28 aprilie, 2007

Hot Fuzz - 9/10

Poate cel mai distractiv film pe care l-am văzut în ultima vreme, o orgie nebunească de violentă inutilă, acţiune şi efecte speciale... condimentate cu un arsenal absolut incredibil de umor genial!.

UK/ Engleza/ min 121

Cam rar se întâmplă să văd un film capabil să mă lase cu gura căscată... iar Hot Fuzz a reuşit această performanţă. Sincer mă aşteptam doar la o altă comedie bazată pe nepotrivirile dintre doi poliţişti cu caractere diferite, însă nu despre asta a fost vorba aici. Am asistat la execuţia publică a Blockbuster-ului american de acţiune.

Britanicii au dovedit a mia oară că pot face, oricând doresc ei, filme care să îl lase pe cei de la Hollywood cu pantalonii jos... si de data asta chiar că „i-au ars”. Grindhouse pare acum doar o extrem de rasuflată glumă proastă cu pretenţii artistice!!!

Ce să mai spun despre Hot Fuzz, astfel încât să vă pregătesc pentru film dar fără a dezvălui prea multe ????...

....ahh da! Nu va miraţi dacă prima lui treime e mai mult o comedie superb scrisă. Urmează partea mediană ce abundă de sinistru... întunecat... mister, macabru şi umor negru, în timp ce finalul e o dezlănţuire nemaipomenită de acţiune şi violenţă gratuită.

Umorul din nou... e posibil să nu fie pentru toate gusturile, însă pentru snobi o singură urare în engleză:

Grow a brain, understand the jokes... learn how to have fun!

Subtitrare aici (sper tare mult să fie o subtitrare decentă… pentru că glumele sunt absolute superbe!!!)

***

RE-RATED * de la extraordinar (10) la excelent (9), deoarece Shawn of the Dead e mult mai amuzant... revin cu un review. Desigur ca partea mediana mai nereusita a filmului si feedbackul vostru au fost argumente la fel de convingatoare.


Citeste tot articolul si Comentariile!

27 aprilie, 2007

Sunshine - 6/10

Dacă poţi ignora premisa poveştii şi utilizarea absolut ridicolă a ştiinţei, filmul ăsta îţi poate oferi o experienţă nemaipomenită, uluitoare din punct de vedere vizual şi dotată cu o atmosferă ce face toţi banii. ÎNSĂ nici cel mai puţin pretenţios spectator, nu poate să nu observe suita de evenimente, cretine şi inexplicabile, ce subminează ultimele două role ale peliculei. Adevărate gigantice idiotenii ce transformă acest superb SF într-un mediocru, dar extrem de visceral, „slasher horror”.

UK/ Engleza/ min 107


Pe la începutul său, Sunshine îţi dă impresia că se pregăteşte să reinventeze genul SF. Imersiunea în poveste e imediată şi poţi pur şi simplu să simţi pe pielea ta tensiunea povestii şi forţa imensă a stelei pe care atât de penibila omenire se chinuie să o ţină aprinsă.

Însă Icarus II (şi odată cu el, întregul film) face o curbă greşită la dreapta atunci când odată cu interceptarea semnalului de urgentă al precedentei misiuni, Icasus I, echipajul decide că o mică vizită (în scop de investigare, salvare, recuperarea unei alte bombe de dimensiune Manhattan-ului...etc... bla, bla) e o idee genială.


Intrăm astfel într-un cerc vicios de greşeli şi decizii eronate (dar şi de diversificare a găurilor din scenariu, al acţiunilor ilogice şi improbabile) ce vor duce la o serie succesivă de morţi violente şi interesante (dar şi la diminuarea continuă a calităţilor filmului).

