29 martie, 2007

(Oldie 1972) Солярис (Solyaris / Solaris) -8/10

Deşi unul dintre cele mai bune filme SF făcute vreodată (pur si simplu venerat de majoritatea criticilor de film), Solaris nu prea seamănă a capodopera, nişte momente mai neinspirate si efectele speciale jenante... fac acest film o experienţă dificilă, pentru noi... pământenii.

URSS/ Germana, Rusa/ min 165

Pentru a preveni eventualele atacuri la persoana, o sa încep prin a preciza ca nota 8 desemnează un film „foarte bun”, şi că o să încerc să expun pe larg motivele pentru care am ales să nu mă alătur cohortei ce laudă necondiţionat Solarisul lui Tarkovsky.

In plus mă simt obligat sa îi avertizez pe cei care îşi doresc sa vadă aceasta pelicula, ca trebuie sa se pregătească mental de o experienţa mai deosebita... asupra căreia sa i se dăruiască total. Până la urmă asta e un film rusesc, cu cadre lungi, lente si cuprinzătoare... în care nu te poţi baza pe un montaj alert care să ţină interesul aprins... aşa că dacă ştii că o drama plină de simbolism care urmăreşte efectele explorării spaţiale asupra psihicului omenesc, nu poate să te captiveze... atunci iţi recomand să îţi găseşti orice altceva de făcut şi să nu te plictiseşti de moarte.

Solaris începe extrem de lent... Tarkovsky utilizând nişte extrem de frumoase cadre ce surprind frumuseţea vieţii de pe pământ, pentru a deconecta spectatorul de realitate... si de a-l introduce în ritmul acestei poveşti deosebite. În plus începutul „cald si familiar” pregăteşte o extrem de inteligentă antiteză cu planeta rece şi stranie... în care oceanul şi norii în nuanţe de gri sunt singurul lucru ce stă între ritmica alternare dintre negrul adânc al nopţii şi albul orbitor al zilelor.

Apoi urmează momente filmului ce nu prea mi-au placut... raportul academiei ce analizează mărturia lui Burton asupra evenimentelor de pe misterioasa planeta Solaris, si infama scena in care il vedem pe Burton intr-o masină ce se angajează în traficul infernal al unui oras japonez. Referitor la aceste doua puncte ale filmului... ele nu numai ca sunt inutile in contextul ulterior al povestii, dar sunt si exagerat de lungi. În plus prima incearca prea mult sa dea impresia futurista de SF, in timp ce a doua (desi la inceput este extrem de fluida si placuta privirii), devine rapid fragmentata si agasanta... iar pe final sabotată de un montaj nefericit si de nereuşitele efecte speciale ce nu reuşesc deloc sa plaseze vizual personajul la „locul faptei”.

Urmează o scurta (dar realizată cu imaginaţie) călătorie spaţială, scena ce este si ea distrusă pe final de niste inutile si extrem de penibile efecte speciale. (înţeleg motivele pentru care Tarkovsky s-a ferit convenţiile genului, şi a avut grijă ca adevărata sa capodoperă „Stalker” să fie privat de pacostea unor efecte speciale care să arate din ce in ce mai prost odată cu trecerea timpului).

BUUUNNN!!!!, daca ai supravieţuit până aici (atât în vizionarea filmului dar şi în citirea review-ului), este posibil să devenim foarte buni prieteni :P, aşa că o să îţi las plăcerea să descoperi de ce filmul ăsta e atât de lăudat... şi desigur că după finalul genial o să îşi pierzi vreo 2 ore pe net, căutând explicaţii pentru toată simbolistica.

Pe scurt urmează o explorare adâncă a psihicului omenesc, a felului în care fiinţele umane relaţionează între ele... şi mai ales felul în care aceste relaţii cu alţi oameni şi cu mediul în care acestea se produc ajung să ne transforme felul de a fi.

Şi pentru a da şi mai multă adâncime, Solaris mai descrie cu fidelitate (chiar dacă indirect) o entitate extraterestră ce pare întradevăr extraterestră (şi nu doar o făcătură a celor mai adânci visuri şi coşmaruri omeneşti) şi Tarkovsky reuşeşte să transmită neîncrederea şi suspiciunea sa asupra utilităţii explorărilor spaţiale „avem nevoie doar de oglinzi” şi nu căutam neapărat să descoperim necunoscutul şi misteriosul... aceeaşi idee putând fi aplicata şi în cazul relaţiei noastre cu restul oamenilor, încercăm tot timpul să vedem in ceilalţi doar nişte oglinzi în care încercăm să ne regăsim.

În rezumat, pentru un film ce nu i-a plăcut nici regizorului (Tarkovsky) şi nici autorului cărţii (Stanisław Lem), Solarisul a ieşit mai mult decât ok... şi ar deveni cu adevarat o operă extraordinară prin eliminarea sau corectarea efectelor speciale penibile ce distrug atmosfera şi spiritul filmului.

Şi dacă tot ai ajuns până la final, pot să îţi spun că Solaris e un adevărat „noob separator” in ale cunoştinţelor cinematografice pentru critici, dar ca are un efect asemănător şi asupra spectatorilor. Nu e neapărat chestie de inteligenţă... ci de disponibilitate şi dorinţă de a înţelege chestii un picuţ mai complexe. Si dacă după ultima scenă a filmului ajungi să îţi pui întrebări şi încep să te bântuie gânduri.... atunci totul e ok.!

P.S. Indiciu... trebuiesc urmărite diferitele ipostaze ale apei...

Subtitrare aici


Citeste tot articolul si Comentariile!

