31 martie, 2009

(2002) Kinsey - 8/10

Cateodata filmele sunt bune... nu neaparat din cauza valorilor artistice sau de productie, ci pentru povestea pe care o scot la lumina... asa cum cateodata adevarul si simpla realitate, sunt mai interesante si fascinante decat orice mit. Cam asta e povestea lui Alfred Kinsey, genial entomolog si biolog ce va ramane in istorie... nu pentru relizarile sale stiintifice, ci pentru primii pasi indrazneti pe terenul atat de tabu al cercetarii sexualitatii umane.
Alfred Kinsey a studiat zeci de ani viespi, a colectat sute de mii de exemplare, si a scris poate cele mai complete lucrari stiintifice referitoare la subspecia americana asupra careia s-a aplecat prin cercetari meticuloase.... si tot ceea ce a reusit sa obtina au fost cateva titluri academice si sa isi plictiseasca audienta. Probabil lucrarile lui despre viespi ar fi strans si acum praful prin Biblioteci daca dl Kinsey nu si-ar fi descoperit si un al doilea interes si talent....

Rezultatul, rapoartele Kinsey:
  • Sexual Behavior in the Human Male (1948)
  • Sexual Behavior in the Human Female (1953)
ce nu au fost traduse nici pana astazi in medievala, inapoiata si teocratica Romania, in care amendamentele la buget se fac pentru constructia de biserici.

Chiar daca cu destule probleme la categoria rigurozitate stiintifica, si unele dubii asupra numerelor, cartile lui Kinsey au fost un bestseller si au transformat societatea americana eliberand de multe prejudecati lumea vestica.

Rapoartele Kinsey sunt efectul si nu cauza "decaderii" morale a societatii vestice si ideea ca cercetarea unor subiecte tabu... incurajeaza deviatiile sexuale poate fi echivalata in logica cu legatura intre indoctrinarea ortodoxa si violenta familiala, asupra copiilor, violurile sau consumul de alcool. (cum un popor eminamente credincios poate detine astfel de recorduri la criminalitate minora si violenta asupra femeilor sau copiilor ramane un mister deocamdata).

Acum o sa spun cateva cuvinte si despre film:

E simplu, dar puternic... si in mod suprinzator rolul cel mai bun nu e cel jucat de Liam Neeson (bunul Dr. Kinsey) ci de o excelenta Laura Linney, sotia ce rezista atat de plictisitoare... si apoi tumultoase vieti a lui Kinsey.

O productie biografica reusita, ce o sa deschida si astazi multi ochi "larg inchisi", o sa starneasca destule curiozitati si o sa aiba putere sa socheze destul, mai ales intr-o tara in care revolutia sexuala nu a trecut inca de stadiul ridicolelor exagerari in mediul urban (sau la TV) si de abuzuri aleatorii asupra femeilor, minorilor sau a animalelor domestice in mediul rural.

Citeste tot articolul si Comentariile!

(2002) Secretary (Secretara) - 9/10

Pentru mine comediile romantice reprezinta in mod obisnuit porcarii siropoase ce se intrec in a fi cat mai previzibile, kitchoase si pline de clisee.... ori Secretary nu e chiar asa. Faptul ca "romantismul" e putin mai kinky la mine... e desigur o explicatie.

Chiar daca un picut mai deosebit (1 sau 2 scene mai speciale), filmul asta merge pentru oricine nu traieste cu capul in cutie sau.... intoarce privirea la comanda imediat ce vede orice ar putea sa ii deregleze viziunea perfecta si pura asupra lumii si a iubirii.

Un nene foarte istet (despre care o sa vorbesc in urmatorul review) a demonstrat in anii 50, ca normalitatea e doar un mit... mai ales si cand vine vorba de sexualitatea umana reala, si e tot timpul o bucurie sa vezi un film care se abate de la mituri si de la norma pentru a explora un pic de realitate alternativa.

Lee Holloway se simte captiva in aceasta lume superficiala si alege o metoda foarte "emo" (pun intended) pentru a se elibera din cand in cand..., nu are viitor, nu are pentru ce trai... pana cand se angajeaza ca secretara (o fundatura de job, lipsita de orice perspective... by the way, oricat de assistent manager ar suna in ziua de astazi) pentru un avocat, Mr. Grey, ce tocmai a reusit sa evadeze dintr-o relatie cu o femeie extrem de puternica si dominatoare. Relatia dintre sef si secretara... se aprinde repede... arde vijelios si are un superb happy end odata ce Mr. Grey renunta la a se lasa dezgustat de propria sa transformare si de iluzia normalitatii... pentru a lasa cale fericirii.

Producatorii de mizerii romantice pe banda rulanta.... si consumatoarele fidele nici nu stiu ce pierd.

Citeste tot articolul si Comentariile!

The Curious Case of Benjamin Button (Strania poveste a lui Benjamin Button) - 8/10

Iti trebuie ceva tupeu ca sa realizezi un film anapoda, iar "retrogradul" caz al lui Benjamin Button ofera destule fastaceli care demonstreaza ca tupeul nu inseamna neaparat inventivitate sau talent.
Planetele retrograde sunt planetele aflate la exteriorul orbitei Pamantului ce au momente in care aparent se opresc in miscarea lor printre constelatii... pentru ca apoi sa o ia innapoi.