ATENŢIE: Urmează chestii absolut plictisitoare:

Ce să mai zic de ştiinţa absolut caraghioasă!!! NUMAI CATEVA EXEMPLE... oxigenul OMG! o nava imensă plină cu aer in care nu se găseşte destul oxigen pentru 5 oameni timp de 19 ore (din curiozitate fă un calcul... 5-8 litrii de om /minut). Gravitaţia artificială ce umple până şi părţile din navă ce nu se învârt... şi absenţa incredibilă a efectului gravitaţional al soarelui... sau prezenţa gravitaţiei atunci când bomba e în cădere liberă. Fizică elementară...

Astfel de chestii te fac să îţi dai seama că nu are rost să te documentezi cu adevărat atunci când scrii ceva, cine naiba să observe munca discretă de a face lucrurile plauzibile.

Încep să regret faptul că nu am terminat încă cartea... screw reality!!!

[/chestii plictisitoare]

Subtitrare aici (waiT)

Citeste tot articolul si Comentariile!

26 aprilie, 2007

Mr. Bean's Holiday (Vacanţa domnului Bean / Franch Bean / Bean II) - 7/10

Copii vor fi pur si simplu înnebuniţi de aceasta comedie dulce si agreabila, în care personajul „Mr. Bean” capătă câteva nuanţe umane şi plăcute fără a pierde din ridicolul său... singurul lucru ce tine tot filmul în picioare.

USA/ Engleza/ min 90

Filmul ăsta... la fel ca şi multe din episoadele serialul ce îl are ca erou pe Mr. Bean, ştie cum să provoace umorul fără prea multe cuvinte. E până la urmă un superb omagiu adus filmului mut, în care situaţiile şi mimica făceau toţi banii, şi o extrem de incisivă critică adusă „pretenţiozităţilor” cinematografiei de artă moderne.

E până la urmă un film simplu ce nu o să rupă gura târgului prin originalitate sau hohote de râs... naiv şi prostuţ până în pânzele albe... îngreunat de puţină melodramă, dar care funcţionează extrem de bine! Mi-e unul mi-a plăcut la nebunie... cu toată atmosfera greoaie şi dulcegăroasă. (nu va lasati inselati de trailer... filmul e un pic "mai la sentiment" :p)

Glumele sunt ok... însă nu sunt destul de EVIL iar Franţa din film arată chiar ca o chestie din cărţi poştale. Şi dacă tot e un film de vacanţă... Mr. Bean ne dezamăgeşte şi întâlneşte o tipă super ce chiar îl place şi cu care pare să se înţeleagă în limitele normalului!

Subtitrare aici

P.S. Filmul a făcut o căruţă de bani, înainte de lansarea în statele unite! 100 mil. $... se pare că a avut success la public!


Citeste tot articolul si Comentariile!

25 aprilie, 2007

Disturbia (Suspiciunea) - 7/10

Filmul ăsta plin de clişee reuşeşte sa fie nemaipomenit de distractiv, chiar daca scenariul fura cu neruşinare din clasicul „Rear Window”. Suspansul se acumulează treptat si culminează intr-o serie nemaipomenita de sperieturi si de momente pline de tensiune, in timp ce pe fundal se desfăşoară o dulce, frumoasă dar cam improbabilă idilă romantică.

USA/ Engleza/ min 104

Chiar daca sta cam slab la capitolul subtilitate si coerenta, Disturbia compensează serios prin senzualitate, farmecul irezistibil al poveştii şi prin realizarea vioaie şi plină tinereţe ce o sa îl facă atât de accesibil şi de pe placul adolescenţilor (de toate vârstele).

Un excelent thriller cu clare accente de horror ce o sa va tina lipiţi de scaune si cu ochii aţintiţi de ecran. Un film extrem de distractiv si de palpitant, o recomandare sigură pentru o seară de distracţie. Păcat de unele momentele prea copilăreşti... şi de începutul filmului ce nu te lasă să speri la prea multe.

Apropo de momente copilăreşti... era neapărată nevoie de ultimele cadre din film?... aşa se face praf o notă de 8, perfect meritată!