27 martie, 2007

Premiile Gopo (via nihasa)

Se pare ca in tara asta nu poate sa scape omu, cu o zi de "dulce frekare de menta"(TM):

Astfel, Nihasa a fost foarte rapid in a ma trage de urechi pentru ca nu acord atentie acestei "mari manifestari a cinematografiei romanesti"(TM): Premiile Gopo.

(Copy/pasted from "somewhere")

E oarecum penibila desfasurarea de forte de pe TVR1, nu-s ce premii ale cinematografiei romanesti (un fel de clone-rebut ale Oscarurilor)
Ptiu ce mai dinozauri pe acolo…, aceleasi filme nominalizate la fiecare categorie (cred ca avem in Ro mult mai multe gale de premiere decat filme)…

In mare parte castiga “A fost sau…” si “Cum mi-am petrecut..”

Expanding files...

Lung si plictisitor, spectacolul de decernare al Premiilor Gopo m-ar fi facut sa schimb extrem de repede canalul... daca nu as fi avut placerea perversa de a privi fetele terminate ale marii mase dinozauro-elitiste prezente acolo.

Transmisia a fost crispata, greoaie si atat de plina de greseli... punctata de un moment ce mie mi s-a parut oarecum nepotrivit... aparitia Oanei Pellea ce a facut un apel la adresa romanilor de a privi din nou filmele la cinematograf. Demersul mi s-a parut oarecum inutil, pentru ca nu e nevoie sa fim implorati pentru a umple din nou salile. Romanii iubesc filmele... avem nevoie doar de conditii omenesti de vizionare, de filme bune... si de date de lansare care sa respecte conditiile erei informatiei. Mi se pare anormal ca un film sa participe la festivale de film si sa nu fie in cinematografe (A fost sau n-a fost) asa cum nu mi se pare normal ca multe filmele exceptionale produse afara, sa fie lansate la noi la... 3-4 luni dupa ce este disponibila pe internet o excelenta versiune DVD, pe care o poate viziona oricine acasa...

Nu suntem rauvoitori si nici zgarciti, vrem doar sa fim respectati asa cum si cineastii isi doresc ca munca lor sa fie respectata. (edited 31-3-2007)

Insa marele meu regret a fost ca TVR-ul s-a zgarcit de data asta: cum se poate domn'le fara un dublaj misto asigurat de "prietenii" Ada Roseti si Bogdan Stanescu!

Pai nu mai e atmosfera de mare festival asa!!! Shame on you!!!

Update 1.

Cinefilul a scris o serie de articole cuprinzatoare cu privire la Premiile Gopo. (spre deosebire de mine, el a fost foarte atent).

Sunt multumit ca flerul nu m-a lasat nici de data asta si "A fost sau n-a fost" a primit 10/10 (extraordinar) cu atat de multa vreme in urma.
Si pentru ca Danezia are dreptate, filmul lui Porumboiu a luat Premiile Gopo pentru: cel mai bun film, cel mai bun actor intr-un rol principal, scenariu si regie.

"Cum mi-am petrecut..." pelicula extrem de bine realizata (dar fundamental gresita) a lui Mitulescu a luat premiile (mai tehnice) pentru: muzica originala (nu sunt foarte multumit... de chestia asta), scenografie, costume si montaj.

"Hartia va fi..." (al naibii filme romanesti cu titluri lungi), a scos si el premiul pentru sunet si actor in rol secundar. (reviewul meu pe acelasi link cu "Cum mi-am...").

Pe final sunt nevoit sa fac a 5-a oara spume la gura:

!!! As vrea sa cunosc cine sunt incompetentii, care au decis ca filmul lui Porumboiu nu merita sa participe la selectia pentru Oscaruri!!!... #@$$% voastra de %#&*((. I HATE YOU ALL!!!

THIS HAS CONCLUDED OUR PUBLIC SERVICE ANNOUNCEMENT.

Citeste tot articolul si Comentariile!

Filme noi (aprilie 2007)

Dupa „Rotten Tomatoes” cam asta ar fi topul filmelor din BOX OFFICE-ul american pentru saptamana 19-25 Martie 2007. Si cum nu am timp sa vad toate filmele de pe aici, am incercat sa imi dau o opinie din auzite si citite... si mai ales, sa vad ce filme noi as vrea sa vad in urmatoarea perioada.

1. TMNT (Teenage Mutant Ninja Turtles /Testoasele Ninja: Reteaua): Animatie pentru copilasi. Sunt aproape sigur ca o sa il vad (:P). Subtitrare aici.

2. 300 (300 - Eroii de la Termopile ) Subtitrare aici. Nota 7/10 DE VAZUT.

3. Shooter (Lunetistul). Un thriller in care un tip nervos, se razbuna impuscand politicieni … Pare interesant!

4. Wild Hogs (Gasca nebuna) In teorie e vorba de o comedie, dar nu garantez ca o sa si radeti. Nu ma complic si cu filmul asta. Subtitrare aici.

5. The Last Mimzy. Un film de familie, despre niste copii ce descopera o serie de artefacte ce ii fac mai destepti. Poate ca se merita.

6. Hills Have Eyes II. Continuarea superbului The Hills Have Eyes de anul trecut, pare sa fie doar o insiruire cretina de violenta si sange. O sa zic pass!

7. Premonition. Un thriller prost si plictisitor, ce se vrea destept, insa nu reuseste decat sa fie pretentios. Un mare NU!

8. Reign Over Me. Adam Sandler joaca bine un rol mai deosebit. Iar povestea (cam emotionanta) unui om care incearca sa isi revina dupa tragedia de la 11 sept... pare interesanta.

