare pentru intregul cerc de foc al Pacificului.

Se pare ca avem parte de un eveniment seismic de magnitudinea celui din Indonezia.
Noua estimare a numarului de victime: 5-15k + seismul, plus un posibil catastrofal... 10-50k+ in cazul in care tsunamiul a spalat imediat zonele cele mai afectate de cutremur.

Citeste tot articolul si Comentariile!

Recalculare: magnitudine 8.8, tsunami a fost generat! Alerta in Pacific!

Marele cutremur Chilean din 2010, s-a produs in aceasta dimineata.

Cu o magnitudine apropiata de 9 (8.8) acesta reprezinta un cutremur gigantic, capabil sa produca valuri seismice in tot bazinul Pacificului.


Bazat pe adancimea si energia seismului, pot estima inca de pe acum un numar preliminar de decese cuprins intre 1 si 10k +

Nu ma astept la o catastrofa umanitara de dimensiunea celei din Haiti (estimarea mea initial a fost 100k +, insa s-a dovedit a fi in final 230k), insa acest cutremur epocal prin magnitudinea a provocat deja impresionante drame umane... iar tsunamiul mi se pare ca va fi si el unul extrem de distructiv.

Ecuador, Peru... chiar si Mexic... toata lumea se pregateste de tsunami!

Citeste tot articolul si Comentariile!

Cutremur epocal loveste Chile! Tsunami extrem de probabil!

Magnitude Mw 8.3
Region OFFSHORE MAULE, CHILE

Date time 2010-02-27 at 06:34:16.0 UTC
Location 35.89 S ; 72.78 W
Depth 50 km
Distances 99 km NW Chillán (pop 150,396 ; local time 03:34 2010-02-27)
42 km W Cauquenes (pop 31,362 ; local time 03:34 2010-02-27)
       

Citeste tot articolul si Comentariile!

25 februarie, 2010

Oscar 2010, Crazy Heart -7/10

Desi povestea descrisa de acest film nu este cu nimic remarcabila, Crazy Heart trebuie vazut pentru a intelege cum geniul unui singur om poate transforma radical o pelicula... si de ce Jeff Bridges merita (si va castiga fara nici o indoiala) Oscarul 2010 pentru cel mai bun actor.
USA, engleza, spaniola 122 min.

Povestea unui cantaret de muzica country la sfarsit de cariera... ce isi inneaca deziluziile in bautura, nu are nimic nou in ea: e familiara, usor de inteles si trivializata de nenumarate clisee... la fel ca si muzica country ce descrie atat de fidel amaraciunile traiului "sudist": saracia, alcoolul... iubirile neimplinite, si melancolia fata de vremuri de mult apuse.

Rezultatul e ca filmul nu este banal doar in aparenta subiectului, ci mediocritatea este tesuta adanc scenariu... atat de mult... incat aceasta productie ar fi iesit direct pe DVD (sau chiar mai rau... direct la TV), daca Jeff Bridges nu ar fi fost cel care sa joace rolul principal... cel care sa te impresioneze cu naturaletea lui... si care sa te faca sa crezi cu adevarat ca el este Bad Blake, ca are probleme cu bautura, sanatatea praf... dar in acelasi timp ca e cel mai sarmant betivan ratat de pe fata planetei.

Jeff Bridges creeaza un personaj ce pare real (din toate aspectele), pornind aproape de la nimic, insa felul in care transforma replici banale in momente emotionante... si calitatea vocii sale (ce suna asa cum trebuie... aspra, obosita, cvasi-distrusa de wisky... dar convingatoare asupra talentului sau muzical) ne arata ca el nu joaca doar un rol, ci se identifica in totalitate cu acesta... il traieste si da viata.

Asa ca nu prea sunt multe lucruri de vazut in Crazy Heart iar filmul poate sa para neinteresant, lent si plictisitor... pentru cel ce ajunge sa il vada din greseala. Dar nu o sa fii deloc dezamagit daca o sa vrei sa vezi cum Jeff Bridges poate sa ne faca sa intelegem, pornind de la zero: un om, geniu sau... si muzica lui.

Citeste tot articolul si Comentariile!

24 februarie, 2010

Oscar 2010, Un prophète / A prophet / Un profet -10/10

Un film extraordinar, in care realismul brutal se intrepatrunde cu putin misticism islamic... pentru a putea descrie incredibila epopeea din inchisoare a unui tanar arab. Gangsteri, mafie... droguri intr-o poveste neasteptat de captivanta si plina de actiune.
Franta, Italia 155 min.

Pretentiosii ar putea spune ca aceasta poveste a unui adolescent cvasi-analfabet (in ochii caruia inca se citeste inocenta copilariei) ce intra la parnaie... pentru sase ani, iesind din ea un barbat matur, sef de promotie la "scoala vietii" se incadreaza bine in genul bildungsroman... eu nu cred decat ca extrem de originalul scenariu nu este decat premisa celui mai tare film cu gangsteri/mafioti din ultimul deceniu (e superior chiar si lui "The Departed").

