Machete (2010) - 8/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

16 octombrie, 2010

Machete (2010) - 8/10

“Rodriguez nu se dezminte şi ne oferă un nou film sucit, ridicol şi totuşi grozav distractiv. Răzbunarea lui Machete e violentă, sângeroasa, amuzantă…şi incitantă. Totuşi acest super film de categorie C are o singură hibă, una mare de tot: trailerul era de vreo 10 ori mai mişto!”





Machete a fost la început doar un fake-trailer în “Grindhouse”, însă un trailer atât de bun încât merita să promoveze un film indiferent de cât de prost ar fi fost acesta. Trailerul e genial… de o originalitate demenţială ce pare imposibil de egalat într-un lung metraj.


În aceste condiţii Robert Rodriguez reuşeşte să nu ne dezamăgească complet, reuşind să închege cu originalitate şi pasiune un film în care să se reflecte toate promisiunile trailerului... şi aduce destulă inovaţia premisei astfel încât poanta "super-agentului mexican" să nu expire complet pe parcursul filmului.

Problema e că Machete e un picuţ cam lung... şi nu destul de exagerat în exploatarea neruşinată (în cel mai bun sens al cuvântului) a subiectului aşa ca senzaţia de: "e atât de rău încât e bun" să fie una care să ne dea peste cap (aşa cum de exemplu se întâmpla în Borat).

Chiar dacă mi-aş fi dorit ca Machete să nu depăşească 90 de minute... sunt destule elemente delicioase de umplutură: o satiră ascuţită a felului în care sunt trataţi mexicanii în SUA, un Robert de Niro... super (dar care nu fură show-ul), Stevan Segal în primul rol negativ pe care îl văd (şi îi stă super... chiar şi atunci când îşi auto-parodiază filmele)... şi abonata închisorilor Lindsay Lohan cu un rol de "No comment"!

Machete (Danny Trejo) e însă regele filmului... un adevărat Shaft al zilelor noastre care respectă perfect reţeta: puternic, inteligent, sexy, dur, dornic de răzbunare dar şi de dreptate... şi care pare capabil să ridice moralul şi părerea de sine a minorităţii mexicane din State.

Poate că neaşteptata (dar justa) dorinţă a lui Rodriguez de a atrage atenţia în mod serios asupra retoricii populiste şi tâmpite ale politicienilor de dreapta din state... face ca filmul să se ia câteodată prea în serios, ceea ce reduce mult din farmecul nevinovat al unei poveşti ce ar fi trebuit să fie doar despre: acţiune, violentă, sânge şi sex.

!ATENTIE! Machete se recomandă din toată inima doar posesorilor de cromozom Y. Vizionarea alături de prietenă, amantă, nevastă... etc e o idee bună, doar atunci când iniţiativa aparţine lor. Violenţa exagerată şi excesul de sânge poate să nu fie pe gustul celor cu stomacul sensibil (sau fitze la cabină).

5 comentarii:

Unknown spunea...

Un film teribil de distractiv pentru cineva care stie cine e Rodriguez sau cum sint facute filmele de actiune in America Latina. Cei care vor un film care are sens si nu inteleg referintele sint invariabil dezamagiti.

Cea mai tare scena: Danny Trejo cu mama si fiica in piscina in timp ce se aude pe fundal cea mai manelista voce cintind "Machete, Machete, Machete, Macheteeeee".

health spunea...

o sa incerc sa il vad si revin cu impresii dupa aceea.
ca recomandari suna bine... acu sa vedem si realitatea ce ne ofera

danezia spunea...

@Siderite, poti sa imi dai niste titluri de filme de actiune sudamericanos. Ma faci curios...

Unknown spunea...

Oh, vorbesc de ce prindeam cind ma uitam la TV cind eram mic. Ceva gen filmele de pe KanalD cu putin din violenta filmelor kung-fu mai vechi si cu fundal de manea.

danezia spunea...

nu stiu de ce dar suna tare interesanta descrierea. Am o slabiciune pentru filmele atat de proaste incat sunt bune...

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.