9. Pride. Un film cu si despre sport (înot mai precis), in care e posibil sa avem parte de acelasi cliseu al unui profesor care incearca imposibilul intr-un cartier defavorizat. NOT interested!.

10. Dead Silence. De la creatorul lui SAW... un horror despre care se spune ca nu e prea reusit. Si pentru ca lumea zice ca e plictisitor: NU.

11. I Think I Love My Wife O comedie slabuta cu si despre sex. Nu prea cred ca se merita vazuta.

12. Bridge to Terabithia Din cate am inteles asta e un film mai deosebit... Revin cu un review de indata ce o sa il vad. Subtitrare aici.

13. Ghost Rider (Demon pe doua roti). Un film mediocru de actiune/aventura ... Eu i-am dat 5/10. Se poate vedea in lipsa de altceva. Subtitrare aici.

14. Amazing Grace. O drama ce pare destul de interesanta, despre omul ce a reusit sa aboleasca sclavia in Imperiul Britanic.

15. The Namesake. Un film care descrie povestea unor imigranti indieni la New York (nu e tocmai bun pentru o seara de distractie, insa asta pare a fi un film destept)

16. Zodiac. Se spune ca asta e un thriller de exceptie. O SA IL VAD CAT DE CURAND POSIBIL!

17. Norbit. Eddie Murphy joaca intr-o comedie pe care multi nu au considerat-o amuzanta. Eu unul m-as feri. Dar cei lipsiti de pretentii pot incerca si acest film. Subtitrare aici.

18. Music and Lyrics. (Muzica si versuri). O comedie romantica ce ar fi acceptabila dupa marea majoritate a criticilor. Asa ca am doar trei cuvinte pentru fanii(le) genului: GO FOR IT!!! (P.S. Siderite a descoperit totusi ca filmul asta e mai mult un muzical, si ca nu ar fi cine stie ce de capul lui.)

19. The Lives of Others. (Das Leben der Anderen/Vietile celorlalti) Nota 7/10. DE VAZUT.

20. Namastey London N/A

De asemenea in luna aprilie se vor lansa si urmatoarele filme, ce par a fi destul de interesante: Air Guitar Nation (muzical); The Lookout (thriller); Grindhouse (actiune, horror);

P.S. Rosu-nasol, galben-acceptabil, verde inchis-interesant, verde deschis-potential bun/f.bun.

P.S.2 Asta e un post experimental, asa ca feedback-ul vostru e singura cale prin care imi pot da seama de utilitatea lui . Cat despre subtitrari, atatea am gasit la momentul redactarii... yeah! life sucks!

Citeste tot articolul si Comentariile!

26 martie, 2007

50.000 +

Cu deosebita incantare imi intampin cel de-al 50.000 lea vizitator.
26 martie/14:47:20, ISP=Sc Tv Sat 2002 Srl, Buzau... a aterizat pe aici cautand "subtitrare 300 - eroii de la termopile"... si pentru ca nu si-a dat seama de semnificatia momentului... a iesit mai repede decat a intrat :p.

Oricum o bere la baiatu' (ca nu prea cred eu, ca o fata cauta sub. la 300) de indata ce trec si eu pe la Buzau.

Citeste tot articolul si Comentariile!

The Host (Gwoemul) -9/10

Nici nu mi-am inchipuit ca un film corean despre o soparla mutanta... poate sa te lase cu gura cascata!!!. Iar filmul asta are de toate... e super-amuzant insa uneori si incredibil de trist, plin de scene antologice, poante de doi lei si neghiobii monumentale... dar si de momente subtile si sublime!.

Corea de Sud/ Coreana, Engleza/ min 119

Uff... nici nu stiu cum sa fac cronica asta, astfel incat sa nu creez prea mari asteptari dar in acelasi timp sa va conving ca se merita cu adevarat sa il vedeti.

Ce sa zic oare?

In primul rand, poate ca asta nu e cel mai bun film corean facut vreodata (cei care au vazut „Old Boy” stiu despre ce vorbesc)... insa cred ca o sa va fac destul de curiosi atunci cand o sa va zic ca unii critici pun filmul asta in aceasi barca cu JAWS si Godzilla.

Insa ca sa fiu sincer, eu unul nu sunt neaparat de acord cu chestia asta... Gwoemul e undeva la mijloc intre suspansul ireal al filmelor lui Spielberg si dementa pura incarcata de kitch si incredibila distractie a filmelor cu monstrul japonez.

Si cu toate ca readuce viata intr-un gen maltratat de decenii de imcompetenta si mediocritate hollywoodiana „The Host” nu este un horror propriuzis... e mult mai mult de atat. E genul de film ce se plimba dezimvolt prin toate genurile posibile. E o pelicula ce functioneaza concomitent pe nivele multiple: un blockbuster plin de suspans si umor; o poveste ce dezvolta cu umanitate si suflet o drama de familie si de ce nu... o incredibil de subtila privire ironica adusa lumii de astazi.

Filmul asta e atatea in acelasi timp, incat devine deranjanta uneori pendularea continua intre parodie si seriozitate, si personal chiar mi-as fi dorit ca filmul sa fi continut mai putine mistouri si faze cretine... nu e nici o indoiala ca astfel am fi avut parte de o capodopera

Mi-au placut in mod deosebit: ATMOSFERA superba, avalansa de poante subtile, faptul ca parodiaza cu nesimtire, ca e cinic si plin de umor negru... si mai ales pentru ca filmul e in acelasi timp inovator si putin cam ciudat!