În rezumat: o producţie ce combină într-un mod interesant doua faţete cam incompatibile: genul idiot, tampiţel dar bestial de amuzant al filmelor cu adolescenţi... si o extrem de bine realizată atmosferă de thriller de mare clasă, ce pare să fie de pe o alta planetă: întunecată, apăsătoare... înfricoşătoare şi al naibii de credibilă.

Subtitrare aici (Softpedia)


Citeste tot articolul si Comentariile!

Filme noi in Box-Office (23 aprilie).

Top 10 Incasări, Saptamana 16-22 Aprilie.

Se pare ca filmul inspirat dupa clasicul Rear Window al lui Hitchcock, a rezistat pe locul I, doar pentru celelalte lansari nu au reusit sa atate interesul spectatorilor.

1 Disturbia (2007) $13M Thriller

2 new Fracture (2007) $11M Thriller, Drama

3 Blades of Glory (2007) $7.68M Comedie, Sport

4 new Vacancy (2007) $7.6M Horror, Thriller

5 Meet the Robinsons (2007) $6.97M Subtitrare aici Animatie, Familie

6 new Hot Fuzz (2007) $5.85M 8,2/10 88% !!!! Subtitrare aici Actiune, Poliţist

7 Are We Done Yet? (2007) $5.18M Subtitrare aici Comedie (Uber-LAME)

8 new In the Land of Women (2007) $4.71M Comedie, Romantic, Drama

9 Perfect Stranger (2007) $4.1M Drama, Thriller (LAME)

10 Wild Hogs (2007) $2.82M Subtitrare aici Actiune, Aventura


Mi-au atras atentia Hot Fuzz, Fracture, Vacancy si Disturbia!

In schimb Are We Done Yet? pare sa fie un film incredibil de prost. O nota de 1.9 (9%) spune multe.

Pentru saptamana asta... nici o lansare mai interesanta, insa ma astept ca Hot Fuzz sa isi revina si sa ajunga pe locul 1.

Pentru mai multe info:

IMDB / Rotten

Citeste tot articolul si Comentariile!

24 aprilie, 2007

TMNT (Teenage Mutant Ninja Turtles) - 6/10

Stilul vizual remarcabil, atmosfera sumbră şi scenele de acţiune extrem de bine realizate sunt singurele lucruri bune ale unui film ce nu e nici distractiv, nici amuzant şi sub nici o formă profund. Cu aşa replici nătângi şi poante afumate... nu se putea face mai mult.

USA/ Engleza/ min 87

Daca la începutul anilor 90, ţestoasele ninja şi „filmele cu karate” făceau ca sălile de arte marţiale să geamă de lume... TMNT nu îi va face pe copii de astăzi nici măcar să reţină care dintre ţestoase e Leonardo si care e Michelangelo.

Nu e neaparat un film prost (animaţia e excelentă... cu excepţia unor personaje umane), însă e un film lipsit de originalitate pe care o să îl uiţi repede. De altfel sunt sigur că nu o să mai ai nevoie să îl mai vezi a doua oară chiar dacă ai fost odată un fan al celor patru eroi mutanţi, verzi şi tare caftitori.

Zero emoţii şi zero nostalgie... lipseşte Shredder şi avem în schimb o poveste despre nemurire cu monştrii şi un portal către altă lume...ce e prea al naibii de serioasă şi nu se potriveşte deloc cu stilul ieftin şi lipsit de complicaţii al ţestoaselor.

Iar când singurul moment ce e irezistibil de amuzant este cel în care „Casey” apare la „poarta” lui Winters purtând capul ăla imens de ţestoasă, nu trebuie să fii un geniu ca să îţi poţi da seama că filmul ăsta are o problemă serioasă.


R.I.P. Ninja Turtles... şi nu mai reveniţi niciodată printre noi! (don't worry... nobody dies. This is a KID-SAFE movie)

Subtitrare aici


Citeste tot articolul si Comentariile!