Pana la "descoperirea" realitatii ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui, si nu e centrul universului... aceasta miscare era explicata prin tot felul de giumbuslucuri si reprodusa in modelele planetare prin complicate masinarii cu zeci de rotite zimtate.

De asta faptul ca "Benjamin Button" evolueaza retrograd in film (in timp ce de fapt personajul merge in mod clar inainte) nu ma impresioneaza cu mai nimic si nici nu ma face sa cred ca filmul e mai complex sau "cultural". Dimpotriva mi se pare putin idiot sa ai o mica parte a povestii care sa se lupte tot timpul impotriva curgerii firesti a filmului.

Pe de alta parte, fara anormalitatea personajului principal.... trebuie sa recunoastem ca filmul ar fi fost banal... si lipsit de toate oscarurile pentru machiaj si efecte speciale.

Complexitatea artificiala ce sacrifica logica interna a filmului nu e o mare realizare ci un defect... ce saboteaza rolul surprinzator de bun al lui Brad Pitt. Si oricat de impresionanta ar fi atmosfera, cadrele, si oricat de impresionant ar fi filmul.... lupta e pierduta cand scenariul e atat de linear si lipsit de imaginatie.

De fapt am fost impresionat de singurele momente in care filmul nu lupta cu el insusi... cele din spital cu atat subtila dar amenintatoare apropiere a uraganului Katrina. Mai mult din asta... (si o prezentare mai neconventionala a unei povesti neconventionale) si mai putina aberatie fantasy si exces de efecte speciale ar fi rezultat intr-un film cu adevarat bun

Citeste tot articolul si Comentariile!

(1982) The thing (Creatura) - 9/10

Minus cateva efecte speciale depasite, acest film sangeros si infricosator cu draci e tot ceea ce iti poti dori de la un film horror.
Din cand in cand mai toti ne dorim sa vedem un film care sa ne starneasca cele mai primitive emotii si senzatii (adica sa ne sperie bine de tot), dar ce te faci cand ofertele actuale de filme horror sunt productii ridicol-jenante?

Apelezi la un film clasic... iar The thing (1982) e chiar mai clasic decat clasicul (1951 parca) pe care il "remaikuieste" (TM).

Locatia si scenariul sunt plauzibile.... Antartica, izolare totala, o creatura extraterestra capabila sa imite orice e viu... paranoia, intuneric.... mult intuneric, nu de alta dar vine si noaptea aia de 6 luni de zile. Uhuhu!

"Problemute": cateva efecte speciale "amuzante" si unele momente cam lente.

In rest super atmosfera infricosatoare si paranoia sa fie!

Citeste tot articolul si Comentariile!

Taken (Teroare in Paris) - 6/10

Idea in sine... si personajele sunt atat de incredibile (in sensul de ireale) incat poate filmul s-ar chema mai potrivit "putoare in paris". Pe de alta parte Luc Besson are o lunga istorie de a participa in realizarea unor filme proaste de cea mai buna calitate... si al naibii de distractive.

Creierele la congelator.... si REVENGE!

Da... recunosc ca mi-a placut filmuletul. Mi-a adus aminte de anii 80, de eroi de actiune capabili sa salveze lumea si sa se bata cu toti raii de pe lume, de scenarii subtirele si pline de clisee ce trebuie doar sa serveasca ca pretext pentru cafteala si actiune cu o viteza infernala.

Logica, coerenta... who gives a f***, razbunare vrem... de razbunare avem parte.

Liam Nesson ca fost agent CIA capabil sa distruga toata armata Nord Coreana cu o mana si sa il prinda pe Bin Laden cu cealalta, simply rulez...

In rezumat, filmul asta o sa transforme orice seara intr-una distractiva. Popcorn sa fie... nu de alta dar in lipsa de activitate (mestecat) creierasele ar putea sa se atrofieze.

P.S.

tag de Comedie... pentru ca am ras cu ochii in lacrimi la fiecare aberatie.

Citeste tot articolul si Comentariile!

(1959) Some Like it Hot (Unora le place jazz-ul) - 10/10

Relatia dintre frumusetea actritei in rol principal si calitatea unui film e de obicei invers proportionala... dar nu si in clasicul "Some Like it Hot" acolo unde Marilyn Monroe are parte de un rol pe masura, ca unul dintre varfurile unui triunghi romantic-comic de pomina completat cu atata umor de Tony Curtis si Jack Lemmon.
Nu ai nevoie de cine stie ce scenariu complicat plin de filozofii complexe asupra universului si a vietii ca sa faci un film clasic care sa dainuie peste decenii..., e destul sa ai destul umor si curaj pentru a spune o poveste simpla despre cinism, dragoste si supravietuire care sa contina: 2 travestiti de nevoie, caricaturi de mafioti, politisti si milionari, jazz, multe fete si o blonda trasnet.

Rezultatul e o comedie spumoasa... asa cum nu se mai fac in ziua de astazi (si nu o sa se mai faca niciodata... cred), insa si un film inteligent plin de imaginatie si tupeu care sa atinga (fara a deranja sau aprofunda prea mult) cateva idei ce pot parea si astazi extrem de provocatoare pentru o parte din semenii nostrii.

Rasete si distractie garantata... by Danezia

Citeste tot articolul si Comentariile!
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.