Nu mi-au placut: cateva cretinatati serioase ale scenariului, faptul ca filmul isi pierde rapid dementa enorm de distractiva de la inceput... si neajunsurile majore in efectele speciale cu care a fost creat monstrul (in special scena cu focul de pe final).

Subtitrare aici


P.S. Toate chestia cu dezinsectia e o nemaipomenit de acida ironie adresata “isteriei gripei aviare” si sunt nepretuite momentele in care aflam ca virusul e doar o vrajeala… ce sa mai zic de datu’ spagii…

Atat de Romanesc… insa in acelasi timp atat de universal… Superb!!!!

Citeste tot articolul si Comentariile!

23 martie, 2007

(DOC) Roving Mars -7/10

Poate ca doi roboti ce si-au depasit de 12 ori durata estimata de viata, si care au depasit absolut toate asteptarile... merita cu adevarat un documentar care sa le povesteasca aventura, hmm.... chiar unul mai bun decat cel de fata.

USA/ Engleza/ min 40

Daca in filmul precedent... tema principala era cea a prostiei umane, documentarul asta ne demonstreaza ca inteligenta umana poate face ca doua produse reci si calculate ale tehnologiei sa devina rapid intruchiparea tuturor viselor si sperantelor noastre.

Nimic nu e mai emotionant decat aceasta surpriza placuta: pe o planeta care distruge doua treimi din navele trimise sa o exploreze, o misiune ce a fost marcata de imense dificultati si probleme... devine dintr-odata una dintre cele mai de succes misiuni spatiale.

La 4 ani de la lansare si strabatand de aproape 30 de ori distanta pe care au fost proiectate sa o parcurga, Spirit si Oportunity au dovedit pentru prima oara ca misiunile robotice nu sunt doar niste jucarii enorm de scumpe, gata oricand sa se defecteze si care nu pot suplini prezenta umana... ci dimpotriva au dovedit o rezistenta iesita din comun (chiar eroica!!!), realizand lucruri pe care multi le credeau imposibile.

Cred ca o sa fiu foarte trist atunci cand intr-o dimineata rece de iarna martiana (undeva la -130 grade) acesti roboti nu se vor mai trezi la viata. Timp de atatia ani de zile am calatorit alaturi de ei, pe o planeta pe care altfel mi-ar fi imposibil sa ajung (chiar daca imi doresc din toata inima acest lucru).

Subtitrare aici (waiT)

Daca urmatoarele poze o sa va inspire cate ceva... pierdeti putin timp si pe siteul misiunii.

Citeste tot articolul si Comentariile!

19 martie, 2007

(2005) Idiocracy-7/10

Un film despre un viitor plin de idioti (si in care apar doi oameni mediocrii)... nu are cum sa fie o capodopera. Si totusi aceasta satira surprinzator de isteata, loveste acolo unde trebuie si loveste bine, si nici macar poantele mai penibile nu iti pot alunga gandul intunecat... ca viziunea acestui film ar putea sa nu fie chiar atat de departe de o viitoare realitate!

USA/ Engleza/ min 84

Primele secvente ale acestui film, sunt pur si simplu geniale... motiveaza extrem de bine subiectul filmului si definesc foarte bine subiectul satirei. Stim prea bine ce s-a intamplat in ultimii ani... felul in care omenirea a evoluat si cat de departe suntem de viziunile utopice ale anilor 50 si 60. (si chiar mi s-a parut f. distractiv felul in care acest lucru poate fi pus pe o seama genetica ; )

Si astfel exagerand prezentul... filmul creeaza un viitor dystopic ce are in el o doza stanjenitoare de probabilitate. Viziunea nu e neaparat originala (multe dintre teme si stilul sunt atat de cunoscute pentru fanii serialului FUTURAMA)... insa ideea e dusa la un nivel cu mult superior ajungand sa dea vagi impresii de Mad max.

In definitiv filmul e foarte amuzant... si se pare ca motivele de ras, cresc odata cu IQ-ul cu toate ca glumele sunt extrem de simple (chiar tampite), si chiar daca sunt destule sageti aruncate catre aroganta celor „destepti”.

Unii ar spune ca filmul e cretin, si ii cred pe cuvant... mai ales ca e posibil sa se fi simtit, si mai ales daca nu au inteles... ca numai astfel povestea isi putea respecta logica interna!

Subtitrare aici

Citeste tot articolul si Comentariile!

LA MULTI ANI BLOGULE!!!!

Uite ca am ajuns si aici....

Pe 15 martie acum un an de zile, la ceas de noapte incepeam sa scriu la acest blog.

A trecut multa vreme, si au avut loc multe schimbari de atunci... insa sunt multumit ca nu am pierdut nimic din spiritul si entuziasmul inceputului.

Pentru un blog scris de un outsider, ce si-a pus la bataie pasiunea si timpul pentru a face ceva ce nu s-a facut pana acum ... cred ca lucrurile au iesit destul de bine! (ehh.. se putea un picut mai bine).

Si ca o dorinta (de fapt doua)... imi doresc ca la anul pe vremea asta... blogul asta sa faca parte cu adevarat din A-List, imi doresc sa intalnesc tot mai multi cititori dispusi sa lase comentarii si cu care sa intru in dispute sau dimpotriva in discutii pe seama filmelor.

Nu tin ca opinia mea sa fie "adevarul suprem" ci sa fie doar un punct de pornire pentru discutii pro si contra...