20 aprilie, 2007

Grindhouse (Grind House !?) -9/10

Un extrem de inteligent si plin de umor triumf al kitch-ului si prostului gust asupra normalului şi a banalităţii. Un distilat al tuturor esenţelor minunate si exotice, ce fac ca un film sa fie bun, doar pentru ca e incredibil de prost. Un ironic omagiu adus filmelor de categoria B de dinaintea erei VCR/CD/DVD materializat prin doua viziuni complet diferite.

USA/ Engleza/ min 191


  • Machete, un trailer (fals desigur) ce parodiază cu un umor si o forţă irezistibilă recentul „Shooter” păstrând inconfundabila atmosfera de ani 70 şi a cărui replică nemaipomenita "They fucked with the wrong Mexican" devine CLASICĂ INSTANEU!

1. Planet Terror 9/10.(chiar 10/10!)


Robert Rodriguez realizează un lucru fantastic... un film de categoria B cu efectele speciale ale unui blockbuster. O orgie perversa de sânge, sex şi violentă de proporţii inimaginabile dotata cu toate accesoriile... pelicula zgâriată, sunet de calitate oribilă şi la volum maxim... erori de sincronizare si momentul genial al bobinei lipsa a filmului ce iţi pune serios mintea şi imaginaţia la contribuţie.

In rest distracţie la greu şi la un nivel ce face cu adevărat cinste filmelor cu zombies ale lui George Romero: acţiune nebuna, puroi, sânge si corpuri explodând peste tot. Ce sa mai zic de nepreţuita referinţa la Osama... faza cu fierăstrăul electric sau faptul ca bieţii zombie nu sunt chiar nişte chestii inconştiente (really twisted if you would spend any time thinking about it).

  • Werewolf Women of the S.S, înca un trailer... ce reuşeşte sa atingă culmea prostului gust cu atâta forţă încât ori o să rămâi blocat, ori o sa izbucneşti in convulsii necontrolate de râs.

  • Don't, cel mai prost trailer din Grindhouse, funcţionează la început... dar devine rapid repetitiv şi enervant!

  • Thanksgiving, o ultimă explozie de violentă necontrolată ce te aduce deja pe culmile acestei experienţe pregătind...

2. Death Proof 8/10 (la a doua vizionare 9).

După atâta distracţie simplă şi directă filmul lui Tarantino reuşeşte pentru o mare parte din prima lui jumătate să te facă să vrei să dai „Forward”... Capul o sa înceapă să te doară rapid de toată gâlceava şi bârfa ce emană din respectivele fete şi o să te plictiseaşti la nesfârşit. DAR!!! Tarantino nu se poate abţine şi încalcă toate convenţiile genului pe susţine că îl parodiază aici şi utilizează extrem de inteligent şi diabolic de genial dialogurile banale (lucrurile devin foarte clare daca revezi filmul).

Death Proof nu este un film de categoria B propriuzis, ci o tentativă serioasă la un film „classic” şi ultima jumătate a filmului îţi rezervă o surpriză nemaipomenită... atunci când ai parte de cea mai bună urmărire cu maşini din istoria cinematografiei.

Astfel acţiunea pură, adrenalina şi violenţa revin in forţă şi îl salvează pe Tarantino. (ritmul lent de la inceput, reluarea glumei cu bobina lipsă... te fac să îţi pui serios intrebarea daca omul nostru a înteles ce are de făcut aici).

În rezumat cele două metode total diferite prin care se poate faca un film, atat de prost încât să fie bun, sunt încununate de succes. PT este incredibil de distractiv, pentru că e direct şi lipsit de orice subtilitate... DP pe de alta parte se joaca cu mintea spectatorului, este profund şi subtil erotic (spre deosebire de destul de primitiva şi puternica escitare pe care ţi-o dă pelicula lui Rodriguez). Grindhouse=Sange, Actiune, Sex… aşa cum îi stă bine oricărui film ce exploatează curiozitatea noastră înnăscută faţă de aşa ceva.

Desigur că la cele peste 3 ore, filmul ăsta o să eşueze incredibil în box-office. Cu toate astea nu imi fac griji... sunt toate sansele ca el să să devină un „cult classic” ce o să fie urmărit cu placere şi peste 50 de ani.