Malik El Djebena este singur pe lume si nu stie mai nimic, dar ajunge la inchisoare pentru agresarea unor politisti. Iar inchisoarea (spre bucuria oricarui platitor de taxe si impozite) are grija sa ii ofere acestui tanar lipsit de experienta si cunostinte... toata educatia de care are nevoie pentru a fi reabilitat:
  • il invata sa citeasca,
  • il invata economie, fizica, matematica...
  • ii ofera abilitatile de a putea lucra in industria textila....
  • si il invata cum sa omoare cu o lama de ras tinuta in gura, pe un tip caruia se pregatea sa ii faca un blowjob..., pe langa alte multe aptitudini si cunostinte ce il vor transforma intr-un implinit mafiot....
Malik este musulman, insa nu se roaga de unspe mii de ori pe zi... , fumeaza hasis, se uita la filme porno, manaca porc... si se inhaiteaza cu corsicanii (si nu cu fratii lui de jihad), insa asta nu il impiedica sa aiba relevatii mistice... si sa se dovedeasca la fel de special si in cele "sfinte" nu numai in cele lumesti, cu ajutorul aparitiilor stranii ale "sufletului" celui pe care il omorase. Chiar daca nu ma recunosc un mare fan al "supranaturalului" de orice fel... aceasta latura mistica a acesti povesti mi se pare nu numai ingredientul ce da valoare filmului... ci chiar cheia acestuia, caci Malik are de ales a renunta la viata, sau la suflet. (si alege sa renunte la cel din urma, de aici urmand cele mai curioase si interesante consecinte)

Astfel pelicula nu e doar un element de cultura pop, un film cu mafiotii si crunte inchisori... marcat de violenta si sange fara perdea, plin de remarci rasiste, xenofobe, homofobe (etc...bla, bla tot ce vreti), ci vrea sa patrunda adanc in conditia ciudata a musulmanilor francezi, o colectie exotica de grupuri etnice a caror religie conservatoare este intr-un conflict continuu cu cel mai laic, liberal si socialist stat din univers. Intentionat sau nu.. filmul poate fi interpretat ca o imensa metafora ce poate fi interepretata pe multiple planuri... insa o sa ma opresc deocamdata aici, Danezia nu se ocupa de obicei cu asa ceva.... ci vrea sa incheie cat mai scurt.

Nu mi-a placut... pai... ce sa zic... sunt blocat pentru ca nu am nimic ce sa ii reprosez acestei pelicule.

Totul e grozav, totul e superb...totul are sens si rost. Astfel in pofida celor 2 ore si jumatate, filmul te tine tintuit in fata ecranului chiar daca uneori devii confuz din pricina enorm de multelor divagari de la firul principal al povestii...

Impofida subiectului, filmul nu este intunecat, cenusiu... ci plin de culoare in cele mai neasteptate locuri. Nu este o poveste incarcerata de propria premisa, ci una extrem de ambitioasa capabila de a evada dintre cei patru pereti ai inchisorii pentru a ne oferi cadre neasteptate: o hipnotica intalnire cu cerbi la Marsilia, prima calatorie cu avionul a lui Malik, un drive-by pe autostrada... un macel in centrul Parisului si multe, multe alte momente neasteptate...

Realitatea este ca sentimentul final si verdictul nu poate fi decat unul: am vazut o capodopera... una de magnitudinea (urmeaza o blasfemie reala) Nasului (The Godfather)... semn poate ca cinematografia franceza a ajuns la neasteptata maturitate de a fi capabila sa creeze diamante din noroi... filme extraordinare ce nu sunt nici macar pentru o clipa pretentioase (sau "artistice").


Va recomand din inima sa urmariti, cel mai bun film al anului 2009.
by DNZ!

Citeste tot articolul si Comentariile!

23 februarie, 2010

Oscar 2010, The Imaginarium of Doctor Parnassus -8/10

Doar capacitatea imaginatiei noastre poate face ca acest film sa nu para o absurditate pretentioasa ci o fantastica experienta vizuala, capabila sa ne bantuie visele. Pacat ca povestea este mult prea confuza chiar si in "realitatea" filmului... si ca multe momente sunt lipsite de dinamica...  uneori nemaipomenit de plictisitoare.
UK, Canada, Franta; engleza, franceza; 123 min.

Proaspat castigator a unei carute de premii BAFTA, "Dr. Parnassus" (by the way... incredibil de lipsita de imaginatia traducere in limba romana a titlului filmului... incredibil cum isi pot lua unii salariu) are multe de oferit celor ce se duc "pregatiti" la aceasta intalnire cu imaginatia.

Despre poveste nu o sa va spun prea multe, nu ca sa nu va dezvalui cine stie ce mari rasturnari de situatie sau final surprinzator... ci pur si simplu pentru ca nu scenariul nu isi doreste nici macar o secunda sa fie logic... si lucrul acesta este scuzabil din doua motive: specificul naratiunii si tragica disparitie a lui Heath Ledger.

Aceasta din urma situatie ar fi fost capabila sa scufunde orice alt film... insa aici s-a dovedit o aditie interesanta la adresa povestii... cat o ocazie nebanuita ca: Johnny Depp, Jude Law si Collin Farell sa poata aduce un omagiu... si sa joace alaturi de regretatul Ledger. Combinatia e garantat irezistibila pentru jumatatea feminina a planetei.

Desigur ca aceeasi jumatate o sa ierte cu mult mai mare usurinta lipsa de dinamica si logica interna a povestii, cat si faptul ca preambulul e cu mult mai interesant decat naratiunea in sine (in care pare ca nu se intampla mai nimic). Pana si scenele de imaginar (de altfel punctul vizual forte al filmului) sunt mult mai grozave in prima treime a filmului... devenind repetitive (si mult mai putin impresionante) odata ce ajungem spre final.