Si poate mi-as mai dori ca din cei care vor comenta... sa pot alege cateva persoane care sa doreasca sa isi scrie propriile review-uri (asa cum isi doresc sa o faca) si ca blogul meu sa se cheme la un moment dat "Ultimele filme vazute de X, Y.... si Z"

Ei... si pentru ca nu exista aniversare fara cadouri... blogul meu a primit o groaza de atentie din partea mea (am facut enorm de multa curatenie prin sidebar) si un foarte oribil header nou, pe care sper sa il urasca toata lumea. TRAIASCA ALBASTRU>>> ASTA O SA FIE BLOGUL ALBASTRU.

Citeste tot articolul si Comentariile!

18 martie, 2007

Je vous trouve très beau -6/10

O poveste de dragoste improbabila intre doua personaje mai neobisnuite. Un efort decent de a valorifica o poveste extrem de conventionala ce evolueaza prin trageri repetate de par... Prea putin o drama si prea mult o comedie in care umorul (desi spumos) e repetitiv si lipsit de imaginatie. Sub nici o forma filmul care sa schimbe imaginea Romaniei in Franta!

Franta/ Franceza, Romana / min 97

Desi as putea fi mult mai agresiv cu aceasta pelicula, o sa incerc sa fiu un picut mai indulgent… Filmul a deschis Festivalul Filmului Francofon de la Iasi (de ce nu a fost prezentat si atat de impresionantul Indigènes?), iar Medeea Marinescu a fost acolo si a dat stralucire serii. Toata incurajarea pentru cei care reusesc sa tine Iasul pe harta culturala a Romaniei

Trecand la film, trebuie sa recunosc ca lipsa de profunzime a acestuia nu imi mai permite sa mai spun nimic in plus fata de comentariul initial... asa ca o sa fiu nevoit sa pisez putin apa in piua...

In primul rand mi se pare incorect modul de promovare al filmului „vazut de 3 milioane de francezi... capabil sa schimbe imaginea Romaniei in Franta”, pentru ca nu e adevarat... in film avem parte de aceeasi Romanie stereotipica a carei profunzime si frumusete e imposibil de detectat in spatele celor cateva scene ce prezinta franturi din Bucuresti (Casa Poporului = Palatul lui Ceausesc) si interiorul unei case... model revolutia de la 1907... ce ar trebui sa fie undeva in centrul istoric al dragii noastre capitale.

Cat despre romani... ce pot spune atunci cand intr-o preselectie... toate femeile sunt usuratice, iar Elena din disperare apeleaza la tot felul de minciuni... pentru a obtine postul fantastic de consoarta al unui francez ce nu e nici frumos, simpatic si nici macar bogat.

Probabil o sa imi spuneti ca realitatea doare... dar filmul e departe de orice realitatea palpabila sau cu care sa te poti identifica. Insa din punctul de vedere al cuiva... pentru care „Marea Imigratie Romaneasca” a reprezentat ceva cu adevarat personal, pelicula asta nu e decat o privire ingaduitoare dar totusi superioara pe care „elitele” o arunca asupra oamenilor obisnuiti. Si acest lucru se vede atat de mult in felul in care sunt schitate pesonajele... marea lor parte sunt desenate stereotipic sau in cel mai bun caz devin siluete bidimensionale. Doar Aymé Pigrenet apare palpabil insa asta in mare parte datorita performantei excelente a lui Michel Blanc.

Cu toate astea nimic nu poate deranja mai mult decat exagerarile aproape jignitoare la care apeleaza filmul. Romania nu e tara din care toata lumea incearca sa scape cu disperare in orice conditii, romanii pleaca afara pentru a castiga mai multi bani ATAT!, asa ca mi se pare dubioasa bucuria Elenei atunci cand afla ca o sa primeasca 500E pe luna pt „serviciile” prestate la ferma (si pare sa fie munca cu adevarat grea)... si absolut ireala presupunerea ca 16.500E sunt destui pentru a infiinta o scoala de dans, a cumpara un apartament modern in Bucuresti... si e a duce un trai inbelsugat. (ce sa mai zic de naivitatea cu care Elena zice ca in Romania poti sa fii „MILIARDAR” (!?!?!?!) cu asa o suma fantastica de bani).

Asa ca nu plecati cu sperante uriase la acest film, e pana la urma o comedie usoara (destul de amuzanta pentru cei ce apreciaza „umorul frantuzesc” (!?!) ce reuseste sa te faca sa razi de multe ori... inainte ca poantele repetate obsesiv sa devina obositoare si stresante.

De altfel asta nu e filmul care sa iti solicite prea mult intelectul, povestea e incredibil de previzibila si lipsite de surprize....

P.s Nota de 6 corespunde unui film „decent” (urmareste linkul pt o explicatie mai detaliata)... iar prestatia Medeei Marinescu poate fi notata la fel. Poate si de asta nu m-am mai deranjat sa pun intrebari sau si nici nu am simtit nevoia de a cere un autograf.

So: No biatching allowed!

P.s.2. Medeea Marinescu ar trebui sa evita cu orice pret asocierea continua cu Mirabela (Maria, Mirabela)... please grow up!

Subtitrare aici(waiT)


Citeste tot articolul si Comentariile!

(2005) 9-ya rota (The 9th Company / Compania a 9-a) -8/10

Intre inaltator si derizoriul comercial; momente de frumusete ireala si nedorite debusee de patriotism bombastic „9-ya rota” este pana la urma unul din acele filme de razboi ce se merita a fi vazute.

Rusia, Finlanda, Ucraina/ Rusa, Araba / min 130

La vremea lui 9-ya rota, a fost cea mai scump film rusesc produs vreodata, si asta se cunoaste in actiunea exploziva si in efectele speciale mai mult decat decente. Si pentru filmul copie cu darnicie excesele blockbusterelor americane... nu a avut probleme in a isi recupera cu usurinta din incasari costurile de filmare.