Intr-un final sunt sigur că Grindhouse o să provoace serioase grimase din partea celor ce se consider stilaţi şi plini de bun gust. Ehh... mai mare dovadă de snobism si superficialitate în gândire... mai rar!

Subtitrare aici (RegieLive)


Citeste tot articolul si Comentariile!

19 aprilie, 2007

(Oldie 2002) Frida -8/10

Totul despre sex... err... comunism si pictură? Oarecum...însă în acelaşi timp doar o poveste despre dragoste în toate formele ei... o poveste despre suferinţă şi adevărata artă ce izvorăşte direct din suflet. Păcat de abordarea superficiala, enervant de pretenţioasă şi lipită conţinut a vieţii tumultoase a Fridei Kahlo. Fanii pictoriţei vor fi puţin dezamăgiţi de precizia contabilă şi de lipsa de fantezie a filmului : (.

USA, Canada, Mexic/ Engleza, Franceză, Rusă/ min 123.

Să nu mă înţelegeţi greşit... filmul e unul bun şi se merită a fi văzut. Însă dacă o să aveţi curiozitatea să aflaţi mai multe despre Frida Kahlo şi o să vedeţi picturile ei... o să întelegeţi că această artistă genială merita un film pe măsura valorii ei. Cel de faţă merge ca o biografie sau ca o introducere menită să stârnească curiozitatea... însă doar râcâie enervant de superficial subiectul.

Iţi dă impresia mai mult de telenovelă tumultuoasă şi nu o explorare serioasă a felului în care se creează adevărata artă. Şi oricât de plăcută şi de frumoasă e vizionarea... nu poţi să nu observi zgârcenia de sensibiliate a filmului.

Cât despre comunism, dacă m-aş fi născut într-o ţară scandinavă sau în America Latină aş fi fost un om cu simpatii de stânga... dar aşa, în ţara şobolanilor rozalii şi al liberalilor europeni cu papion (ce in mod incredibil sunt de dreapta) şi mai ales după vreo 50 de ani de ciumă roşie am... reticenţe. Socialismul a fost în sine o idee bună, dar din nefericire a devenit domeniul populiştilor, tâmpiţilor şi a criminalilor barbari. Vizionari ca Trotsky nu au avut şi nu o să aibă niciodată vreo şansă...

Şi terminând cu politica (sunt sătul de incompetenţii noştii), pot remarca la acest film... extrem de interesantele momente de genialitate ce ne introduc (din nefericire destul de rar) în mintea Fridei. Mi se pare extrem de familiar şi de cunoscut stilul asta de exprimare vizuală... îmi poate cineva spune de ce, şi în ce filme a mai fost folosit?

Desigur nu pot încheia fără să aplaud fără reţineri coloana sonoră absolut superbă. De văzut chiar şi numai pentru ea... restul o sa vină ca un bonus.

Subtitrare aici

Citeste tot articolul si Comentariile!

Bridge to Terabithia (Podul catre Terabithia) -7/10

O poveste nemaipomenit de trista despre puterea prieteniei, ce încearcă din răsputeri sa arate ca adolescenţii de astăzi nu sunt doar nişte capete seci cu o viziune superficiala asupra vieţii. Partea nasoala e ca filmul are tocmai o astfel de viziune si se foloseşte de ceva trucuri ieftine pentru a-şi scoate mesajul din banalitate şi mediocritate.

USA/ Engleza/ min 95

E posibil ca trailerul o sa vă lase cu impresia că o să vedeţi o imitaţie ieftină după „Cronicile din Narnia” nimic mai departe de adevăr... cel mult avem parte de o versiune LITE a „Labirintului lui Pan” , aceeaşi idee (bună) puţin reciclată şi curăţată de sânge şi violenţă... astfel încât să fie accesibilă copiilor şi publicului în general înclinat spre filmele de familie. Personal mie nu îmi plac deloc astfel de încercări... chiar daca îmi aduc aminte de filmele pline de suflet ale celor de la Disney... de pe vremea când nu erau doar o corporaţie flămândă după profit.

