Män som hatar kvinnor /The Girl with the Dragon Tattoo -9/10 ~ Ultimele Filme vazute de DANEZIA

27 iunie, 2010

Män som hatar kvinnor /The Girl with the Dragon Tattoo -9/10

Un super thriller... o adevarata bijuterie de film ce te face sa il urmaresti cu sufletul la gura, pana la capat, fara sa regreti cele peste doua ore si jumatate de imersiune totala intr-o poveste ce are de toate (inclusiv violenta, scene SM... si tot felul de alte chestii mai grafice)!

Coproductie Europeana; suedeza 180 min.

Oare ce se poate ascunde sub aparenta civilizatie... liniste, curatenie si corectitudine tipic Scandinava? Poate o serie de secrete si inimaginabile cosmaruri... gata sa fie descoperita de oricine incearca sa priveasca mai departe de frumuseatea rece, sterila si dezolanta a peisajului inghetat.

Recunosc ca nu am dat mari sanse filmului de a ma tine treaz... dupa primul sfert de ora, insa perfid... si insesizabil povestea a inceput sa imi acapareze interesul... facandu-ma sa regret ca nu am vazut mai devreme aceasta bijuterie de film.

Sufletul acestui film cu un profund mesaj feminist (titlul original se traduce "Barbati ce urasc femeile") este reprezentat de neasteptata eroina, Lisbeth (mult gotic si multe tatuaje)... mai ales daca avem in vedere ca mare parte din structura povestii se cladeste  pe investigatia lui Mikael, jurnalistul in dizgratie ce isi doreste sa puna ceva bani deoparte intainte de a isi ispasi pedeapsa pentru calomie.

Logica interna  ar fi dictat, in mod normal, o mai mare atentie pe Lisbeth (personaj cu mult mai interesant si fascinant si retrogradarea a lui Mikael (banal si plictisitor) pe un plan secundar... lucru ce nu se intampla si da un sentiment de neomogenitate si contrangere artificiala atat a filmul (destul de lipsit de sclipire in lipsa lui Lisbeth) cat si a superbului rol facut de Noomi Rapace...

Fara a mai continua sa despic firul in patru, pelicula este fascinanta... te provoaca, te surprinde... te inspaimanta si te tine in suspans.... insa poate cel mai important... detaliile, claritatea si abundenta de elemente bine gandite ale scenariului te fac sa simti... ca totul e realitate... si ca frica e reala. Ori pentru mine asta inseamna ca filmul e o mare reusita!

Recomandare fara rezerve.... de vazut, savurat si admirat cat mai repede... inainte de extrem de probabilul remake Hollywoodian!

3 comentarii:

Unknown spunea...

Te-ai intors! :)
Tocmai am terminat de vazut si eu intreaga trilogie si pot sa spun ca amindoua personajele ramin principale. Fiecare parte intra insa intr-un alt genre de thriller, asa ca s-ar putea sa fii ori surprins ori dezamagit de celalalte doua.

danezia spunea...

mersi... de avertizare! O sa vad daca ma grabesc sa vizionez si celelalte doua parti...

me spunea...

Iti povesteam zilele trecute de cartile din seria Millennium
uite si link-ul spre editura:http://www.edituratrei.ro/vendor.php/Larsson_Stieg/448/

la mine sunt pe lista de must read si apoi la must see :)

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.