Insa pe langa vizionarea extrem de antrenanta si interesanta, filmul reuseste sa creeze cateva momente superbe... filmate extraordinar. Atmosfera deosebita si faptul ca ideea filmului rezoneaza puternic in evenimentele actuale... nu pot decat sa dea si mai multa valoare acestei pelicule despre compania ce duce ultima lupta a razboiului din Afganistan!

Punctele slabe ale filmului sunt o anumita stangacie in abordarea unor scene, lipsa de imaginatie in adaptarea modelului filmului de actiune, exagerarile nostalgice... ignorarea completa a adevarului istoric (de unde si comentariile acide ale vetereanilor) si desigur... unele greseli flagrante... (vezi mai sus)

Subtitrare aici

Citeste tot articolul si Comentariile!

Broken -4/10

Desi notabil prin scenele sangeroase de la incepul si prin violenta inutila... filmul devine extrem de plictisitor, probabil datorita epuizarii bugetului alocat efectelor speciale.

UK/ Engleza / min 137

Broken exploateaza foarte bine curiozitatea umana fata de violenta sangeroasa, si pentru cateva minute ai impresia ca ai descoperit unul dintre acele filme rare care se pot remarca prin excesul si realismul scenelor mai tari!.

Insa sperantele sunt rapid distruse de un scenariul ce plojeaza in mediocru si care este jucat fara imaginatie…

Puncte maxime pentru machiaj si pentru faptul ca m-a facut sa inchid la un moment dat ochii… insa restul a fost doar un exercitiu de calibrare. Un film prost ce trebuia vazut pentru a scoate din amintire Oscarurile!

Subtitrare aici

Citeste tot articolul si Comentariile!

11 martie, 2007

300 (300 – Eroii de la Termopile) -7/10

Desi incredibil din punct de vedere vizual (prevestind intr-un fel o era cand jocurile vor arata cam la fel) si satisfacand pe deplin asteptarile de actiune, violenta si sange, 300 este o dezamagire... grandios insa repetitiv si agasant, pueril insa nu prea distractiv, simplu insa din nefericire inglodat in mesaje politice ce pot fi interpretate in orice fel.

USA/ Engleza/ min 117

Hiba majora a lui 300 e ca toate efectele si tot stilul vizual superb din trailerele (ce a dus la asteptarea uriasa si agitatia din jurul peliculei), nu reusesc sa recreeze acelasi impact odata ce a pornit filmul.

Desigur ca momentele de uimire sunt destule, ochiul plange de incantare insa concomitent incepi sa ai dureri de cap si devin tot mai frecvente momente in care te uiti la ceas... incercand sa iti dai seama cand o sa se termine toata extravaganta de pe ecran. Nu e vorba.... de plictiseala ci pur si simplu de supradoza de bunatati. Desfasurarea nu are nici un fel de dinamica interna si nici un fel de crescendo sesizabil care sa puna in valoare scenele superbe de pe final.

Apoi pentru un film ce nu respecta sub nici o forma adevarul istoric, geografic... militar... si in general realitatea de orice fel, 300 e plin de momente serioase si de fraze sforaitoare. Iar aceste discursuri inutile, taie mult din placera simpla a filmului si iti dau impresia ca urmaresti un film de propaganda, plin de aluzii subtile dar care se intiparesc usor in minte. (Vestul civilizat contra Estului barbar; „freedom is not free”; sustineti trupele; trimiteti toata armata; necesitatea ca oamenii liberi sa lupte impotriva tiraniei... vechi texte ale administratiei americane in razboiul impotriva terorismului). Oricum astmosfera asta extrem de serioasa... se potriveste ca nuca in perete cu actiunea avand in vedere si ca Spartanii lupta in chiloti, de unde si impresia ca asisti la un concurs de culturim si nu la o batalie epocala. (FILMUL NU TREBUIA SA FIE O ADAPTARE ATAT DE EXACTA A BENZII DESENATE )

Asa ca inpofida scenelor de exceptie, al unor replici spumoase si al incantarii vizuale, 300 nu va rupe cam deloc gura targului... iar daca cumva va mai hotarati sa il vedeti si la computer... va garantez de pe acum ca o sa pierdeti 2 ore degeaba.

Cu toate astea filmul asta chiar merita o vizita la cel mai apropiat cinematrograf (unul totusi dotat cu un sistem audio decent), recomand experienta!

P.S. sper ca cei care nu aprecieaza violenta si filmele pline de morti inutile (dar sangeroase si distractive) sa ocoleasca si 300, nu de alta dar ar avea motive sa se planga inutil... ati auzit fetelor?

Subtitrare aici


Citeste tot articolul si Comentariile!

(Oscar 2007) The Lives of Others (Das Leben der Anderen/Vietile celorlalti !?) -9/10

Un film ce reuseste sa reinvie trecutul cu atata fidelitate, simplitate si onestitate... incat rezultatul o sa iti dea fiori reci pe sira spinarii si o sa iti trezeasca amintiri de tot felul. Fara nostalgii penibile si departe de a fi o lectie de istorie... doar un thiller scris extrem de inteligent care o sa te tina in priza pana la finalul... un pic cam prea melodramatic.


Germana/ Germana/ min 137

Sunt extrem de incantat pentru ca cinematografia germana a reusit sa isi dovedeasca maturitatea in confruntarea cu trecutul. Suntem atat de departe de nostalgia bolnava din „Good bye Lenin” si la o lume distanta de incercarile penibile ale cineastilor nostrii. Iar rezultatul acestei incercari curajoase merita fara indoiala Oscarul pentru cel mai bun film strain.