Concluzia: un geniala viziune britanica, careia i-a reusit detasarea completa de Hollywood (impofida distributiei stelare). Un film ce este insa sabotat de lipsa de consistenta a povestii ce pare sa nu justifice faptul ca se intinde pe mai mult de  doua ore.

Citeste tot articolul si Comentariile!

22 februarie, 2010

Oscar 2010, nominalizarile, favoritii si castigatorii

E timpul sa vedem cum arata favoritii la Oscarurile din acest an.

Cel mai bun film:

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
  • Mi-a placut: The Hurt Locker
  • Favorit: Avatar
  • Predictie: The Hurt Locker  OK

Nici un alt film nu pare sa poata intra cu sanse serioase, in lupta umar la umar dintre The Hurt Locker si Avatar. Sper ca surpriza sa se produca si Goliatul ce a costat 500M$ sa fie invins de incredibilul de tensionat thriller despre razboiul din Irak.

Cel mai bun regizor:
PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
  • Mi-a placut: Kathryn Bigelow – The Hurt Locker
  • Favorit: James Cameron – Avatar
  • Predictie: Kathryn Bigelow – The Hurt Locker OK
Oscarul pentru regie este premiul decisiv ce va face diferenta la aceasta editie a Oscarurilor, va castiga pentru prima oara o femeie, ce a regizat un film cu buget minuscul... sau arogantul de Cameron isi va invinge fosta sotie? Sunt de parere ca Bigelow a aratat mult mai mult talent si inspiratie... in timp ce "regia" lui Cameron s-a limitat la a superviza sutele de sclavi ce au lucrat la efectele speciale.

Cel mai bun actor:
PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
    Mi-a placut / Favorit /Predictie: Jeff Bridges – Crazy Heart, in rolul lui: Bad Blake OK
      Bravo lui Jeff Bridges si petrecere frumoasa. Merita fara discutii sa castige... deoarece a reusit un rol mare... intr-un film atat de mic.
      Cea mai buna actrita:
      PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
      • Mi-a placut: Sandra Bullock – The Blind Side in rolul lui: Leigh Anne Tuohy
      • Favorit: Meryl Streep – Julie & Julia in rolul lui: Julia Child
      • Predictie: Sandra Bullock – The Blind Side in rolul lui: Leigh Anne Tuohy OK
       Oscarul pentru cea mai buna actrita este mereu un prilej grozav pentru surpize dar si pentru cele mai extravagante discursuri. Mizez pe revenirea stelara a Sandrei Bullock, mi-a placut la nebunie rolul ei. Jucat perfect.

      Cel mai bun actor in rol secundar:
      Photobucket
      • Mi-a placut / Favorit /Predictie: Christoph Waltz – Inglourious Basterds in rolul: Colonelului Hans Landa OK

      Nimic si nimeni nu mai poate sta intre Christoph Waltz si Oscarul pe care il merita cu varf si indesat. Daca macar unul din baietii buni ai fanteziei lui Tarantino ar fi avut magnetismul lui Waltz, Basterds ar fi fost... cel mai bun film al anului.

      Cea mai buna actrita in rol secundar:
      Photobucket
      • Mi-a placut / Favorit /Predictie: Mo'Nique – Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire in rolul: Mary Lee Johnston OK
      Nu ma astept la mari surprize nici la aceasta categorie, Mo'Nique demonstand ca poate si altceva decat roluri insipide in comedii de duzina...

      Cel mai bun scenariu original:
      PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
      • Mi-a placut: Inglourious Basterds – Quentin Tarantino
      • Favoriti:Inglourious Basterds – Quentin Tarantino, The Hurt Locker – Mark Boal
      • Predictie: Inglourious Basterds – Quentin Tarantino (FAIL)
      Imaginatia debordanta a lui Tarantino merita rasplatita macar cu un Oscar pentru scenariu... insa surprizele nu sunt deloc excluse la aceasta categorie: Hurt Locker si UP avand sanse serioase de a rupa gura targului.

      Cel mai bun scenariu adaptat:
      PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket
      • Mi-a placut: In the Loop – Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci and Tony Roche from The Thick of It created by Iannucci
      • Favorit:Up in the Air – Jason Reitman and Sheldon Turner from Up in the Air by Walter Kirn
      • Predictie: Up in the Air – Jason Reitman and Sheldon Turner from Up in the Air by Walter Kirn (FAIL)
      Cu mare dificultate, accept ca predictie "Up in the air", desi mi-a placut foarte mult scenariul lui "In the loop". Pana la urma si "filmul lui Clooney" trebuie sa castige ceva, mai ales ca este surclasat la restul categoriilor. In orice caz, scenariul este foarte bun si nu consider ca o sa fie o nedreptate daca o sa ia Oscarul.

      Cel mai bun film de animaţie:
      Photobucket
      • Mi-a placut / Favorit /Predictie: Up – Pete Docter, OK
      In principiu surprizele nu ar trebui sa existe la aceasta categorie, in realitate... toate filmele nominalizate merita o recunoastere mai mare decat au parte: Up si Coraline reprezinta viitorul 3D si sunt senzationale, The Princess and the Frog, readuce magia Disney si demonstreaza ca animatia clasica poate inca concura CGI-ul, Fantastic Mr. Fox este grozav prin simplitatea lui... si foloseste animatia cadru cu cadru... in timp ce filmul ce este prezentat ca o potentiala surpriza (si care aduna destule zvonuri) The Secret of Kells are de partea sa o nemaintalnita viziune artistica, cu elemente vizuale puternic stilizate... Sunt multumit indiferent de castigator.