În cazul de faţă povestea este cam artificială în realizare... AnnaSophia Robb şi Josh Hutcherson sunt totul... numai nu genul de copii paria. Sunt deştepţi, frumoşi...err.. sensibili şi o sa creeze tot felul de vise pline cu prostioare pentru toţi adolescenţii(le) ce o sa vadă filmul.

Ce-a dea treia problemă este ca filmul e banal şi prostuţ până la bomba lacrimogenă ce reuşeşte într-un final să transmită mesajul său despre frumuseţea prieteniei adevărate şi să dea semnificaţie şi adâncime titlului...

Numai bun de testat odraslele cam de la 12 ani in sus... daca vor înţelege vreo ceva din el şi nu vor adormi pe la jumătate... sincere felicitări!

Subtitrare aici


Citeste tot articolul si Comentariile!

16 aprilie, 2007

Painted Veil (Valul Pictat) -7/10

Totul despre cum o extrem de „romantica” epidemie de holera, poate sa înfiripe adevărata dragoste între doua suflete ce ajunseseră să se urască de moarte, intr-o China la început de secol XX ce e la o era depărtare de gigantul economic de astăzi.

USA/ Engleza/ min 125

Cred ca fiecare bărbat ajunge sa cunoască cel puţin odată in viata acea femeie extrem de aiurită căreia să i se potrivească o astfel de lecţie de viată. Insă cred ca ştim prea bine că prea puţine merită cu adevărat efortul de a le fi dovedit cat sunt de prostute... (oricum nu mai suntem in anii 20 si in ziua de astăzi unei astfel de idioate superficiale poţi doar sa ii iei înapoi Porche-ul Cayenne).

Dar pentru cei ce sunt tentaţi sa se îndrăgostească iremediabil de o femeie ce nu prea e interesată (reţeta clara pentru un dezastru) si sa ii câştige pana la urma dragostea... o avertizare: epidemiile de holeră nu sunt la îndemâna nimănui... si oricum rezultatul final oricum nasol. (dap... sunt un romantic incurabil)

Trecând la film, povestea e destul de captivanta insa nu are nimic cu adevărat deosebit in ea. Scenariul se limitează la a urmări unul dintre acele romane de consum ale lui William Somerset ce i-au adus respectivului tip o groaza de bani (prin anii 30). Aşa ca e cam lipsita de imaginaţie, se târâie in ritm de melc... si e nemaipomenit de previzbil (dar vizionarea e pana la urma una plăcută).

Naomi Watts face un rol excelent... insa in rest prestatii mediocre si din nefericire imaginile superbe cu o China rurala de o frumusete ireala, ignora pur si simplu adevărul geografic cu vreo 2000 de kilometrii.

Subtitrare aici


Citeste tot articolul si Comentariile!

13 aprilie, 2007

Shooter (Lunetistul) -6/10

Nici macar un scenariu scris cu picioarele nu poate dilua placerea simpla dar sincera de a vedea creieri zburati in toate directiile, explozii babane si carduri de impuscaturi. Ce pacat ca povestea evolueaza din idiotenie in idiotenie...

USA/ Engleza/ min 124

Asadar, asa arata un thriller distractiv, numai bun sa destinda o seara plictisitoare. Mai ales ca nu e nici un pericol ca acest film sa solicite creierasul in pofida povestii pline de conspiratii si revelatii politice.

Nasol e ca nimic nu merge in pelicula asta in lipsa impuscaturilor, scenariul e cretin... iar bietii actori joaca niste roluri incredibil de tepene, ce te fac pur si simplu sa te doara in paispe de cum se termina totul.

De maine in cinematografe (13 aprilie), si cred ca se merita vazut. Pana la urma e doar un film fara pretentii care face tot ceea ce promite... un lunetist care impusca oamenii rai!! Ura!!! (mie unul mi-a placut filmuletul... )

Subtitrare aici


Citeste tot articolul si Comentariile!