Suntem in 1984, insa nu intr-o fictiune, ci in realitatea atat de familiara a Republicii Democrate Germane. Perestroika e departe si Comunismul se descurca binishor... mai ales daca il compari cu Republica Bananiero-Socialista Romania. Insa si capitalismul e aproape, esticii il pot vedea tot timpul peste zid, il pot asculta in fiecare seara la televizor si la radio... tentatia omului obisnuit e uriasa, asa ca sistemul e paranoic.

Sistemul se bazeaza pe STASI (Securitatea lor) pentru a preveni colapsul republicii, iar cei care lucreaza acolo chiar cred ca se poate abuza de alte fiinte umane in scopuri patriotice... si cea mai mare parte a oamenilor chiar pun botul la vrajeala comunista in pofida austeritatii vietii.

Insa sistemul e corupt si e condus de aceeasi burtosi incompetenti ce ne fac si astazi viata amara. Iar unul dintre aceste personaje decide ca se poate folosi de STASI pentru propriul sau interes... in acest caz... o femeie. La mijloc cade un agent ce crede cu adevarat in ceea ce face... insa spre deosebire de felixi si muste... omul nostru incepe sa dezvolte o constiinta odata ce percepe altfel lumea din jurul lui... urmarind vietile celor pe care trebuia sa ii supravegheze.

Insa chiar daca am fost extrem de impresionat de acest film, nu i-am dar 10 deoarece miraculoasa transformare a agentului nu ar fi avut niciodata loc in realitatea (Nu exista nici o dovada ca vreun agent STASI sa fi facut asa ceva)... dar si pentru ca finalul da o prea mare doza de speranta si emotie unei povesti ce mersese excelent pana atunci...

Subtitrare aici (Titrari.ro requires log in)

Citeste tot articolul si Comentariile!

10 martie, 2007

After The Wedding (Efter brylluppet / Dupa nunta) -7/10

Desi nu se ridica la nivelul celorlalte filmele straine prezente anul asta la Oscar, Efter brylluppet reuseste sa scoata la capat o poveste ce e in egala masura incredibila dar si al naibii de interesanta.

Danemarca, Suedia/ Daneza, Suedeza, Engleza, Hindusa/ min 120

Daca filmul asta are un merit, acela e ca reuseste la un moment dat sa te faca sa crezi ca urmaresti un episod real de viata. Filmul are un clar aer european si un distinctiv accent nordic... si poate ca se merita vazut numai pentru curiozitatea de a descoperi si o viziune cinematografica cu care nu prea suntem obisnuiti.

In definitiv o pelicula extrem de captivanta ce valorifica spectaculos o idee simpla (dar plina de ite complicate) si care reuseste sa fie cu adevarat emotionanta in pofida exceselor melodramatice.

In plus... filmul mi-a facut placerea sa ma reintalnesc cu atmosfera si oamenii din Danemarca, poate doar cei care au petrecut ceva vreme in acea tara... pot sa inteleaga cu adevarat anumite momente si replici din film... si sa il aprecieze la adevarata valoare.

Pe de alta parte, After The Wedding iti da deseori impresia de amatorism si de buget minuscul (in special scenele filmate in India) si desi e un film bun... nu e extraordinar. Poate e confirmarea ca „A fost sau n-a fost” trebuia sa fie propunerea Romaniei pentru Oscar. Danezii si Suedezii au avut curaj sa trimita la selectie un film simplu, inovator si interesant... oare de ce noi insistam sa trimite adevarate capodopere ale genului „incurcat si plictisitor”, e o adevarata enigma faptul ca un necunoscator... poate sa vada o chestie simpla pe care „marii nostrii experti in filme”(TM) nu o inteleg nici acum?

Ce sa mai zic... de lansarea si nominalizarea gresita a lui MDL de anul trecut, atunci cand filmul nu a apucat sa fie vazut e nimeni! Anul acesta Lazarescu ar fi avut sanse imense... dar asta e... suntem condusi de incompetenti aroganti in toate domeniile.

P.s. eii... ce sa le facem Nordicilor astia... de tot vin sa ajute copiii de prin tarile sarace... very strange people... al dreaq toti se cred Samariteni.

Subtitrare aici(N/A)

Citeste tot articolul si Comentariile!

Letters from Iwo Jima (Scrisori din Iwo Jima) -9/10

Un film cu adevarat dificil despre ceea ce inseamna cu adevarat razboiul, dincolo de cuvintele mari si de discursurile sforaitoare. O capodopera ce isi descopera sensibilitatea printre scenele brutale, insa ce nu reuseste sa construiasca decat o viziune limitata si idealizata asupra inamicului.

SUA/ Japoneza, Engleza/ min 140

Multi l-au acuzat pe Clint Eastwood de lipsa de patriotism atunci cand acesta a decis sa realizeze o pereche de filme care sa prezinte batalia de la Iwo Jima din perspectiva ambelor tabere.

Insa nu va lasati inselati, Letters from Iwo Jima este departe de a fi o perspectiva japoneza reala asupra luptei. E pur si simplu imaginea idealizata a armatei japoneze ce s-a sedimentat in subconstientul american... atunci cand a disparut ura si au ramas numai cliseele pozitive.

Iar cuplului de filme Letters from Iwo Jima si Flags of Our Fathers este inca o incercare de a glorifica un carnagiu inutil. (La Iwo Jima au murit in prima zi, mai multi americani decat in debarcarea din Normandia... pentru un obiectiv lipsit de orice valoare strategica). Poate ultima incercare prin care America incearca sa inteleaga motivele pentru are acolo au fost curmate vietile atator tineri.