      Cel mai bun film strain (intr-o alta limba decat engleza):
      Photobucket
      • Mi-a placut: Un Prophète – Jacques Audiard
      • Favorit: The White Ribbon  – Michael Hanek
      • Predictie: Un Prophète – Jacques Audiard (FAIL)
      Recunosc ca o sa ma oftic foarte tare daca nu o sa castige Un profet!

      Cel mai bun documentar:
      • Mi-a placut / Favorit /Predictie: The Cove – Louie Psihoyos and Fisher Stevens. OK

      Pe jumatate un documentar cu un mesaj extrem de puternic, pe jumatate suspans/actiune/ spionaj, the Cove are sanse mari sa bata Food Inc.
      Predictiile pentru Oscarurile "mai putin importante" (plictisitoare) sunt urmatoarele:

      Cel mai bun montaj: The Hurt Locker – Paul N.J. Ottosson OK
      Cea mai bună imagine: Avatar – Mauro Fiore / (The white ribbon are o sansa aici) OK
      Cea mai buna scenografie: Avatar – colectiv OK
      Cele mai bune costume: Coco Before Chanel – Catherine Leterrier (The Young Victoria are desigur sanse importante) (FAIL)
      Cel mai bun machiaj: Star Trek – colectiv OK
      Cea mai bună coloană sonoră:

      Aici avem un adevarat clusterfuck, in care este greu sa poti prezice corect castigatorul.
      Predictie: Up. OK


      Cel mai bun cântec: The Weary Kind (Theme from Crazy Heart),OK

       Cantecul este foarte bun.. si o sa castige chiar daca "Loin de Paname" din Paris 36 este un cantec poate un pic mai bun.
      Cel mai bun sunet + cel mai bun mixaj sonor + cele mai bune efecte specialeAvatar (FAILx2, OK)

      Scurtmetraje: (singurele Oscaruri in care merg mai mult pe nimereala din cauza imposibilitatii de a vedea toate peliculele)
      • Fictiune: sa zicem Kavi (sansa 1) vs The New Tenants (poate castiga) hmm OK
      • Animatie: favoriti an de an Wallace and Gromit (A Matter of Loaf and Death in 2010), insa as vrea sa vad Granny O'Grimm's Sleeping Beauty castigand pentru ca m-a facut sa rad in hohote. (FAIL)
      • Documentar: cred ca o sa castige China's Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province, chiar daca The Last Truck: Closing of a GM Plant are un subiect mai aproape de votantii academiei. (FAIL)
      Daca doriti sa vedeti cum am ajuns la aceste predictii, va puteti delecta cu lista mea de filme de oscar
      P.S.
      Daca ti-a placut acest articol... te rog sa il dai mai departe... sau sa il linkuiest :D! E cel mai fain multumesc si gestul ce m-ar ajuta cel mai mult ca sa continui.

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      21 februarie, 2010

      Oscar 2010, The princess and the frog -9/10

      Excelenta animatie Disney reuseste doua chestii absolut impresionante: in primul rand sa demonstreze ca in epoca CGI, animatia clasica 2D poate sa fie inca relevanta... plina de personalitate si nemaipomenita din punct de vedere vizual... si poate chiar mai important se reuseste in final "incoronarea" unei "printese" de culoare. Mi-a placut!
      USA, engleza, franceza, 97 min.

      Yupee! bariera rasiala este depasita intr-un film ce reuseste sa redea ceva din stralucirea trecutului celei mai putin americane metropole din SUA: New Orleans.

      Povestea... o fata muncitoare, ce uita de propria fericire pentru a implini visul tatalui sau... isi intersecteaza destinul cu cel al unui print falit, dar ingamfat... cu ajutorul a foarte multa magie.

      Animatia 2D clasica, ce arata superb... calda si convingatoare, povestea reusita... si coloana sonora antrenanta fac din acest film o reusita. Am regasit aici ceva din magia Disney de pe vremuri... si nu pot decat sa aplaud decizia studiourilor de a continua experimentele cu animatia clasica... si in era computerelor... macar odata la 2 ani.

      Este incredibil cateodata cat de mult pot sa impresioneze desenele clasice si nu reproducerile (in culori ciudate) ale realitatii pe care ni le propune animatia computerizata. Pe de alta parte in pofida acestor multiple calitati... "Printesa si broscoiul" nu este cel mai bun film de animatie al anului... ci poate doar al doilea in spatele vrajitorilor de la PIXAR.

      Verdict final, o super-recomandare pentru un film de animatie pentru toate varstele... animalute pentru cei mici, o poveste romantica pentru cei tineri... si cateva lucruri mai adanci, pentru cei un pic mai batrani (dar cu sufletele mereu tinere). Bravo!

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      Oscar 2010, The Messenger -8/10

      In pofida subiectului dificil insa extrem de puternic, The Messenger reuseste sa impresioneze fara a fi exagerat sau melodramatic mai ales datorita prestatiei ireprosabile a celor doi "vestitori ai mortii" Woody Harrleson si Ben Foster

      USA, Engleza, Spaniola 105 min.

      Romania insoteste SUA in doua razboaie lungi, ce par deseori inutile... si prost conduse, razboaie de care ne aducem aminte doar atunci cand unul dintre soldati este ranit sau cade la datorie. La noi... stirea ajunge deseori la stiri... inainte ca familia soldatului sa primeasca macar un telefon... in Statele Unite, incepand cu razboiul din Vietnam "notificarea" familiei cade in sarcina unor soldati special antrenati pentru asa ceva... soldati ce trebuie sa fie pregatiti pentru a infrunta totul atunci cand dau zi de zi... cea mai proasta veste posibila.