06 aprilie, 2007

Zodiac -9/10

Pentru fanii joii de „Crime night” de pe Discovery, filmul asta e indeplinirea unui vis. Un thriller al carui scenariu captivant si extrem bine scris face dreptate perimatei expresii „based on true events” (bazat pe fapte reale). O compozitie intunecata, plina de tensiune si neliniste... ce poate fi comparata doar cu miticul Seven (se7en).

USA/ Engleza/ min 158

Daca iti propui o seara distractiva, cu un filmulet plin de explozii, urmariri, poante rasuflate, cafteala si ... ahh pachetele de muschi, evita Zodiac. Nu de alta, dar in fiecare saptamana Hollywood-ul se da peste cap incercand sa iti satisfaca poftele... furnizand cate o jumate de duzina de astfel de mizerii.

Insa daca doresti sa vezi un film cu adevarat bun, atunci fa rost de cea mai mare punga de popcorn posibila si de destul material care sa astampere setea si pregatete pentru o lunga si palpitanta calatorie in timp, ce o sa iti pui serios creierasul la contributie.

E adevarat ca filmul e cam lung pentru marea majoritatea a gusturilor, dar e palpitant si plin de continut... fara a isi pierde firul narativ sau sa te bage in ceata. Pana la urma e o poveste reala despre realitate, atat de palpabila, credibila si cu o atmosfera atat de apasatoare incat e imposibil sa nu iti dea deseori fiori reci pe sira spinarii.

Oricum inceputul cu prezentarile extrem de violente (si... ahh... mult prea misto...) ale crimelor o sa iti captiveze imaginatia si o sa iti dea destula motivatie de a urmari restul filmului si de a incerca sa iti creezi propriile idei asupra criminalului.

Pot sa iti garantez totusi ca filmul nu o sa se termine cu un cap intr-o cutie (daca tot e sa vorbim de Seven), si nici nu o sa contina restul exagerarilor ce fac fictiunile atat de placute... asa ca nici vorba de super-politisti sau super-criminali... o sa avem parte doar incompetenta, obsesie, paguboase juristictii asupra bucatelelor din caz si o nemaipomenit de interesanta prezentare a misterului cazului, din punctul de vedere al fortele de ordine dar si al mass-media.

Filmul asta ar fi putut sa fie perfect in lipsa a doua hibe majore:

Finalul e putin cam... ahh... nesatisfacator... insa pana la urma asta e natura cazului ce nici in ziua de astazi nu a fost rezolvat. Si l-as fi lasat sa treaca asa, in lipsa catorva faulturi repetate la logica...

Robert Graysmith, personajul oarecum focal al filmului si autorul cartilor ce au reprezentat sursa scenariului (contributor si major la scrierea acestuia). Personajul e slab conturat pare artificial si nu isi face rolul de ancora a filmului. Motivatiile lui sunt greu de inghitit... nu prea merge atitudinea de „cercetas”. Mi-ar fi placut sa vad mai mult din atitudinea obsesiva de pe final... si o recunoastere a faptului ca pana la urma, misterul lui Zodiac e o cale al naibii de buna de a face o caruta de bani. (e posibil ca filmul sa esueze lamentabil aici)

Nu pot sa inchei fara sa aplaud nemaipomenita recreere a orasului San Francisco din anii `70. E dincolo de orice stereotipuri si te transporta pur si simplu in acele vremuri... si apoi subtilele referinte la acel „ev mediu” de dinaintea computerelor sunt absolut delicioase!!! (si ar mai fi multe de laudat.... insa ma opresc aici)

P.S. desigur filmul se lanseaza in Romania la dreaq in praznic (iunie), insa recomandarea mea e sa asteptati DVD-ul, dk intelegeti ce vreau sa zic!

Subtitrare aici (Mysubtitles.ro >>> subtitrare in engleza, asa poate se pun si traducatorii nostrii la lucru)


Citeste tot articolul si Comentariile!
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.