Filmul este surprinzator de maret prin simplitatea lui, si nu e deloc greu sa te atasezi de personajele sale, de drama unor oameni ce sunt constienti din prima clipa ca se gasesc acolo ca sa moara... ca nu mai exista speranta pentru ei. Rapid acele umbre de pe ecran incep sa capete substanta si incepi sa suferi alaturi de ei pe masura ce ajungi sa ii cunosti atat de bine prin intermediul scrisorilor (punctul focal al filmului)... iar curand esti fortat sa te alaturi lor, in succesiunea fatala de evenimente ce transforma insula de cosmar intr-un iad pe pamant... din care singura iesire e moartea.

Filmul reuseste o serie de scene extrem de impresionante (chiar daca unele ridica dubii), si reuseste sa iti transmita motivatia pentru care soldatii japonezi au luptat cu atata indarjire o cauza pierduta... dar mai ales reuseste sa te faca sa simti simpatie si intelegere pentru ei.

Poate ca filmul reuseste sa emotioneze, insa... in acelasi timp are o serie de greseli in viziune (explicate la inceput) dar si in realizare ce il fac destul de neconvingator.

Clint Eastwood creeaza o imagine gresita asupra evenimentelor. Nicaieri nu regasesti zecile de kilometrii de tunele claustrofobice din Iwo Jima complexistatea sistemului de fortificatii al insulei si imensa planificare si meticulozitate in realizare ce a dus la aceasta, asa cum filmul ignora sa iti dea impresia ca pe acea insula se gaseau cantonati peste 23.000 de soldati japonezi, sau ca aceasta aceasta a fost o batalie ce a durat cateva saptamani bune!

Adunand bune si rele Letters from Iwo Jima ramane totusi o realizare de exceptie (insa plina de imperfectiuni) ce merita a fi recomandata cu cea mai mare incredere. DE VAZUT!

Subtitrare aici

Citeste tot articolul si Comentariile!

04 martie, 2007

Ghost Rider (Demon pe doua roti ) -5/10

Danezia revine pe teritoriul filmelor normale urmarindu-l pe Nicolas Cage jucand rolul unui schelet inflacarat ce se lupta cu tot raul din lume. Material de Oscar ?... NOT! (de altfel nici de vre-un mare Blockbuster)


USA/ Engleza/ min 114

Atunci cand nu ai de asteptat luni sau ani de la lansare, pentru a vedea un film intr-un cinematograf din Romania, iti vine sa lasi balta μtorrentul si sa te duci la cinema doar asa... pentru ca apreciezi rapiditatea distribuitorilor. Din nefericire in acest caz... asta ar fi o miscare proasta pentru ca nu e nimic nou de vazut in aceasta adaptarea cinematografica a unei alte benzi desenate Marvel. ( si din nou, inca un film prost apare imediat pe la noi.... doar pentru ca nu stiu ce cretin cu functie de conducere... considera ca asta isi doresc sa vada oamenii).

Nu ma asteptam la cine stie ce de la Ghost Rider (nu sunt nebun la cap), insa filmul asta nu nici macar foarte distractiv. Desigur ca are si el fazele lui mai spectaculoase, momentele lui mai comice... dar, per total sunt sigur... ca o sa regretati banii dati pe bilet (chiar si la matineu). Iar motivele ar fi multiple:

Nicolas Cage e absolut nepotrivit pentru rol si te bucuri atunci cand chipul si vocea ii sunt ascunse de craniul inflacarat... nu de alta, dar in restul timpului exagereaza cumplit rolul de doi lei ce i-a fost oferit.

Apoi scenariul are mai multe cratere decat un drum comunal si e absolut neinspirat chiar si atunci cand se inspira din mai toate filmele cu super-eroi. Ce sa mai zic de momentele jenante imprumutate din Terminator 1&2, replicile cretine sau melodramatismul ieftin... presarat si cu cateva predici.

Si totusi de unde 5 stele? Pai... pentru ca inceputul e frumos, actiunea e decenta si „demonul pe doua roti” e pana la urma destul de misto. Fara Nicholas Cage, scapat de atmosfera „sudista” de western si cu un scenariu bine gandit Ghost Rider 2 ar fi cu adevarat un film cool. Uite o continuoare ce trebuie neaparat facuta!

Subtitrare aici (by subs.ro Team)

***

P.S. E foarte nasol ca o subtitrare facuta de o echipa ce contine si pe cineva responsabil cu "Verificarea si completarea textului"... sa fie si incompleta si cu ceva greseli.

Eu nu sunt Zoso , sa ma apuc sa zic ca subtitrarea a iesit o tampenie sau altceva (doar de la niste erori punctuale), insa respectiva formulare creaza impresia gresita ca subtitrarea ar fi completa si corecta. (ceea ce nu e valabil , prea des nici in cazul profesionistilor). Am facut si eu traduceri (pentru ca sunt filme bune pe care nu le traduce nimeni), insa nu am avut niciodata pretentia ca respectivul text e si corect, si sa mai si garantez cu "reputatia" pentru asta.

Apropo daca tot sunt aici, si ma citesc si traducatori (tot respectul)... am pe aici cateva filme (in mare parte bune) a caror traducere lipseste (labelul Fara-sub), cine e harnicut si trimite un mail (vezi in profil detaliile de contact) cu linkul respectivei subtitrari, o sa fie citat in blog (dupa exemplul din acest review).

Citeste tot articolul si Comentariile!
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.