      Filmul urmareste o astfel de echipa de soldati, ce strabat suburbiile americane... in masini inchiriate, pentru a da astfel de vesti. Cei doi au parte de o experienta ce difera mult de "regulile" stricte ale armatei... amandoi sunt bombe cu ceas (unul sufera de stres postraumatic si celalalt de amenintarea alcoolismului)... si amandoi apuca sa revada pe cei ce nu ar trebui sa ii revada niciodata: rudele decedatilor.

      Ritmul intern al peliculei penduleaza intre lungi momente (deseori cam plictisitoare) ce ii analizeaza transformarile suferite de Montgomery pe masura ce incearca sa se ajusteze cu viata dupa razboi, ranile... dar si extrem de dificila datorie pe care acum trebuie sa o execute.... si scenele intense in care el intra in contact cu rudele, fosta prietena... capitanul Tony Stone... sau atunci cand se implica intr-o extrem de nerecomandata idila.

      Rezultatul final este din fericire unul cat se poate de satisfacator, insa sa nu va ginditi nici macar o clipa ca acesta este un film distractiv...

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      Vesti bune... va linkuiesc (daca meritati)!

      Tocmai am trecut o fuga prin blogurile pe care se presupunea ca le bantui (si nu prea le mai bantui) ca sa descopar cu surprindere ca nu prea ma mai tine nimeni minte pe acolo.

      Asa ca @blogrolul meu e aproape gol in acest moment... si are nevoie de ceva completari.

      Sa stiti ca nu fac link-exchage... asa ca singura cale prin care puteti sa ajungeti in pe prima mea pagina este: sa va citesc.

      Multa bafta tuturor.

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      Oscar 2010, Nine -5/10

      Nici macar distributia stelara sau locatia in superba Italie... nu pot salva de la catastrofa aceasta pelicula lenta, ingamfata si pretentioasa. "Nine" se invarte fara noima, fara scenariu... si fara nici o idee... in jurul propriei cozi, imitand astfel (culmea ironiei) drama regizorului din film.
      USA, Italia, engleza, 118 min.

      Numai scriind numele starurilor din acest film as putea scrie o treime din review, insa nu o sa o fac... deoarece in "Nine" nu contraza cat de bine intentionata si profesionista este distributia... atata timp cat regizorul: Rob Marshall se dovedeste a fi un idiot.

      Cum mama naibii a reusit sa iroseasca munca a 7 actrite de prima mana, si sa rezulte un film care sa nu ne intereseze si sa ne plictiseasca in asa hal, ramane un mare mister.

      Insa "Nine" nu este un esec total, tocmai deoarece filmul adapteaza un extrem de bun muzical de pe Broadway... muzical din care extrage o extrem de solida coloana sonora si cantece. Numai acest schelet muzical, si cateva momente de geniu vizual (ce probabil au costat o caruta de bani) tin laolalta un film de o pretentiozitate rara...dar care nu reprezinta de fapt decat o mare gramada de r#¤&/

      Nici nu o sa mai aduc aminte de faptul ca filmul ar fi trebuit sa fie un omagiu adus lui Frederico Fellini, pentru ca ar fi o jignire... ci va invit direct sa cautati de urgenta 8½.

      Recomandarea mea este sa evitati Nine, cred ca e destul ca m-am sacrificat pentru voi!

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      20 februarie, 2010

      Felicitari Florin Serban... fluiera tata!

      Infrant cu greu de Roman Polanski si al sau Ghost Writer, Florin Serban se alatura "Noului Val Romanesc" si ne ajuta sa cucerim inca un festival.
      If I Want to Whistle, I Whistle... sau Eu cand vreau sa fluier, fluier va fi cel mai probabil inca un excelent film romanesc adorat de criticii straini, ignorat de "pretentiosii" de pe la noi... si ignorat de consumatorul roman de filme (ce prefera in general porcariile comerciale de pe la mall... sau orice poate trage de pe net).

      Nu pot decat sa ii felicit pe toti cei ce au contribuit la aceasta noua reusita, ce ma face mandru de faptul ca traiesc in probabil ceea ce va fi considerata adevarata "era de aur" a filmului romanesc.

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      17 februarie, 2010

      Oscar 2010, In the loop -10/10

      O satira incredibil de acida ce ataca fara mila birocratii... si politicienii ce ne decid existenta si uneori ne trimit inutil la razboi, un film in care exprimarile vulgare ating noi culmi de perfectiune... fara a umbri prin asta una dintre putinele ocazii ce ne demonstreaza ca se poate ajunge la comedii spumoase prin abordari inteligente ce pornesc de la teme serioase si reale.
      UK, engleza, 106 min.

      "In the loop" este considerat de foarte multa lume ca fiind un "Dr Strangelove" al timpurilor noastre... iar o astfel de comparatie nu este deloc deplasata avand in vedere ca satira este la fel de acida si inteligenta... si poate chiar un pic mai incisiva (prin aparenta seriozitate) decat cea din capodopera lui Kubrick.

      Suntem in ajunul razboiului din Irak, si soarta lumii urmeaza sa fie decisa de politicieni abil si vicleni... lipsiti de moralitate, in jurul carora graviteaza incompetenti binevoitori... pioni sacrificabili oricand pentru a servi atingerii scopului final: declansarea razboiului.

      Spectacolul e ridicol... si deseori absurd si devine un adevarat show horror atunci cand recunoastem in el destule personaje si intamplari reale.... care ne fac sa credem ca istoria prezinta deseori "poleit" lucrurile... si ca adevarul e cateodata atat de oribil si de crunt incat nu poate fi prezentat decat in forma unei satire...

      Va fi razboiul declansat din cauza unui zid crapat... si a unei fose septice defecte?

      Va recomand sa vedeti acest film pentru a descoperi...

      IQ warning!

      filmul nu este unul simplu, si nu va fi deloc facil de inteles... de cei care nu au o minima cultura generala /interes asupra lumii in care traiesc

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      15 februarie, 2010

      Oscar 2010, District 9 -10/10

      Revolutionand (idee, realizare, efecte, motive) destul de lancedul gen SF, District 9 a facut ca anul 2009 sa fie unul grozav de bun pentru cei care inca privesc spre stele...
      USA, engleza, afrikaans,  112 min.

      SF ne-a obisnuit ca prima nostru contact cu extraterestii o sa fie ori:
      • ei vin peste noi cu imensa lor superioritate tehnologica (mai toate filmele), 
      • noi o sa facem primul contact cu cine stie ce civilizatie primitiva peste care o sa navalim cu bocancii (Avatar)
      District 9 ne propune o altceva, primul nostru contact e reprezentat de o nava impesionanta dar plina de refugiati... a caror inteligenta nu e cu mult peste cea a homarilor cu care se aseamana. O ipoteza destul de credibila, insa dincolo de toate, doar premisa unei fabule ce ne priveste mai mult pe noi... oamenii (albii) ca civilizatie.

      Aluziile la epoca apartheidului din Africa de Sud apartheid nu se limiteaza doar la locatie, ci sunt inradacinate adanc in tesutul acestui excelent scenariu, fara ca sa umbreasca ceea ce pana la urma e o clasica poveste despre ciocnirea dintre civilizatii... si toate ororile ce pot sa rezulte de aici. Este pana la urma istoria noastra sangeroasa... cheia viitorului? O sa tratam cu lipsa de respect si o sa incercam sa supunem si sa exterminam orice civilizatie pe care o sa o consideram inferioara?

      District 9 nu ne da prea multe raspunsuri deocamdata (asteptam continuarea) la aceste intrebari, ci se limiteaza de la un moment dat doar la a fi un excelent blockbuster, plin de actiune... efecte speciale iesite din comun, totul editat dinamic... astfel incat sa dea o extrem de reusita impresie de ritm extrem de alert momentelor de conflict.

      Ce sa mai zic... mi-a placut la nebunie!

      Numai de bine... si bafta Sud-Africanilor la Oscaruri!

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      14 februarie, 2010

      Oscar 2010, The Young Victoria (Tanara Victoria) -7/10

      Desi nu e unul dintre cele mai inspirate filme ce au ca subiect monarhia britanica, Tanara Victoria... este o extrem de interesanta drama romantica, un film bun despre inceputurile unei regine... si a unei epoci de aur in istoria Imperiului Britanic.
      USA, engleza, germana, 105 min.

      Emily Blunt, face ca filmul de fata sa nu  fie deloc Victorian... si asta e un compliment deoarece epoca Victoriana a ramas in istorie ca una de aur... dar bine incorsetata si lipsita de viata.

      Din pacate mare parte din inceputul acestui film este neclar si prost construit, astfel incat ne dam cu greu seama cine este cine... si in ce directie se duce filmul. Din fericire cam de pe la jumatate povestea regala isi depaseste conditia de "drama in costume de epoca" si se transforma intr-o poveste romanatica cu un final surprinzator de emotionant.

      O recomandare numai buna de Valentines day/dragobete/1, 8 Martie... si restul zilelor ce ne chinuie pe noi barbatii...

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      Oscar 2010, The cove -10/10

      Un grup de activisti reusesc sa dezvaluie (cu ajutorul unor gadgeturi demne de James Bond) unul din marile secretele murdare ale Japoniei... un golf al mortii, unde delfinii sunt prinsi si ucisi cu brutalitate, pentru ca apoi sa fie transati si vanduti sub eticheta falsificata de "carne de balena"... sau distribuita obligatoriu copiilor. O carne toxica... plina de mercur...
      USA, Engleza, Japoneza... 92 min.

      In pofida subiectului capabil sa genereze abordari melodramatice, prin abuzuri de scene sangeroase... The Cove are ambitia sa fie un film care sa isi sustina cauza cu logica si argumente imbatabile. Cruzimea japonezilor asupra mamiferelor marine nu poate fi justificata prin nimic...

      Pe langa drama delfinilor, animale a caror inteligenta pare sa o depaseasca pe cea a celor mai evoluate maimute, m-a impresionat enorm drama lui Richard O'Barry... dresorul fara de care extrem de popularul serial "Flipper" nu ar fi existat niciodata... un om chinuit de remuscari pentru ca a creat o industrie ce maltrateaza animalele pe care a ajuns sa le inteleaga ca nimeni altul. Vorbele lui... m-au facut sa nu imi mai doresc niciodata sa mai merg la delfinariu... si m-au impresionat mai mult decat orice scena de barbarism uman.

      A ramas sa ma bantuie imaginea apei inrosite de sangele atator delfini... si mirarea ca o tara atat de civilizata ca Japonia poate ascunde asemenea barbarisme si o gandire atat de primitiva. E pana la urma incapatanarea unui guvern de a nu ceda si ultima bucatica de individualitate si de a ridica degetul mijloc in fata intregii lumi strigand:

      "Fuck you dolphin, fuck you whale..."

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      Ponyo (Gake no ue no) -9/10

      Miyazaki, geniul japonez al animatiei ce poate fi comparat doar cu Walt Disney, ne demonstreaza ca animatia clasica nu o sa moara nicioadata... atata timp cat vor exista oamenii talentati capabili sa creeze povesti mirifice, magice... simple dar pline de farmec si poezie.
      Japonia, japoneza, 101 min.

      Poate cel mai mare dintre toti oamenii geniali ai animatiei Hayao Miyazaki creeaza cu o remarcabila exactitate capodopere... filme de animatie a caror atmosfera e unica... filme ce reusesc sa creeze intense emotii atat pentru copii cat si pentru adultii ce le vizioneaza.

      Povestea e remarcabil de simpla, o tanara creatura a apelor doreste sa devina o fetita... deoarece a indragit un baiat... si astfel rastoarna ordinea naturii, transformand marea si lumea intr-un mod ireal. Iubirea sincera si adevarat... e singura care poate salva totul.

      O animatie superba...si un film pentru toate varstele pe care il recomand din inima!

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      Oscar 2010, Up (deasupra tuturor) -10/10

      Neasteptata capodopera a celor de la Pixar, Up este singurul film pentru care as baga mana in foc la Oscaruri... de departe cel mai bun film de animatie al anului...
      USA, engleza, 93 min.

      Induiosatoarea poveste a unui batranel ajuns la capatul unei vieti frumoase (dar saracacioase) alaturi de iubirea vietii lui... o sa stoarca destule lacrimi, in preambului unei incredibile aventuri: o calatorie in America de Sud, intr-o casa ce zboara cu ajutorul unui buchet imens de baloane cu heliu, pentru a implini un vis de o viata... si o promisiune...

      Desi premisa filmului e aparent infantila, Pixar dovedeste prin punerea ei in practica facuta la perfectie... ca animatia computerizata a evoluat dincolo de a putea satisface pretentiile copiilor, si ca este un mediu artistic complet ce poate fi scena unui film extraordinar, complex si adanc... poate chiar o productie de referinta a inceputului de secol XXI.

      Un film minunat, o poveste minunata... emotionanta, plina de umor... un adevarat festin vizual in care avem parte de o explozie de culori... si cele mai minunate personaje.

      O recomandare urgenta, pentru toti cei tocmai aterizati de pe Marte, si care nu au vazut inca acest film!

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      Oscar 2010, Sherlock Holmes -6/10

      Acest remake/remix/re-boot are: misterele, indiciile si logica ca singure legaturi cu Sherlock Holmes "de pe vremuri", in rest un fel de "Batman si Robin" in epoca victoriana: efecte speciale garla, cafteala, actiune, distractie si umor. Consumabil, efemer dar distractiv!
      USA, Engleza, franceza, 123 min.

      O singura recomandare, ignorati titlul... ca sa nu va enervati, pentru ca Sherlock Holmes "versiunea2010" nu seamana cu nimic din ceea ce am vazut, citit sau ne-am imaginat vreodata.

      Odata depasit acest handicap, avem parte de un extrem de distractiv film de actiune, ce promite macar vreo cateva continuari. De altfel rolul principal jucat superb de Robert Downey, Jr., face ca ghiveciul regizat de Guy Ritchie sa fie suportabil si chiar sa capete putin sarm....

      Dincolo de scenariu a carui secta si personaj principal malefic par sa fie aterizate dintr-o nuvela a lui Dan Brown, ne mai ramane o recreere extrem de impresionanta vizual a Londrei de pe vremuri si satisfactia ca am vazut un film ce macar nu ne-a plictisit.

      Un film de actiune decent, ce poate fi recomandat pentru o seara fara mari pretentii...

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      Oscar 2010, Precious (Based on the Novel PUSH by Sapphire) -8/10

      O drama foarte buna, despre o viata chinuita dincolo de orice fel de imaginatie... mai mult un horror decat o melodrama... capabil mai mult sa socheze decat sa ne umple de lacrimi, dar care ne demonstreaza ca orice fiinta umana ce nu si-a pierdut speranta (si care nu a capitulat mioritic) este o comoara pretioasa.
      USA, engleza, 110 min.

      Precious, o adolescenta de culoare... deseori violenta in limbaj si in raport cu ceilalti... deloc stralucita la invatatura (cu exceptia matematicii), si la a doua sarcina... are parte de o a doua sansa, la o scoala speciala in care cursurile se fac putin mai diferit, sub auspiciile extrem de inspiratei profesoare Ms. Rain.

      Treptat cosmarul permanent in care traieste Precious, incepe sa se destrame... si lumina sperantei sa deschida treptat un film extrem de intunecat ce ne demonstreaza inca odata ca mizeria umana este capabila sa creeze cele mai adanci si infricosatoare cosmaruri. Pana la urma aflam ca si mama ei, Mary (jucata fara cusur de Mo'Nique) principala persoana ce o abuzeaza crunt (cu un comportament monstruos), se dovedeste a fi o victima (deloc inocenta) a unor circumstante asupra carora nu detine controlul si ca pana la urma exista speranta chiar si in cele mai disperate circumstante.

      Filmul este extrem de intunecat, brutal si violent... fiind o reprezentare fidela a unei realitati pe care alegem prea des sa o ignoram. Drama lui Precious nu ne emotioneaza si nici nu ne face sa plangem deoarece e una trasata si descrisa cu realismul cinic cu ne-au obisnuit stirile...insa privim la ea cu atentie (si oroare) la fel cum incetinim ca sa privim carnagiul unui accident rutier. Oare putem invata ceva din aceasta poveste?

      Scenariul, rolurile si atmosfera acestui film reprezinta mari plusuri ale unei pelicule ce se poate lauda cu multe atuuri, ce o fac demna de o recomandare din toata inima... impofida subiectului extrem de dificil. Se merita vazuta!

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      Oscar 2010, Julie & Julia -6/10

      Maryl Streep si rolul sau exceptional (jucat cu un accent perfect) reprezinta singurele motive pentru care aceasta epopee culinara se merita a fi vazuta. Restul filmului e de o banalitate crunta... mancarea nu ne inspira (si nici nu ne face gura apa), legatura emotionala cu personajele si povestea lor este nula... iar la final ne simtim inselati, incheierea nu ne aduce nici macar o conversatie intre Julie si Julia.
      USA, engleza, franceza, 123 min.

      Filmul acesta are atat de multe defecte si problema, incat pare ca productia lui are ca singur scop rolul lui Maryl Streep (restul rolurilor sunt sterse si bidimensionale).

      Avem parte de doua povesti complet separate (de timp, spatiu, calitate si joc actoricesc) ce nu au ca element comun decat mancarea (si retetele frantuzesti), si care nu se intalnesc cu adevarat niciodata. Paralelismele dintre povesti (ce au rolul de a introduce numeroasele flash-forward-backward...forward-backward... uhhhh) sunt artificiale si nu reusesc nici o secunda sa inchege un scenariu cusut cu ata alba.

      Jumatatea cu Julia Child, e cu mult superioada, chiar daca viata acesteia nu e cu nimic spectaculoasa astfel incat sa merite ecranizarea.... in schimb jumatatea cu Julie Powell este jenant de proasta... un fel de rom-com cu mancare, ce ar fi promis mult mai multe (povestea reala a celor cinci sute si ceva de retete facute intr-un an de zile, putea sa genereze un film de sine statator).

      Mai ales finalul este extrem de dezamagitor, si ne lasa cu un gust... lung si amar de teapa: tocmai am vazut doua filme scurte de 50 minute, facute bucati si pastate neispirat.

      De evitat, cu exceptia celor ce stiu sigur ca vor sa il vada (rolul lui Maryl Streep, fani ai Julia Child.... si toti cei innebuniti dupa retete si mancare)

      Citeste tot articolul si Comentariile!

      02 februarie, 2010

      Filme de Oscar 2010, lista de vizionari

      A mai ramas putina vreme pana pe 7 Martie atunci cand vom afla parerea Academiei americane de arte si stiinte cinematografice cu privire la cele mai bune filme ale anului 2009... si foarte multe filme de vazut.

      Filmele cu link (si in albastru)... sunt vazute, si puteti afla cam cu ce se mananca, pe restul o sa incerc sa le vad in urmatoarea luna.

      MARATONUL INCEPE!

      Avem  9 nominalizari pentru: Avatar si The Hurt Locker (il prefer pe al doilea)

      8 nominalizari pentru Inglourious Basterds (yupee!!!)
      6 nominalizari pentru: Precious si Up in the Air (filme bune, serioase despre lumea in care traim)
      5 nominalizari: Up (yupee!!! un alt film grozav)
      4 nominalizari pentru: District 9, Nine si Star Trek (2 SF-uri bune si un muzical slab)

      (vazute si comentate)


      Trebuie sa vad marea majoritate a filmelor cu (Acum sunt vazute si comentate aproape in totalitate):
      Mai sunt si o serie de filme cu o singura nominalizare:

      Julie -Julia pentru rolul grozav facut de Meryl Streep
      The Lovely Bones pentru rolul lui Stanley Tucci
      In the Loop – scenariu
         
      2 animatii: 
      •   Coraline
      •   The Secret of Kells
         
      Filmele straine (tot timpul niste bijuterii, mult peste productiile americane)

      Cel mai bun documentar:
      •    Burma VJ
      •    The Cove
      •    Food, Inc.
      •    The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers
      •    Which Way Home
      Urmeaza sectiunile "ciudate" (filmele sunt extem de dificil de obtinut /vizionat)

      Cel mai bun documentar scurt-metraj

      •     China’s Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province
      •     The Last Campaign of Governor Booth Gardner
      •     The Last Truck: Closing of a GM Plant
      •     Music by Prudence
      •     Rabbit à la Berlin
      Cel mai bun scurt-metraj (fictiune)
       
      •     The Door
      •     Instead of Abracadabra
      •     Kavi
      •     Miracle Fish
      •     The New Tenants
      Cel mai bun scurt-metraj (Animatie) 

      •     French Roast
      •     Granny O'Grimm's Sleeping Beauty
      •     The Lady and the Reaper (La Dama y la Muerte)
      •     Logorama
      •     A Matter of Loaf and Death
      Filme obscure, cu nominalizari la fel de obscure

      Paris 36 (Faubourg 36) – pentru cantec original
      Transformers: Revenge of the Fallen – mixaj audio
      Il Divo – machiaj

      Urmatoarele doua, nominalizate doar pentru costume:
      • Bright Star
      • Coco Before Chanel 
      THE END
        

      Citeste tot articolul si Comentariile!
       
      Creative Commons License
      This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.